Na makadamskih cestah "največji" in štirje Slovenci

Na makadamskih cestah "največji" in štirje Slovenci
02.03.2017 AVTOR: D. Z.
V soboto bo na sporedu že 11 dirka Strade Bianche. Na dirki bodo nastopili tudi Primož Roglič, Matej Mohorič, David Per in Domen Novak. Ob številnih zvezdnikih ...

Dirka Strade Bianche, ki se začne in konča v Sieni se je takoj uvrstila med prestižnejše enodnevne preizkušnje. Predvsem zaradi zdaj že znamenitih makdamskih odsekov.

Letos bo na sporedu že enajstič zapored. 175 kilometrov dolga dirka prvič spada med dirke World Toura. Dirka združuje toskansko razgibano pokrajino, številne vzpone in tudi makadamske odseke. Govorimo o dirki, na kateri svoje priložnosti lahko iščejo tako mojstri za enodnevne klasike kot iznajdljivi hribolazci.

Po startu v Sieni se bodo kolesarji podali v “Rogličev ” Chianti – tam je lani dobil kronometer na dirki po Italiji. Potem pa se bodo po že 11 prevoženih kilometrih soočili s prvim izmed enajstih makadamskih odsekov. Po treh odsekih bo na sporedu tudi najtežji klanec. Govorimo o štiri kilometre dolgem Montalcinu s petodstotnim povprečnim naklonom. A do cilja bo še več kot sto kilometrov. V drugi polovici bo dirka še težja, saj se zvrstijo številni krajši vzponi.

Prav posebno zahteven je tudi deseti, obenem predzadnji makadamski odsek Colle Pinzuto, saj gre za vzpon z več kot desetodstotnim naklonom. Do cilja pa bo manj kot 20 kilometrov. Zadnji odsek je sestavljen iz dveh delov. Najprej se morajo kolesarji po makadamski cesti spustiti, potem pa še povzpeti. Konča se 12 kilometrov pred ciljem. A prave ravnine v zaključku ni. Vseskozi razgiban teren z zahtevnim zaključkom do Piazze del Campa.

Zadnji kilometer je nadvse strm. Prva polovici je celo strmejša od desetih odstotkov. V zadnjih petstotih metrih je trasa vsaj nekoliko lažja. Enega izmed odsekov so poimenovali po edinem kolesarju, ki je dirko dobil trikrat. To je lani upokojeni Fabian Cancellara, ki tako ne bo branil lanske zmage. Dirko so do zdaj dobili še Zdenek Štybar, Michal Kwiatkowski, Moreno Moser, Philippe Gilbert, Maksim Iglinski, Thomas Lofkvist in Aleksander Kolobnjev.

Med najboljšimi tremi pa so bili tudi kolesarji, kot so Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Alejandro Valverde, Gianluca Brambilla … Letos bodo na startu tudi štirje Slovenci. V dresu moštva Bahrain Merida bosta nastopila Domen Novak in David Per. V dresu LottoNL Jumba bo dirkal Primož Roglič, ki je dokazal, da je odlično pripravljen. Potem pa je tu tudi očitno zelo dobro pripravljen Matej Mohorič.

Kaj pa favoriti? Svetovni prvak Peter Sagan, ki je v nedeljo dobil dirko, v soboto pa je bil drugi, je bil tu že dvakrat drugi, lani pa četrti. Vsekakor je odlično pripravljen in je tudi na startni listi. Potem je tudi njegov veliki tekmec in olimpijski prvak Greg Van Avermaet, ki je v zadnjih petih letih na tej dirki vedno končal med najboljšo deseterico. Leta 2015 je bil drugi. Tu bo tudi zmagovalec iz leta 2014 Michal Kwiatkowski, pa najboljši leta 2015 Zdenek Štybar …

A tukaj se naštevanje vsekakor ne konča. Poleg že omenjenih dodajmo samo še nekaj kandidatov za najvišja mesta: Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Ben Hermans, Rigoberto Uran, Sep Vanmarcke, Thibaut Pinot, Tiesj Benoot, Tim Wellens, Roman Kreuziger, Gianluca Brambilla, Bob Jungels, Petr Vakoč, Edvald Boasson Hagen, Enrico Battaglin, Diego Rosa, Gianni Moscon, Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Jasper Stuyven, Rui Costa ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ