Na poti med pivom in čipkami bodo postavili nov mejnik

Na poti med pivom in čipkami bodo postavili nov mejnik
21.06.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Dirka po Sloveniji se bo nadaljevala s tretjo etapo od Žalca do Idrije. Etapa bo še težja, kot sta bili prvi dve. Tu so podrobnosti o etapi s štirimi kategoriziranimi vzponi.

Organizatorji dirke po Sloveniji so že na predstavitvi trase poudarili, da se zahtevno etap iz dneva v dan stopnjuje. Po prvih dveh dneh – videli smo že ogromno akcije in napadov – je zdaj pred kolesarji tretja etapa. Karavana se bo na 170 kilometrov dolgo pot podala v Žalcu. Kmalu po zaprti vožnji se bodo že podali proti prvemu vzponu.

Najprej na Kozjak. Klanec je dolg vsega 2,5 km. Povprečni naklon pa je šestodstoten. Gre za vzpon četrte kategorije. 679 metrov visoki vrh bodo kolesarji dosegli po 30 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Kamnik, kjer bo Luka Mezgec lahko užival ob kolesarjenju v zeleni majici. Kamnik, Medvode in Škofja Loka. Tu se bodo zvrstili trije leteči cilji.

Po skoraj 118 kilometrih dirkanja bodo kolesarji premagali nov vzpon četrte kategorije. Govorimo o 685 metrov visokem klancu na Rovte. Dolg je 5,6 km, povprečni naklon pa je vsega 2,5-odstoten. Ta vzpon pa je nekaj posebnega zaradi mejnika, ki ga bodo tu kolesarji postavili. Kolesarska dirka bo tu presegla mejo 20 tisoč tekmovalnih kilometrov v 26. izvedbah.

Sledil bo krajši spust in takoj vzpon tretje kategorije na 821 metrov visoko Medvedje brdo. Gre za 7,9 km dolg vzpon s triodstotnim povprečnim naklonom. Dirka se bo nadaljevala s spustom proti Godoviču in Idriji. Kolesarji bodo prečkali ciljno črto, a se potem podali še na vzpon na Dole. Gre za najtežji vzpon dneva. To je vzpon druge kategorije, dolg je 5,2 km, povprečni naklon pa je devetodstoten.

Po prečkanju gorskega cilja se bodo kolesarji še nekoliko vzpenjali, potem pa se bodo spustili proti Godoviču in proti cilju v Idriji. Glede na način dirkanja v prvih dveh etapah, lahko zagotovo tudi tukaj pričakujemo veliko akcije. Mezgec pa je že priznal, da vodstva tu ne bo mogel obdržati. Na vzponih so trenutno največ pokazali Chaves, Ulissi, Visconti, Vlasov ... Tokrat bo po zadnjem vzponu na poti proti Idriji manj časa za to, da bi kdo iz ozadja nadoknadil zaostanek, ki si ga bo privozil na vzponu.

Bogdan Fink: "Žalec je spet partner dirke po Sloveniji. Pravi start bo pri znameniti fontani. Prvi del etape je nezahteven in tako bo ta del predstavljal priložnost za pobeg. Drugi del je precej zahtevnejši, tudi tehnično. Kolesarji bodo morali biti pripravljeni na tri zaporedne gorske cilje. Tam se dirka prav lahko zlomi. Vzpona v samem zaključku verjetno ne poznate, a je predvsem na začetku zelo strm. Etapa se ne bo končala na vrhu, ampak se bodo kolesarji spustili v Idrijo. Na spustu pa tisti, ki bodo zaostali, prav veliko ne bodo mogli več nadoknaditi. Idrija, ki velja za kolesarsko mesto, je v traso dirke po Sloveniji vključena prvič po letu 1994."

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ