Na najdaljši dirki kar šest Slovencev

Na najdaljši dirki kar šest Slovencev
18.03.2022 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Pa je pred vrati prva izmed petih velikih klasik. Spomladanska klasika Milano-Sanremo. Na dirki bo kar šest Slovencev.

Milano-Sanremo. Velja za prvo izmed petih velikih enodnevnih klasik. Je tudi najdaljša izmed njih. Kolesarji bodo morali premagati 293 kilometrov. Najdaljši vzpon je prelaz Turchino, ki pa je na sporedu po 140 kilometrih dirkanja.

Glavne stvari se dogajajo v zadnjih 50 kilometrih. Najprej gre za serijo treh klancev: Capo Mele, Capo Cervo in Capo Berta. Potem je krajši ravninski odsek in vzpon na Cipresso, ki je bil v traso prvič uvrščen leta 1982. Na tem 5,6 km dolgem vzponu s 4,1-odstotnim povprečnim naklonom je v preteklosti že prihajalo do pomembnih napadov, čeprav sledi še en ravninski odsek pred zadnji vzponom.

To je Poggio di Sanremo. Prvič so ga v traso uvrstili že leta 1961. Klanec je dolg 3,7 km, povprečni naklon pa je 3,7-odstoten. Najstrmejši odsek je osemodstoten. Tu prihaja do odločilnih napadov in velike selekcije. Od tu naprej je jasno, kako se bo dirkalo. Če bodo sprinterji še imeli dovolj pomočnikov in bodo še lahko ohranili stik s tistimi, ki si rahlo prednost privozijo na vzponu. Sledi namreč tehnično zahteven spust in potem krajša ravnina do cilja.

Zadnja dva kilometra sta ravninska z dolgimi ravninami, tako da zasledovalci ubežnike ponavadi vidijo. Zadnji ovinek je 750 metrov pred ciljem. Cilj je na ulici via Roma. Najboljši slovensko uvrstitev ima Matej Mohorič, ki je leta 2019 zasedel peto mesto. Potem je bil še deseti in 11. Letos bo na startu kar šest od skupno sedmih Slovencev, ki nastopajo v World Touru. Manjkal bo samo Domen Novak. Ostali so prijavljeni.

Torej. Tadej Pogačar, ki bo glede na sestavo ekipe glavni adut UAE, njegov klubski kolega Jan Polanc. Potem pa še Primož Roglič, ki ima v zadnjih dneh vsekakor natrpan program dirk, Luka Mezgec in Jan Tratnik. Matej Mohorič se vrača po poškodbi kolena, ki jo je staknil na ob padcu na dirki Strade Bianche. Favoritov je ogromno. Mnogi poudarjajo, da je to kljub dolžini dirka, ki jo je najlažje končati, a najtežje dobiti.

Lani jo je dobil Jasper Stuyven. Vrača se predlanski zmagovalec Wout Van Aert. Predtem so dirko dobili še Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Arnaud Demare, John Degenkolb, Alexander Kristoff … Kar sedemkrat jo je dobil Eddy Merckx. Letos bo na sporedu že 108. izvedba te dirke. Kolesarji se bodo na dolgo pot proti Sanremu podali že ob 9.50. Na cilju jih pričakujejo med 16.49 in 17.30.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ