Na evropsko prvenstvo brez kolesarjev iz svetovne serije

Na evropsko prvenstvo brez kolesarjev iz svetovne serije
19.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Začenja se evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu, na katerem pa med elito Slovenija ne bo mogla računati na kolesarje, ki nastopajo za moštva svetoven serije.

Drenthe na Nizozemskem bo letos gostil evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Termin je nekoliko neugoden za mnoge kolesarje iz svetovne serije in žal tudi v slovenski reprezentanci ne bo niti enega izmed teh, ki nastopajo med elito. Glavni preizkušnji bosta na sporedu v soboto in nedeljo.

Gre za cestni dirki članov in članic. Slovenija bo med elito lahko računala na šesterico kolesarjev iz kontinentalnih ekip. Uroš Murn je sprva računal vsaj na nastopa Luke Mezgeca in Matevža Govekarja, a do tega ne bo prišlo. Mezgec ima veliko obveznosti na preostalih dirkah, Govekar pa je pravkar končal svojo prvo tritedensko dirko. Rerpezentanco bodo sestavljali: Kristijan Koren, Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Anže Skok, Mihael Štajnar in Jaka Primožič.

"
Žal se naše želje in načrti, ki smo jih imeli pred prvenstvom, da bi se v vlogi kapetana na prvenstvu za najvišja mesta boril Luka, niso izpolnili. Tudi Matevž je po Vuelti preveč utrujen in potolčen, da bi se prvenstva udeležil, zato se na prvenstvo podajamo z ekipo kolesarjev iz kontinentalnih ekip. Dirkali bomo na Jako Primožiča in Aljaža Jarca, ki sta v tem trenutku od teh fantov v najboljši formi. Trasa ustreza tudi Tilnu Finkštu, ki je bil že lani zraven tudi v zaključku dirke za EP. Želja je čim višja uvrstitev, videli pa bomo, kakšna je realnost," je v uradni izjavi za javnost dejal selektor članske izbrane vrste Uroš Murn.

V vožnji na čas Slovenija ne bo imela predstavnika, medtem ko bo pri članicah Eugenia Bujak nastopila tako na cestni dirko kot v vožnji na čas. Na cestni dirki se ji bo pridružila še Špela Kern. Slovenija lahko najboljše uvrstitve pričakuje od mladinske izbrane vrste. Žak Eržen se je že na svetovnem prvenstvu izkazal z devetim mestom. Pridružili pa se mu bodo še Erazem Valjavec, Jaka Marolt, Jakob Omrzel, Anže Ravbar in Marcel Gladek. V moški ekipi do 23 let bo glavni adut Gal Glivar, ki je letos na Poljskem osvojil dirko Pokala narodov, trenutno pa je na preizkušnji pri ekipi UAE.

Slovenska cestna reprezentanca na EP:
Moški Elite: Kristijan Koren, Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Anže Skok, Mihael Štajnar, Jaka Primožič
Ženske Elite: Eugenia Bujak (cestna dirka in kronometer), Špela Kern
Moški U23: Boštjan Murn, Gla Glivar, Aljaž Turk, Luka Ziherl
Ženske U23: Nika Bobnar (cestna dirka in kronometer), Hana Žumer, Špela Colnar
Moški mladinci: Jaka Marolt ((cestna dirka in kronometer), Erazem Valjavec (cestna dirka in kronometer), Anže Ravbar (cestna dirka in kronometer), Žak Eržen, Jakob Omrzel, Marcel Gladek
Ženske mladinke: Neža Zupanič (cestna dirka in kronometer), Sara Pestotnik (cestna dirka in kronometer), Ema Podberšič (cestna dirka in kronometer)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ