Na Pariz – Nici povratek ekipnega kronometra, a z drugačnimi pravili

Na Pariz – Nici povratek ekipnega kronometra, a z drugačnimi pravili
06.01.2023 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Prireditelji Pariz – Nice so razkrili traso letošnje dirke proti soncu. Največje presenečenje je povratek ekipnega kronometra po 30 letih, kjer pa bodo štoparico ustavili pri prvem kolesarju, ki bo prečkal ciljno črto.

ASO, ki organizira Pariz – Nico, je razkril traso za jubilejno 90. izvedbo te pomembne spomladanske osemdnevne dirke. Na njej je edino veliko presenečenje povratek ekipnega kronometra, ki se na dirko vrača po 30 letih.

Prireditelji pa so poskrbeli, da bo kronometer še bolj nepredvidljiv s spremembo pravil. Štoparice namreč ne bodo ustavili pri tretjem ali četrtem kolesarju ekipe, ki bo prečkal ciljno črto, temveč se bo štel le čas prvega v ekipi, ki bo prišel do cilja. Kronometer bo dolg 32,2 kilometra. 

Tako se obeta povsem drugačna taktična zasnova ekipnega kronometra, saj bodo kapetani v prvem delu lahko do konca »skurili« svoje pomočnike, v zaključku pa še sami pritisnili na pedala, podobno kot v ekipnem šprintu na dirkališču. Ali bo ekipni kronometer zato bolj ali manj izenačen, je težko napovedati, zato bomo morali počakati do marca, ko bodo format preizkusili kolesarji.

Sicer pa bo dirka v prvem delu namenjena predvsem šprinterjem in ubežnikom, šele v 6. etapi bodo prvič zavili v gore, ko bodo prečkali prelaz Col de la Couillole, ki je s 1678 metri tudi najvišja točka v zgodovini Pariz – Nice. 

Zadnji vikend bo potekal po preizkušenem scenariju z zadnjo krožno etapo v Nici, kjer bo osrednjo vlogo igral vzpon na Col d’Eze. 

Etape Pariz – Nice 2023:

1. etapa: La Verrière—La Verrière, 169.4km
2. etapa: Bazainville - Fontainebleau, 163.7km
3. etapa: Dampierre-en-Burly - Dampierre-en-Burly (TTT), 32.2km
4. etapa: Saint-Amand-Montrond - La Loge des Gardes, 164.7km
5. etapa: Saint-Symphorien-sur-Coise - Saint-Paul-Trois-Châteaux, 212.4km
6. etapa: Tourves - La-Colle-sur-Loup, 197.4km
7. etapa: Nica - Col de la Couillole, 142.9km
8. etapa: Nica - Nica, 118.4km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ