Na dirko v olimpijskem krosu v Vrtojbi prihaja drugi kolesar sveta

Na dirko v olimpijskem krosu v Vrtojbi prihaja drugi kolesar sveta
24.03.2023 AVTOR: OGK-KZS, Foto: SloXcup/Prijavim.se

V nedeljo, se v Vrtojbi z mednarodno dirko visoke kategorije UCI C1 začenja sezona slovenskega pokala v gorskokolesarskem krosu.

Prvi moški imeni sta Italijana Luca Braidot in Nadir Colledani, med ženskami pa Ukrajinka Jana Belomojna in Slovenki Tanja Žakelj ter Vita Movrin.

Marca gosti Slovenija poleg treh mednarodnih cestnih dirk tudi olimpijski kros kategorije UCI C1. Le tri dni po Veliki nagradi Gorice in Vipavske doline se bodo tako na Goriškem pomerili gorski kolesarji. Za svetovnim pokalom in dirkami HC (horse class) prinašajo dirke UCI C1 na mednarodni lestvici v gorskem kolesarstvu največ točk, zato organizator KD Deš fleš na dirko v Vrtojbo tradicionalno zvabi številčno in kakovostno konkurenco.

Za točke UCI se bodo tekmovalke in tekmovalci udarili v članskih in mladinskih kategorijah, dirka pa velja tudi za slovenski državni pokal v krosu SloXcup. Skupaj bo v vseh kategorijah nastopilo skoraj 400 tekmovalcev.Prenovljena proga

Dirka po vrtojbenskih gričih ima skoraj tridesetletno zgodovino, v zadnjih letih pa se je vpisala med najpomembnejše v tem delu Evrope. Tega statusa ji nista odvzeli niti odpovedi zaradi pandemije v letih 2020 in 2021. Lani so se vrnili na mednarodni koledar, letos pa pljunili v roke in pripravili še atraktivnejšo progo.

Slovi kot ena najhitrejših, zato so dodali vzpon in tehnični spust ter zlikali najatraktivnejši zadnji del s tremi zaporednimi skoki – tam bo, v bližini startno-ciljnega prostora, tudi najboljša točka za navijače.
Odlična italijanska zasedba na moški dirki

Po lanski odsotnosti se vrača Luca Braidot (Santa Cruz Rock Shox Pro Team). Drugi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, je lani zablestel kot zmagovalec dveh dirk svetovnega pokala in z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. V Vrtojbi še ni zmagal, ima pa dve drugi mesti. Obakrat je bil boljši Nadir Colledani (Santa Cruz Rock Shox Pro Team), ki je na zadnjih štirih dirkah v Vrtojbi zmagal prav tolikokrat.

Štrene jima bosta skušala pomešati Lucov brat Daniele Braidot (C.S. Carabinieri) in Nizozemec David Nordemann (KMC MTB Racing Team), ki je tudi uvrščen med najboljših sto na lestvici UCI.

Med Slovenci je sezono odlično začel Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki se je na seriji grških dirk v reprezentančnem dresu trikrat zavihtel med dobitnike točk. Napredek pričakujemo tudi od najboljših mlajših članov, državnega prvaka Matica Kranjca Žagarja (Calcit Bike Team) in evropskega prvaka v disciplini eliminator, Jakoba Klemenčiča (MBK Črni Vrh).


Slovenki v novih dresih prvič na domačih tleh

Prvi imeni ženske dirke sta Ukrajinka Jana Belomojna (KMC MTB Racing Team) in Tanja Žakelj, ki po uspešnih letih v ekipi Unior-Sinter to sezono dirka za češko ekipo Gapp System-Kolofix. Obe sta že zmagali i skupnem seštevku svetovnega pokala: Žakelj leta 2013 in Belomojna leta 2017. Lani je bila za minuto hitrejša Tanja, a ima Belomojna, v Vrtojbi skoraj domačinka, na tej dirki že dve zmagi.

Med najboljšo petdeseterico na lestvici UCI je uvrščena Nizozemka Lotte Koopmans (KMC MTB Racing Team), ki pa ji je blizu Vita Movrin. Tudi ona je letos prestopila v tujo ekipo Trinx Factory Team. Lani je bila v Vrtojbi peta, v svoji prvi članski sezoni, lani je bila mlajša članica, pa je z odličnim dirkanjem v Grčiji napredovala že na rob petdeseterice.


Mladina tudi na tehničnem poligonu

Za točke pokala SloXcup šteje letos devet dirk, kategorije UCI C1 sta še tradicionalni preizkušnji v Kamniku 21. maja in Kočevju 28. maja. Za pokal SloXcup mladi, v katerem se kalijo vse kategorije do mlajših mladincev, pa šteje kar deset dirk.

Že v Vrtojbi se bodo najmlajši v kategorijah pod 13 let preizkusili tudi na tehničnem poligonu. Letos ga pripravlja Kolesarska zveza Slovenije. Tehnični poligon je sestavni del pokala SloXcup mladi, ki spodbuja razvoj koordinacije, ravnotežja, natančnosti in na splošno tehničnega znanja pri najmlajših.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
olimpijski kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ