Na TDU-ju trojno avstralsko slavje, Brajkovič v Argentini izgubil štiri mesta

Na TDU-ju trojno avstralsko slavje, Brajkovič v Argentini izgubil štiri mesta
25.01.2015 AVTOR: Matej Zalar
Z 90 kilometrov dolgo zadnjo etapo se je končala dirka Tour Down Under, vodstvo v skupnem seštevku je ohranil Rohan Dennis.
Wippert zmagovalec zadnje etape, Dennis zadržal vodstvo

V zadnji etapi so kolesarji prevozili 20 krogov, dolgih 4,5 kilometra, v severnem predelu mesta Adelaide. Boj za skupno zmago je bil bolj kot ne odločen že pred etapo, za nekaj nervoze med vodilnimi pa je poskrbel padec ob koncu dirke, ki je razdelil peloton. V ozadju sta ostala tudi Marcel Kittel in Thiago Machado, ki je v skupnem seštevku zdrsnil na 13. mesto. 

V ciljnem šprintu je Wouter Wippert dosegel sploh prvo zmago za Drapac na največji avstralski dirki, imel je več moči od novopečenega avstralskega državnega prvaka Heinricha Hausslerja in Borisa Valleeja.

V skupnem seštevku je član BMC-ja Rohan Dennis ohranil dve sekundi prednosti pred Richiejem Portom, Cadel Evans pa je bogato profesionalno kariero končal na tretjem mestu v skupnem seštevku. Četrti je bil kolesar Gianta Tom Dumoulin, peti pa član Movistara Ruben Fernandez.

"Zaključek je bil napet, saj sem moral biti zelo pozoren na Richieja, še posebej po padcu dva in pol kilometra pred ciljem. Ekipa je bila spet fantastična, celo etapo so narekovali tempo, v zaključku pa je Cadel poskrbel, da sem bil vedno na pravi poziciji v pelotonu. To je zelo lepa zmaga," je po koncu dirke povedal Dennis. 

Kraljevska etapa v San Luisu pripadla Ramosu, Brajkovič 19.

Filo Sierras Comechingones je za kolesarje v Argentini pomenil še zadnjo veliko preizkušnjo na dirki. Zaključni vzpon je bil dolg kar 13 kilometrov, etapa pa je bila še težja zaradi visoke nadmorske višine. Ekipa Funvic-Sao Jose dos Campos je cel teden nadzorovala potek dogodkov, nič drugače pa ni bilo niti v sobotni etapi.

Dobil jo je njihov kolesar Kleber Ramos, Dani Diaz pa je brez težav ohranil vodstvo v skupnem seštevku in si zagotovil končno zmago. Glavni favorit pred etapo Nairo Quintana je končal na četrtem mestu, v skupnem seštevku pa je tretji. 

Janez Brajkovič se ni odrezal najbolje in etapo na 19. mestu končal s tremi minutami in 19 sekundami zaostanka. V skupnem seštevku je tako z 10. zdrsnil na 14. mesto, pred zadnjo etapo pa za deseterico zaostaja več kot dve minuti. Luka Pibernik je etapo končal na 75. mestu, v skupnem seštevku pa je 97. Današnja etapa bo potekala v mestu San Luis, kolesarje čaka še zadnjih 122 kilometrov. 





Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ