Na Poljskem prvi pravi boj favoritov in 40. zmaga za Jumbo Vismo

Na Poljskem prvi pravi boj favoritov in 40. zmaga za Jumbo Vismo
09.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Jonas Vingegaard je dobil šesto etapo na dirki po Poljski. Prva izmed dveh odločilnih preizkušnenj! Slovencev dan pred koncem ni bilo v ospredju.

Na dirki po Poljski je za kolesarji šesta etapa, obenem predzadnja in prva izmed dveh ključnih v boju za skupni seštevek. Zakopane so gostile start, Koscielisko pa cilj 160 kilometrov dolge preizkušnje. Kolesarji so morali premagati šest vzponov prve kategorije. Samo prvi del je potekal v liniji, potem pa je karavana vstopila na 29 kilometrov dolg krog. Teh je bilo pet, v vsakem pa vzpon na Pitoniowko.

Ta je bil dolg 2,7 km, povprečni naklon pa 8,8-odstoten. V rumeni majici vodilnega je etapo začel sprinter Pascal Ackermann, v beli najboljšega po točkah – z Ackermannom sta jih zbrala 59 – pa se je vozil Luka Mezgec. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Tomasz Marczynski (Lotto Soudal), Simon Geschke (CCC Team), Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) in Petr Vakoč (Deceuninck-QuickStep).

Sicer so si privozili dobri dve minuti prednosti, a v ozadju so se hitro v lov podali kolesarji Astane, Ineosa in Jumbo Visme. Po treh zaključnih krogih je v ospredju ostal samo še Geschke. Potem pa že kmalu odločilna akcija. 40 kilometrov pred ciljem je glavnina razpadla na tri dele. Najbolj aktivna sta bila Geoghegan Hart in Rafal Majka, medtem ko so mnogi ostali ujeti v ozadju, tudi hribolazec Miguel Angel Lopez.

V ospredju je Ben Swift napadel in nadaljeval v samostojnem pobegu. Po 153 kilometrih dirkanja je karavana izstopila iz krogov in se podala še na vzpon Gubalowka. Klanec je dolg 4,2 km, povprečni naklon pa je 6,8-odstoten. Na najstrmejšem delu so Swifta ujeli in prehiteli Vingegaard, Hindley, Knox in Sivakov. Na vrh klanca so v ospredju prišli samo trije: Vingegaard, Hindley in Sivakov.

Sledil je še dobra dva kilomtra dolg spust in zahteven zaključni sprint. Hindley je bil vseskozi v ospredju in tristo metrov pred ciljem je to znal izkoristiti Vingegaard. Kolesar moštva Jumbo Visma je bil najbolj prepričljiv, tako da se je veselil prestižne zmage. Za nizozemsko ekipo je to že 40. v tej sezoni. Drugi je bil Sivakov in tretji Hindley. Sergio Higuita je zaostal za osem sekund.

Naslednja skupina zasledovalcev pa še za dve sekundi več. V tej skupini so bili Majka, Latour, Formolo, Geoghegan Hart, Hamilton, Ulissi in Knox. Potem so kolesarji postopoma prihajali v cilj ali posamično ali pa v zelo majhnih skupinicah. Slovencev ni bilo v ospredju. Odstopili so Simon Špilak, Domen Novak in Luka Mezgec, ki si želi oddahniti pred nedeljsko cestno dirko na evropskem prvenstvu.

Zdaj ga čaka pot v Alkmaar, kjer bo zastopal slovensko reprezentanco. Vingegaard je prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke po Poljski. Zdaj ima štiri sekunde prednosti pred Sivakovim in šest pred Hindleyjem. Sledijo Ulissi, Higuita, Latour, Formolo, Hamilton, Majka ... Matej Mohorič je 33., Jan Tratnik je 98., Luka Pibernik pa 111. Zadnja etapa bo še kako zahtevna. Po petih vzponih prve kategorije in po 154 kilometrih se bo končala na vrhu 3,45 km dolgega klanca s 5,45-odstotnim povprečnim naklonom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ