Na Giru takoj gorski kronometer?

Na Giru takoj gorski kronometer?
06.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Iz Italije prihajajo govorice, da naj bi se naslednja dirka po Italiji začela z gorskim kronometrom.

Organizatorji dirke po Italiji iz leta v leto iščejo načine, kako se približati francoskemu Touru. Letos se je italijanski Giro – ni skrivnost, da zaradi denarja – začel v Izraelu. Kje pa se bo začela naslednja dirka po Italiji? Uradno še ni znano, a predtem so se pojavile govorice, da naj bi ga gostila Matera. A organizatorji naj bi bili primorani v spremembe, saj je Matera z okolico trenutno politično preveč nemirna. In tako naj bi start gostila Bologna.

Župan je zaenkrat zgolj potrdil, da bo Bologna naslednje leto odigrala pomembno vlogo pri dirki po Italiji. Organizatorji tega niso ne potrdili ne zanikali. Sicer pa se je Giro v Bologni zadnjič začel leta 1994. To je bil Giro, ki ga je dobil Jevgenij Berzin, ki je premagal Marca Pantanija in Miguela Induraina. Jasno je, da se bo Giro začel v soboto, 11. maja. Pri tuttobiciweb.it so poročali, da se bo dirka začela s pet kilometrov dolgim gorskim kronometrom.

Kolesarje naj bi organizatorji iz središča Bologne popeljali na vrh vzpona Santuario della Madonna di San Luca. Pravega vzpona je dva kilometra. Povprečni naklon znaša 11 %, najstrmejši odsek pa je 18-odstoten. Na tem vzponu se vsako leto konča tudi enodnevna dirka Giro dell’ Emilia. Druga etapa naj bi se začela v vasici Vinci – gre za rojstni kraj Leonarda da Vincija. Cilj pa naj bi gostila Ravenna. Tretja etapa bo potekala med mestoma Ravenna in Modena in bo namenjena sprinterjem.

Sicer pa organizatorji sploh še niso sporočili, kdaj bodo uradno predstavili traso naslednjega Gira. Sicer pa so mediji že nekoliko ugibali, kaj čaka kolesarje. Zadnji dan naj bi bil spet na sporedu posamični kronometer v Veroni. Ena izmed gorskih etap naj bi se začela v Cuneu in končala v Pinerolu. Posvečena pa naj bi bila Fausto Coppiju. Leta 1949 je nekdanji šampion v etapi s ciljem v Pinteroli zablestel z dolgim pobegom čez vzpone Maddalena, Vars, Izoard, Montginevro in Sestriere. Letos je dirko po spektakularnem pobegu v kraljevski etapi dobil Christopher Froome.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ