Na toskanskem makadamu najboljši Kwiatkowski

Na toskanskem makadamu najboljši Kwiatkowski
04.03.2017 AVTOR: D. Z.
Michal Kwiatkowski je dobil dirko Strade Bianche. Najboljši Slovenec Primož Roglič. Oboleli Peter Sagan odstopil.

Za kolesarji je tradicionalna, že 11. enodnevna dirka Strade Bianche v italijanski Toskani. Letos je prvič spadala v World Tour, na startu pa so bili številni zvezdniki, kot so Sagan, Van Avermaet, Nibali, Dumoulin, Kwiatkowski, Pinot …

Na startu so bili tudi Primož Roglič, Matej Mohorič, David Per in Domen Novak. Premagati so morali 175 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki je poznana po makdamskih odsekih ter številnih krajših vzponih. Takoj po startu je prišlo do napadov, šele na tretjem makadamskem odseku pa se je izoblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali Thibaut Pinot (FDJ), Jose Goncalves (Katjuša-Alpecin), Marco Frapporti (Androni), Truls Engen Korsaeth (Astana), Quentin Jaregui (Ag2r La Mondiale) in Simone Andreetta (Bardiani-CSF).

Ubežniki so si privozili pet minut naskoka pred glavnino. Tokrat kolesarjem ni priznašalo niti vreme. Veter in dež sta dirkanje še otežila. Na šestem makadamskem odseku je prišlo do množičnega padca in v ozadju sta med drugimi ostala tudi domača aduta Fabio Aru in Vincenzo Nibali. 70 kilometrov pred ciljem je na presenečenje mnogih odstopil Peter Sagan, ki je kasneje pojasnil, da se je v zadnjih dneh slabo počutil in je rahlo zbolel.

Takrat se je v lov za ubežniki že podala skupina dobrih 15 kolesarjev, ki so jo vodili predvsem kolesarji moštva Lotto Soudal. Ob začetku od letos naprej odseka Fabiana Cancellare so za ubežniki zaostajali samo še za minuto in pol. Prav na omenjenem odseku okrog 50 km pred ciljem, ki se sicer imenuje Monte Sante Marie, je prišlo do odločilne poteze. Tim Wellens je napadel, sledili pa so mu lahko samo še Štybar, Kwiatkowski, Van Avermaet, Benoot, Dumoulin, Durbridge, Thwaites, Boasson Hagen, Sanchez in Trentin.

Ta skupina je dobrih 30 kilometrov pred ciljem ujela ubežnike. V nadaljevanju je prišlo do številnih sprememb povsem v ospredju, največ moči pa so imeli Kwiatkowski, Štybar, Van Avermaet in Wellens, ki so si v zaključku tudi uspeli privoziti nekaj prednosti. Potem pa je sledil šov Poljaka Kwiatkowskega. Na Colle Pinzuto je z napadom opozoril nase. 15 kilometrov pred ciljem pa je znova napadel in takrat se je tudi odpeljal preostalim.

Van Avermaet, Wellens in Štybar so se mu s skupinimi močmi sicer približali na vsega 18 sekund zaostanka, a kolesar Skya je to prednost pred zaključnim vzponom v Sieni povečal na slabe pol minute. To je bilo tudi dovolj, da je lahko brez težav v ospredju zdržal tudi na strmem vzponu v središču mesta. Kwiatkowski se je lahko veselil zaslužene zmage. Že druge njegove na tej dirki.

“Vesel sem. Ta zmaga je nepričakovana. Kljub lanski težki sezoni so mi v ekipi še vedno zaupali. Priprave na to sezono se že obrestujejo, ” je povedal takoj po cilju. Boj za drugo mesto je dobil Greg Van Avermaet, ki je zaostal za 15 sekund. Ledili so Tim Wellens, Zdenek Štybar, Tom Dumoulin, Luke Durbridge, Juul Jensen, Benoot, Pinot … Primož Roglič je bil z dobrimi desetimi minutami in pol zaostanka 35., Matej Mohorič 80., David Per pa 81. Domen Novak je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ