Na Mallorci še zmagi Wellensa in Ghirmaya

Na Mallorci še zmagi Wellensa in Ghirmaya
28.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Lotto Soudal

Pestro dirkanje na Mallorci na začetku sezone se nadaljuje. Včeraj je prvo zmago sezone v šprintu dosegel Biniam Ghirmay, danes pa je na že svojo četrto zmago na Trofeo Serra de Tramuntana dosegel Tim Wellens.

Dirke na začetku sezone na Mallorci so priljubljene predvsem pri kolesarjih, ki so na tem španskem otoku na pripravah in jih želijo popestriti še s prvimi dirkami, ki služijo kot test pripravljenosti pred novo sezono. Seveda pa je vsako dirko lepo dobiti, zato se že januarja na Mallorci dirka na polno.

V četrtek je bila na sporedu Trofeo Alcudia (1.1), ki jo je v šprintu manjše skupine dobil Biniam Ghirmay in ekipi Intermarche privozil prvo slavje v sezoni. Ghirmay je prikazal impresiven šprint in kljub ne najboljšem položaju premagal vse tekmece. Drugi je bil Ryan Gibbons, tretji pa Giacomo Nizzolo.

Valverde nezadovoljen z zapiranjem Wellensa

Danes je potekala še dirka Trofeo Serra de Tramuntana (1.1), na kateri je Tim Wellens slavil že v letih 2017, 2018 in 2019, zato je traso poznal kot lasten žep. Cilj mu je bil pisan na kožo, odločal je šprint, v zadnjih nekaj 100 metrih pa se je cesta dvigovala, kar je Wellensu ustrezalo kot naročeno. Iz zadnjega ovinka je pripeljal z ramo ob rami z Alejandrom Valverdejem in zdelo se je, da je španskega veterana zaprl ob ograde.

Valverde je zamahnil z roko, a ni želel tvegati padca na začetku sezone, zato je odnehal še pred ciljno črto in Wellensu ni bilo težko slaviti. Nekaj minut so komisarji pregledovali posnetke, a so se odločili, da Wellens ni naredil nič narobe in lahko je začel slaviti svojo četrto zmago v Tramuntani.

Lov na točke se je začel

»Ta zaključek res poznam na pamet, vedel sem, da moram iz zadnjega ovinka za vsako ceno priti na prvem položaju. Uspelo mi je in lahko sem odšprintal do zmage,« je bil kratek Wellens.

Prve dirke sezone pa so pomembne tudi zaradi UCI-jevih točk, ki bodo v letu 2022 igrale veliko vlogo. Enodnevne dirke prve kategorije na Mallorci so ovrednotene s 125 točkami za zmago, Intermarche in Lotto sta tako že začela z zbiranjem dragocenih točk, ki bodo pomembne za licence svetovne serije v obdobju 2023 - 2025. Več o tem pa preberite v prihajajoči številki revije Bicikel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ