Na Maratonu treh občin Grosuplje se kolesarjem odpira že druga planinska pot

Na Maratonu treh občin Grosuplje se kolesarjem odpira že druga planinska pot
28.05.2014 AVTOR: Švigelj Uroš
Tradicionalni rekreativni maraton tudi letos ponuja cestnim kolesarjem tri različno dolge proge, krajši družinski maraton in pohod. Glavna atrakcija letošnje prireditve pa je odprtje dvonamenske poti za gorske kolesarje in pohodnike.

Maraton poteka v nedeljo 1. junija 2014 od 9:00 naprej. Osrednja točka prireditve je v centru Grosuplja na Kolodvorski cesti.

Prijave od 7:30 naprej
9:00 - start za udeležence na 92, 80 in 56 km
9:15 - start za gorske kolesarje
9:30 - start pohoda in družinskega maratona
 

Prijavite se lahk tudi na njihovi spletni strani:
www.kolesarsko-drustvo-grosup lje.si/maraton/

Na rekreativni prireditvi lahko izbirate:

  • 92 kilometrska proga je v celoti asfaltirana, z zelo razgibanim terenom in vzponom na 600 m visok Korinj in je namenjena dobro pripravljenim kolesarjem
  • 80 kilometrska proga je enaka, le brez vzpona na Korinj
  • 56 kilometrska proga
  • MTB proga bo speljana po planinsko-kolesarski poti v dolžini cca. 35 km, primerna samo za gorska kolesa. Tega dne bo otvoritev te dvonamenske poti;
  • 15 kilometrska proga je namenjena družinam, manj pripravljenim kolesarjem in predvsem tistim, ki želijo uživati v neokrnjeni naravi
  • Pohod za spremljevalce kolesarjev na Magdalensko goro


Ogled zemljevida in profila prog:
www.kolesarsko-drustvo-grosup lje.si
 

Najbolj navdušujoča pa je novica, da se v Sloveniji na dan Maratona odpira druga planinska pot, po kateri je dovoljeno kolesarjenje, o kateri so na PD Grosuplje zapisali:
 

Leta 2011 se je na spletu Gore in ljudje razvnela burna razprava med pohodniki in kolesarji o tem, katere planinske poti so primerne za vožnjo s kolesi. Sredi razprave smo člani Planinskega društva Grosuplje predlagali Komisiji za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije, da bi Grosupeljsko planinsko pot uredili kot dvonamensko, torej pot za pohodnike in kolesarje.
 

Komisija je pobudo z navdušenjem sprejela. Še istega leta je načelnik te komisije s kolesom prevozil vso Grosupeljsko planinsko pot in se navdušil nad ustreznostjo, saj so ceste, kolovozi, udobne steze, izjemni vzpon na Stari grad nad Čušperkom in pestrost pokrajine kot nalašč primerni tako za pohodnike kot za kolesarjenje. Prometa na cestnih odsekih je zelo malo.
 

Dve leti sta minili od ideje do realizacije, seveda ne brez težav. Planinska zveza Slovenije je oblikovala kriterije za odpiranje dvonamenskih poti. Po ogledu so ustrezne komisije potrdile skladnost poti s sprejetimi kriteriji, nato pa so člani Planinskega društva in Kolesarskega društva Grosuplje poprijeli za delo.

Zaradi žledoloma je bilo treba pot očistiti in odstraniti zaraščenost tako, da je zagotovljena širina proste poti najmanj 1,5 m. V aprilu je Planinsko društvo obnovilo markacije na odseku Grosuplje, Magdalenska gora, Pugled, Gora, Tabor, Grosuplje z novimi oznakami, ki opozarjajo na dvonamensko pot; to je Knafeljčeva markacija, pod katero je vodoravna modra črta.
 

Opravljenega je bilo veliko prostovoljnega dela, da lahko povabimo kolesarje na otvoritveno vožnjo po zahodnem delu poti (okoli 40 km) , ki bo 1. junija 2014, na dan tradicionalnega kolesarskega - letos že 16. Maratona treh občin.
 

S tem bo odprta druga dvonamenska planinsko-kolesarska pot v Sloveniji. Tura bo hkrati tudi Spomladanska tura Komisije za turno kolesarstvo. Otvoritev celotne dvonamenske poti, to je še vzhodnega dela, pa planiramo v letu 2015.
 

Hkrati po Grosupeljski planinski poti potekala tudi tura KTK PZS, o kateri lahko preberete več  na: www.pzs.si/novice.php?pid=936 1

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ