Na predzadnji dirki serije SloEnduro podelili tudi naslove državnih prvakov.

Na predzadnji dirki serije SloEnduro podelili tudi naslove državnih prvakov.
27.08.2018 AVTOR: Uredništvo

V krvavškem bike parku hladno in mokro, za dobro oblečeno in ogreto šestdeseterico iz sedmih držav pa čisto običajna dirka. Menjave v vodstvu, Peršak ima še možnosti za skupno zmago.

Na četrti in predzadnji letošnji preizkušnji slovenske mednarodne serije v gorskokolesarski disciplini enduro sta bila na Krvavcu najhitrejša Vid Peršak(Sunbikers Mondraker Enduro Racing) in Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team).

Enduro Krvavec na progah bike parka Krvavec v organizaciji kranjskega kluba Bam.Bi in pod okriljem dvodnevnega Fresh bike festivala je bil tudi letošnje državno prvenstvo, šesto v tej disciplini. Ob Vidu, ki je ubranil naslov članskega prvaka pri moških, je tistega med ženskami osvojila Ana Tancik ( Energijateam.com), skupno druga za Avstrijko Dobnigovo.

Dirka s štirimi hitrostnimi preizkušnjami ter 23 minutami in 15 sekundami »neto« dirkanja za zmagovalca je potekala na doslej najbolj zoprn dan letošnjega poletja, v dežju in temperaturah v enomestnih številkah – do konca se je »ogrelo« na kakšnih osem stopinj. Največ dežja se je na Krvavec zlilo ponoči, a je podlaga takšna, da blata ni bilo veliko, tudi drselo je le na kakšnem odseku. Preizkušnje so potekale na progah Jezerca, Muci, spodnjem delu proge Rock’N’Flow in na progi Panorama. Četrto preizkušnjo, ki bi s Panorame morala voditi v zgornji del Rock’n’Flowa, so prireditelji skrajšali, za primer nevihte pa so bili pripravljeni rezervni scenariji. Za dobro oblečene in ogrete kolesarje so bile razmere skorajda normalne. Na traso se jih je podalo šestdeset iz sedmih držav.

Peršak, ki je letos izpustil že dve dirki serije in se že skoraj poslovil od četrtega zaporednega naslova skupnega zmagovalca, je dobil prve tri hitrostne preizkušnje, prva na progi Jezerca je bila tudi Kendina superetapa. V četrti, zadnji, ga je tesno, za četrt sekunde, prehitel Nejc Huth (Energijateam.com), ki je dirko končal na drugem mestu z zaostankom 24 sekund. Poleg srebrne kolajne si je Huth prislužil tudi vodstvo v seriji pred finalom, a ne sam. Enako število točk – 930 – ima tudi Tim Jež (Kamplc Racing Team), danes četrti.

Tretje mesto z bronom DP je danes pripadlo Davorju Kacinu (Kamplc Racing Team), ki je za Peršakom zaostal minuto in dve sekundi. Pred finalom, ki bo 14. oktobra v Grožnjanu, si Kacin deli tretje mesto z Avstrijcem Petrom Mihalkovitsem(Radwelt MK Factory Racing), danes petouvrščenim.

Peterica na stopničkah je malce pomešano tako tudi prva peterica SloEndura pred finalom. Peršak se je z zmago namreč z 8. mesta vzpel na 5. in se vrnil v igro za skupno zmago. Če zmaga v Grožnjanu, se ne Huth ne Jež ne smeta uvrstiti na drugo mesto. Jesen v Istri bo vroča!

Pri ženskah je Yana Dobnig dobila vse štiri hitrostne preiskušnje in zmagala z več kot petimi minutami naskoka pred drugouvrščeno Ano Tancik. Tretja je bila Maja Lobnik (Ganesha Team), srebrna v razvrstitvi DP, bron je pripadel skupno petouvrščeni Tjaši Rutar (Rajd Ljubljana). Dobnigova je pred finalom prevzela vodstvo pred branilko naslova, rojakinjo Petro Bernhard, ki se je znova poskušala v svoji stari disciplini, spustu, se poškodovala na dirki svetovnega pokala v Kanadi in je njen nastop na finalu SloEndura zelo vprašljiv.

Kategorije

Med mladinci je bil najhitrejši Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong) pred rojakom Markusom Feielom in Italijanom Davidom De Sabbatom (ASD Team Granzon). V mlajši veteranski kategoriji master 1 je zmagal Avstrijec Bernd Dorrong (Team Dorrong) pred rojakom Tinom Huberjem (Radlager Mountainbikeverein) in Madžarom Petrom Posom (FRO Racing), v starejši master 2 pa Slovak Peter Drabik(Cube Enduro Team) pred Gregorjem Nagodetom (Energijateam.com) in Avstrijcem Matthiasom Lenzom (Radlager). V kategoriji hobi je zmago slavil Slovak Oliver Drabik (Cube Enduro Team), drugi je bil Jernej Oblak in tretji Avstrijec Hannes Rathgeb (Do-Biker).

Državno prvenstvo

Državni prvak med mladinci je s 4. mestom v kategoriji v mednarodni konkurenci postal Jakob Smolnikar (Energijateam.com), srebro je osvojil Matic Kokelj (Wolf Racing Team) in bron Rok Lazar (MBK SportR.si). V kategoriji master 1 je novi prvak Jernej Muzga (MTB Trbovlje) pred Mihom Sprukom (Calcit Bike Team) in Patrikom Rotom (Pedal Racing Team), v master 2 pa je bil edini slovenski udeleženec Grega Nagode (Energijateam.com).

Najhitrejša dva sta povedala

Yana Dobnig: »Odlično je bilo, zelo sem se zabavala na kolesu na mokrih tleh. Prva etapa je bila zaradi kratkih vzponov zelo težka, tretja, najbolj strma, pa mi je bila najbolj všeč. Malo je bilo hladno, a ko si bil enkrat na kolesu, je bilo v redu. Pogrešam poškodovano Petro, škoda, da manjka.«

Vid Peršak: »Dober dan je bil, prvič po dirki svetovne serije na Koroškem sem bil zadovoljen s svojo vožnjo. Odlično sem se počutil na kolesu in nič me ni spravilo s tira. Po Kanadi sem si vzel malo odmora in tudi časa za nastavljanje vzmetenja. Zdaj gre mnogo bolje, zasluge gredo Foxu Slovenija. Proge tu so bile zanimive, razgibane. Prvič sem na Krvavcu in med študijem v Ljubljani še kaj pridem.«

V SloEnduru sledi …

Peta in zadnja letošnja preizkušnja serije SloEnduro bo 14. oktobra, to bo že tradicionalni Enduro Grozni v Grožnjanu v hrvaški Istri. Prej pa se bo prav tako na Hrvaškem zaključila serija SloEnduro 4Fun: 8. septembra na novi dirki v seriji, sicer že tretjem Trnduru v Trnovici pri Reki.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
sloenduro Vid Peršak
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ