Na Elizejskih poljanah je zaigrala Zdravljica - Tadej Pogačar je kralj Toura!

Na Elizejskih poljanah je zaigrala Zdravljica - Tadej Pogačar je kralj Toura!
20.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto:A.S.O./Pauline Ballet

Slavolok zmage je eden najmočnejših simbolov veličine francoske države, danes pa je pod njim največji uspeh slovenskega kolesarstva slavil Tadej Pogačar, ki je premagal še zadnjo etapo na letošnji dirki, ki je pripadla Samu Bennettu.

Kljub velikemu razočaranjuv soboto po odpeljanem kronometru je Primož Roglič velik šampion ter z nasmehom danes čestital Tadeju Pogačarju za njegov velik uspeh.

Zadnja, 21. etapa na dirki po Franciji, je namenjena slavju šampionov in nenazadnje prav vsakega kolesarja, ki je uspel preživeti vse pasti Toura v zadnjih treh tednih in priti do Pariza. A takšnega zaključka dirke po Franciji za slovensko kolesarstvo še ni bilo, delček tega nam je dve leti nazaj pripravil Primož Roglič, ki je Tour končal na četrtem mestu, a takrat o dvojni zmagi še nismo mogli niti sanjati.

Danes sta Slovenca spisala še zadnje poglavje francoske pravljice, v kateri je dramaturški lok šele včeraj dosegel vrh s predstavo Pogačarja za zgodovino, s katero je premagal Rogliča in oblekel zadnjo rumeno majico na letošnji dirki po Franciji.


»Kot otrok smo s kolegi v Radenski sanjali, da bi se enkrat znašli na štartni črti dirke po Franciji in jo morda tudi končali, o rumeni majici takrat ni upal razmišljati nihče. Da sem danes tukaj, je naravnost neverjetno in res ne morem verjeti, kaj sem dosegel,« je za nacionalni radio pred zadnjo etapo razlagal Pogačar.

Na paradi šampionov je bil tokrat osrednji lik, nazdravljal je z ekipnimi kolegi, pa z nosilcem table na motorju, ki ponavadi kolesarjem kaže prednost pred glavnino, za zelo lep trenutek je poskrbela celotna slovenska peterica, ki se je nekaj časa objeta vozila na čelu glavnine.


Kolo zmagovalca Tadeja Pogačarja v ustrezni barvi.


Še nekaj številk navedimo, ki kažejo na to, kaj je uspelo Tadeju Pogačarju: postal je prvi kolesar v zgodovini, ki je osvojil belo, pikčasto in rumeno majico na isti izvedbi Toura, je prvi debitant na Touru, ki je na koncu tudi zmagal, po letu 1983 in najmlajši kolesar po letu 1904, ki je uspel slaviti na dirki po Franciji. Ob pogledu na te številke človek spet ostane brez besed.

Na koncu je bil na vrsti še najbolj prestižni šprint na dirki, od zaključka na Elizejskih poljanah si je veliko obetal tudi Luka Mezgec, ki pa je opozarjal, da gre za zelo nepredvidljiv šprint, ki se vsako leto razplete drugače, zato je pravo taktiko skoraj nemogoče skovati vnaprej, potrebno se je prilagajati dogajanju na cesti.

Zaključek je, čeprav so bile hitrosti visoke, mineval brez posebnosti, v begu so bili Greg van Avermaet, Max Schacmann, Pierre-Luc Perichon in Connor Swift, ki so se dobro upirali glavnini, a možnosti, da presenetijo šprinterje, vendarle niso imeli. Zadnjega so ujeli Schachmanna slabe štiri kilometre do cilja, ko je bil boj za položaje pred šprintom že v polnem teku.


Deceuninck QuickStep je edini uspel postaviti pravi šprinterski vlak in na koncu je Sam Bennett dokončal njihovo delo ter osvojil etapno zmago, zadnjo na letšnjem Touru, ki je tako potrdil zeleno majico najboljšega šprinterja na Touru. Drugi je bil Mads Pedersen, tretji pa Peter Sagan. mezgec tokrat ni bil v najboljšem položaju v zadnjem kilometru, bil je preveč v ozadju in zato se ni mogel zares vmešati v boj za najvišja mesta v današnji etapi, končal je na 13. mestu.

Tadej Pogačar je uspešno prečkal ciljno črto in pritisnil piko na i pravljični dirki.

Naj se slavje začne!!!

Iskrene čestitke Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču ter seveda Luki Mezgecu, Janu Polancu in Mateju Mohoriču za zelo dobro opravljeno delo v minulih treh tednih.


Prvi trije na 107. dirki po Franciji (od leve proti desni), drugo mesto Primož Roglič, prvo mesto Tadej Pogačar, tretje mesto Ritchie Port.

Osvojene majice na 107. dirki po Franciji, za mladega kolesarja bela, za hribolazce pikčasta in za generalno zmago rumena Tadej Pogačar, za točkovanje po točkah zelena Sam Bennet.

Tadej Pogačar, zmagovalec 107. dirke po Franciji

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ