Na Kamplc enduru prvaka Yana in Vid sezono začela z zmago

Na Kamplc enduru prvaka Yana in Vid sezono začela z zmago
16.04.2019 AVTOR: Uredništvo, Foto: Anže Petkovšek

Zmagovalca nedeljske prve dirke serije SloEnduro v sezoni 2019 sta na progah nad Ajdovščino postala, Avstrijka Yana Dobnig (Team Dorrong Enduro) in Korošec Vid Peršak (Orbea Enduro Team).

Koledar SloEnduro 2019

14. april – Kamplc Enduro, Ajdovščina

9. junij – Black Hole Enduro, Jamnica/Peca (Slo/Avt)

25. avgust – Enduro Krvavec, Krvavec (državno prvenstvo)

8. september – Trnduro, Reka (Hrv)

13. oktober – Enduro Grozni, Grožnjan (Hrv)

Pri moških je na drugem mestu sledil Italijan Erwin Ronzon (Team CMC Cycling Experience) z zaostankom 7 sekund, na tretjem pa Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong), ki je za zmagovalcem zaostal za 14 sekund. Sledila sta najhitrejši veteran Matthias Stonig (Avt) na 4. in Ronzonon moštveni kolega Roberto Paludetto na 5. mestu. Najhitrejšo deseterico je zaključil Tadej Razpet (Pedal Racing Team). Peršak je bil edini s seštevkom časov hitrostnih preizkušenj kot 13 minutami.

Med ženskami sta Yani sledili Italijanka Olesia Ronzon (Team CMC Cycling Experience) na drugem mestu z zaostankom že pol minute in Špela Horvat (Befly World Team) na tretjem mestu z zaostankom minute in 16 sekund.

Kendino SuperEtapo, zadnjo, sta prav tako dobila Dobnigova in Peršak.

»Dobro sem začela novo sezono, ne morem se pritoževati,« je povedala Yana, ki bo letos nastopila na treh dirkah svetovne enduro serije. »Novo kolo deluje zelo dobro in etape so mi bile všeč. Uspel mi je nastop brez padcev, tudi tega sem vesela. Na drugi etapi je bilo kar vetrovno, na drugih pa ni bilo težav.«

»Začel sem dokaj suvereno, tekoče, potem pa na drugi etapi, Frutabeli, že na začetku strgal verigo,« pa je v cilju povedal Vid. »Malo zmede za začetek torej, potem pa mi je šlo z vse daljšimi etapami vse bolje, imel sem vse boljši 'flow'. Čeprav so bile etape kratke, dirka psihično ni bila tako lahka. Na vsako etapo si se moral pripraviti kot na kakšno 15-minutno. Ni bilo veliko možnosti, da bi kje veliko pridobil, saj so bili vsi tekmeci hitri. Izgubil bi lahko pa hitro.«

Najhitrejši mladinec je bil Italijan Daniele Carollo (AR6 DH Team) na skupno 18. mestu. Na polovični trasi je z najboljšim časom presenetil fant iz kategorije do 15 let, Italijan Leonardo Pagliari Consolati (ASD 360 MTB).

Na šestih hitrostnih preizkušnjah Kamplc endura s skupno višinsko razliko 900 m sta se pomerila 202 kolesarja iz petih “standarnih” držav SloEndura: Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije. Še 39 mlajših od 17 let je prekolesarilo le del trase s tremi hitrostnimi preizkušnjami.

Druga preizkušnja serije SloEnduro bo Black Hole Enduro 22. in 23. junija na Koroškem, hkrati bo štel tudi za evropsko serijo EWS.


O seriji SloEnduro

Slovenska serija v gorskokolesarskem enduru je pod imenom SloEnduro prvič potekala v sezoni 2013. Tekmovanja potekajo pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, SloEnduro pa vodi odbor, v katerem so predstavniki prirediteljev in klubov.

O enduru

Gorskokolesarski enduro je disciplina po zgledu motociklističnih enduro tekmovanj in avtomobilskih relijev. Tekmovanja združujejo več etap oziroma hitrostnih preizkušenj. Čas za pot od ene do druge preizkušnje je omejen, tekmovalec pa ima ponavadi določen čas štarta v posameznih preizkušnjah. Hitrostne preizkušnje večinoma vodijo navzdol, ravninski odseki in tudi krajši vzponi niso redkost. V dnevu je tako na sporedu do šest preizkušenj, tekmovanja pa so lahko enodnevna ali večdnevna. Zmagovalec je tekmovalec z najnižjim seštevkom časov posameznih preizkušenj.

Na enduro tekmovanjih se največ uporabljajo vsegorska kolesa s hodom vzmetenja od 14 do 16 cm, ponavadi je poleg čelade predpisana tudi druga zaščitna oprema.

Povezave:

spletna stran SloEnduro: http://www.sloenduro.com

SloEnduro Facebook: https://www.facebook.com/sloenduro

SloEnduro YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7-4ZeUR4qJHgY4rXX36CPA

SloEnduro Twitter @SloEnduro

#SloEnduro

Značke: Gorsko
Ključne besede:
sloenduro
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ