Na kraljevski etapi sprint trojice, Jan Polanc blizu deseterice

Na kraljevski etapi sprint trojice, Jan Polanc blizu deseterice
24.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji kraljevska četrta etapa Pirenejih. Boi Taull je gostil cilj. Joao Almeida je zmagal, Nairo Quintana pa vodi.

Četrta etapa na dirki po Kataloniji se je začela v Le Seu d’Urgellu in končala na vrhu vzpona Boi Taull. Govorimo o kraljevski etapi s tremi vzponi prve kategorije. Najprej Coll de Boixols, potem Porte de la Creu de Perves in za konec že prej omenjeni Boi Taull. Ta je dolg 13 kilometrov, povprečni naklon je 6-odstoten, vrh pa je na 2049 metrih nadmorske višine.

Startu so se med drugimi zaradi bolezni odpovedali Simon Yates, Tom Dumoulin, Michal Kwiatkowski, Fausto Masnada, Michael Matthews in Richie Porte. Bolezni tako še napraj razsajajo po kolesarski karavani, potem ko je ogromno kolesarjev odstopilo že na dirki Pariz-Nica, mnogi pa so se morali odpovedati nastopu na prvi veliki klasiki Milano-Sanremo. Ben O’Connor je po včerajšnji zmagi branil vodstvo v skupnem seštevku, a ekipe so z napadi začele že na prvem vzponu.

Ubežna skupinica si ni uspela privoziti večje prednosti. Ob vznožju zaključnega vzpona so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli kolesarji moštva Arkea Samsic in zadnjega ubežnika Donovana so tudi hitro ujeli. Začeli so se novi napadi. Tudi O’Connor, pa kasneje Bennett in Armirail so poskusili. 3,5 km pred ciljem, ko so bili vsi ostali ujeti, je pospešil Jonathan Castroviejo. Potem pa je pospešil Richard Carapaz. Pridružili so se mu še Almeida, Higuita in Quintana.

Slednji je v zadnjem kilometru napadel in Carapaz je takoj popustil. Sledil je sprint in po skoraj 167 kilometrih dirkanja ga je dobil Joao Almeida pred Nairom Quintano in Sergiom Higuito. Ben O’Connor je zaostal preveč in tako je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Nairo Quintana, ki ima pa isti čas kot Joao Almeida. S šestimi sekundami zaostanka jima sledi Higuita, potem pa Ayuso, Poels, O’Connor, Johannessen, Martin, Carapaz in Traeen.

Na dirki prve kategorije Coppi e Bartali pa je za kolesarji tretja, nadvse zahtevna etapa s startom in ciljem v San Marinu. Kolesarji so morali premagati kar štiri tisoč metrov nadmorske višine. Nadaljuje pa se prevlada kolesarjev Ineosa. Po včerajšnji zmagi Ethana Hayterja, je bil tokrat najboljši Ben Tulett.

Tulett je ugnal Eddieja Dunbarja in Marca Hirschija. Jan Polanc je bil 11. V skupnem seštevku je Dunbard uspel obdržati vodstvo in ima zdaj devet sekund prednosti pred Tulettom ter 24 pred Marcom Hirschijem. Tudi Jan Polanc se odlično vozi, saj je trenutno 11. Dva dni pred koncem zaostaja za 1:23.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ