Na Stravi po novem precej več funkcij le za naročnike, tudi lestvice najboljših

Na Stravi po novem precej več funkcij le za naročnike, tudi lestvice najboljših
20.05.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Pri zelo priljubljenem družbenem omrežju za športnike Strava so ta teden razburili uporabnike, saj so precej prej brezplačnih funkcij zdaj naredili dostopne le za uporabnike, ki plačujejo naročnino. Tudi lestvice najboljših na posameznem segmentu niso več prosto dostopne.

Foto: Strava

Strava se je doslej osredotočala na poslovni model, ki je temeljil na zbiranju podatkov o njenih uporabnikih, v zameno pa je bilo veliko funkcij dostopnih tudi uporabnikom brezplačne različice, ki so se zato manjkrat odločili za članarino. Strava se tudi ne poslužuje oglasov znotraj spletne strani, s čimer so se odrekli precej zajetnemu dohodku.

Zdaj so se odločili, da bodo poizkušali več uporabnikov privabiti med plačljive naročnike in zato so kar nekaj zelo priljubljenih funkcij Strave naredili dostopnih le uporabnikom Summita.

Funkcije, ki so bile prej brezplačne, zdaj pa so plačljive, so:

  • lestvice dosežkov na posameznih segmentih (zastonj so vidni le še dosežki top 10)
  • primerjave svojih dosežkov na posameznem segmentu in primerjava z drugimi uporabniki
  • načrtovalnik poti
  • koledar aktivnosti na Androidu in strava.com (zastonj dostopen le še na iOS)
  • mesečni trendi aktivnosti in primerjava s preteklimi meseci

Ob tem pa Strava obljublja kar nekaj novosti za plačljive naročnike, med drugim prihaja povsem prenovljen in po obljubah podjetja zelo izboljšan načrtovalnik poti, ki bo imel tudi izboljšane predloge za trase, analiza aktivnosti bo zdaj na voljo za vse vrste aktivnosti, med drugim pa obljubljajo tudi nov način tekmovanja med uporabniki na segmentih, a zaenkrat še niso razkrili, kakšno to tekmovanje bo.

Strava je sicer v letošnjem letu ponudila že več kot 50 nadgradenj aplikacije, nekatere so bile sprejete z navdušenjem, pri drugih imajo še precej prostora za izboljšave. Dejstvo je, da je v svetu športnih družbenih omrežij Strava trenutno nesporna številka 1, a če obrat k večjemu zaslužku z naslova plačljivih naročnin ne bo obrodil želenih sadov, bi lahko število uporabnikov Strave precej upadlo, s tem pa bi se na tržišču odprla luknja za kakšno novo podjetje.

Pri Stravi stavijo na to, da se vam 7,99 evra na mesec, kolikor znaša naročnina na Summit, za uporabljanje omrežja ne bo zdelo preveč. Čas bo pokazal, če so se v svojih predvidevanjih zmotili.

Vse spremembe, ki so jih ta teden uvedli pri Stravi, lahko najdete tukaj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ