Na premierni Dirki po Franciji za ženske, kar tri Slovenke

Na premierni Dirki po Franciji za ženske, kar tri Slovenke
24.07.2022 AVTOR: Nejc Grilc, Foto: Sirotti

Dirko sestavljajo štiri ravninske etape in po dve razgibani ter dve gorski etapi. Na osemdnevni etapni preizkušnji je pred ženskim kolesarskim pelotonom 1033 kilometrov z 12.768 višinskimi metri.

Kako dobra je izbira termina po moški dirki, bo pokazala že prva izvedba

Letos so torej le popustili in Dirko po Franciji umestili v koledar takoj po koncu moške dirke. Izbira termina se zdi odlična, v Franciji bo tako ali tako večina svetovnih medijev, ki pokrivajo kolesarstvo, ko se bo rumena majica moške dirke pripeljala na Elizejske poljane in bo nad rumeno pentljo padel zastor, se bo ženska na istem prizorišču začela. Vse, ki se bomo po koncu dirke počutili oropani zabave pred televizijskimi sprejemniki vsako popoldne, nas čaka še osem dni napetega dirkanja in boja za prvo rumeno majico med vsemi najboljšimi kolesarkami sveta.


Leta 1905 je bil na Dirki po Franciji prvi uradni vzpon Ballon d'Alsace in skoraj 120 let kasneje bo ta isti vzpon tudi prvi uradni vzpon ženskega Toura.



Vsaj tokrat pri ASO niso skoparili, osem etap je dobra osnova za nadaljno rast, dirka pa bo imela jasno začrtano strukturo. V prvih štirih dneh boji sprinterk na poti od Pariza proti vzhodu Francije, nato dve etapi razgibanega terena, na katerem bodo na svoj račun prišle specialistke za klasike, za konec pa še dve gorski etapi v Vogezih. Na osmi dan se bo tako dirka končala na vzponu na Super Planche des Belles Filles, ki ga zelo dobro poznamo že z moške dirke.







»Vogeze smo kot edini gorski masiv ženske dirke izbrali zaradi zgodovinske note. Leta 1905 je bil na Dirki po Franciji prvi uradni vzpon Ballon d'Alsace in skoraj 120 let kasneje bo ta isti vzpon tudi prvi uradni vzpon ženskega Toura. Želimo si ustvariti dirko, ki bo sama pisala svojo bogato zgodovino in bo vrhunec ženskega koledarja tudi čez 100 let, ko nas ne bo več,« je ob predstavitvi trase razlagal Proudhomme. Velike besede, ni kaj.


Na dirki bodo nastopile kar tri Slovenke, Urška Žigart (Team BikeExchange - Jayco), Urša Pintar in Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) od skupaj 144 tekmovalk, štiriindvajset ekip s po šestimi tekmovalkami.

Za prvo direktorico dirke so izbrali eno najbolj prepoznavnih francoskih kolesarskih osebnosti Marion Rousse. Nekdanja tekmovalka in francoska državna prvakinja je bila v minulih letih strokovna sodelavka francoske televizije, zdaj pa je na čelu organizacije prvega Toura. Gre za zelo priljubljeno osebnost, ki ima široko podporo in bo pravi obraz za predstavljanje ženskega Toura v svetu. Tudi z denarnim skladom so naredili korak v pravo smer, skupno bodo med najboljše razdelili 250 tisoč evrov, zmagovalka v skupnem seštevku bo prejela 50 tisoč evrov. To je sicer še vedno natanko desetkrat manj kot nosilec rumene majice na moški dirki, a vseeno, za žensko kolesarstvo so to zelo visoki zneski.


Med najboljše bodo razdelili 250 tisoč evrov, zmagovalka v skupnem seštevku bo prejela 50 tisoč evrov.



Kako pomemben je Tour za kolesarstvo, je hitro jasno iz odločitev italijanskega RCS Sporta, največjega konkurenta ASO-ja pri organizaciji dirk. Zdaj, ko imajo Francozi pravo žensko etapno dirko, je vrag očitno vzel šalo in RCS si že želi sodelovanja in soorganizacije pri ženskem Giru. Doslej največjo etapno dirko na svetu je RCS v minulem desetletju ignoriral, izvedba pa je padla na pleča italijanske kolesarske zveze. Zdaj, ko je žensko kolesarstvo »in«, pa se tudi RCS-u izvedba Gira ne zdi več tako nesmiselna, tudi prvo žensko klasiko Milano–Sanremo bomo spremljali v naslednji sezoni.


Dirka po Franciji za ženske, znameniti vzponi

7. etapa





8. etapa


Značke: Dirka po Franciji
Ključne besede:
žensko kolesarstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ