Na prvo aprilsko nedeljo je čas za Flandrijo

Na prvo aprilsko nedeljo je čas za Flandrijo
03.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Prva nedelja v aprilu je pred vrati in posledično je pred vrati ena izmed največjih enodnevnih klasik - dirka po Flandriji. Bodo v ospredju favoriti ali pa bomo videli presenečenje ...

Dirka po Flandriji. Posebna dirka, brez dvoma. Dirka, ki jo želi dobiti sleherni kolesar. V nedeljo bomo čakali na novega ali pa starega “Kralja Flandrije”. Dirka po Flandriji je druga izmed petih največjih enodnevnih dirk.

Organizatorji so bili nekoliko skrivnostni glede trase, očitno tudi zato, da se ne bi ob cestah zbralo preveč gledalcev, saj so obiski športnih prireditev zaradi boja proti koronavirusu prepovedani. Kljub temu pa je bolj ali manj jasno, da bo trasa podobna lanski, na kateri smo videli izjemen sprint za zmago. Ta je ravno tako minil brez gledalcev, a Mathieu Van der Poel je za malenkost ugnal večnega konkurenta Wouta van Aerta.

Dirka bo dolga 254 kilometrov. Začela se bo v Antwerpnu, cilj pa bo, tako kot smo tega v zadnjih letih že vajeni, gostil Oudenaarde. Vmes pa bodo kolesarji premagali 19 kratkih, a večinoma strmih vzponov. Posebnost teh klancev? Kar 13 jih je tlakovanih, kar naredi dirkanje še težje. Poleg tega je še šest ravninskih odsekov, ki so ravno tako tlakovani. Kattenberg je prvi izmed omenjenih tlakovanih vzponov. “Lokalci” mu pravijo tudi Hellingen.

Z njim se bodo kolesarji soočili po dobrih 100 kilometrih dikranja. Nekaj manj kot 20 kilometrov kasneje pa bo že čas za Oude Kwaremont. Dolg je 2,2 km, povprečni naklon pa je 4,4-odstoten. Nanj se bodo na dirki povzpeli kar trikrat. Govorimo že o zaključnih krogih v okolici Oudenaarda. v naslednjih 70 kilometrih bodo kolesarji prečkali kar devet klancev, tudi znamenite Eikenberg, Wolvenberg in Kanarieberg.

Poleg tega pa še dva tlakovana ravninska odseka Karel Marteistraat in Jagerij. Če gre na teh klancih bolj za izčrpavanje, pa lahko resnejše napade pričakujemo ob drugem prečkanju prej omenjenega Kwaremonta. Ne gre zgolj za vzpon, ampak že za vstop na ta klanec, saj do vznožja vodi ozka cesta, kar pomeni, da poteka že predtem hud boj za pozicije. Takoj po tem klancu sledi Paterberg. Dolg je 400 metrov, a je naklon tudi 21-odstoten.

Za njim pa še Koppenberg, ki s 24-odstotnim naklonom velja za najstrmejši vzpon v okolici. Sledijo še Steenbeekdries, Taaienberg in Kruisberg-Hotond. Potem pa še zadnjič čez Kwaremont in Paterberg. Od vrha Paterberga do cilja je 13 kilometrov ravnine. Favoriti? Če omenjamo posameznike, potem izstopata Wout Van Aert in Mathieu Van der Poel, ki sta že lani uprizorila izjemno predstavo.

Padec je Julianu Alaphilippu preprečil, da bi se z omenjenima kolesarjema udaril za zmago. Letos je svetovni prvak spet na startu. Predvsem Deceuninck Quick Step je pokazal, da lahko z dobro ekipno taktiko premaga oba favorita. Poleg Alaphilippa so tu še Kasper Asgreen, Yves Lampaert in Florian Senechal. Zaradi zdravstvenih težav manjka Zdenek Štybar. Kandidatov za najvišja mesta pa je še veliko:

Peter Sagan, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Dylan Van Baarle, Tom Pidcock, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Michael Matthews, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke, Tim Wellens, Nils Politt in morda tudi Alberto Bettiol. Italijan je že dobil to dirko, a v zadnjem času ni v najboljši formi. Na startu bo samo en Slovenec. Luka Mezgec, ki je v zadnjem času v zelo dobri formi, a kapetan pri ekipi je Michael Matthews.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ