Na Touru startni položaji po vzoru formule 1

Na Touru startni položaji po vzoru formule 1
04.06.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Organizatorji dirke po Franciji bodo v najkrajši etapi na dirki - ta bo dolga vsega 65 kilometrov - uvedli posebne startne položaje po vzoru avtomoto dirk.

Letošnja dirka po Franciji bo nekaj posebnega tudi zato, ker so se organizatorji odločili, da izpeljejo dve neobičajno kratki etapi. V Alpah bo 18. julija na sporedu 11. etapa od Albertvilla do kraja Rosiere Espace San Bernardo. Dolga bo vsega 108 kilometrov. Še krajša pa bo pirenejska 17. etapa. Ta bo dolga vsega 65 kilometrov. Bageneres de Luchon bo gostil start, cilj pa Saint Lary Soulan. Takoj po startu se bo začel vzpon na Col de Peyresourde (1569 m nadmorske višine). Kolesarji bodo zatem zavili še na 1645 metrov visoki Peyragudes.

Sledil bo spust do Loudenviella in takoj vzpenjanje na prelaz Val Ouron Azet. Vrh leži na 1580 metrih nadmorske višine, kolesarji ga bodo prečkali po vsega 37 kilometrih. Sledil bo spust v dolino Saint Lary Soulan in zaključni vzpon na Col de Portet. Ta leži na 2215 metrih nadmorske višine. To bo najkrajša etapa v sodobnejši zgodovini dirke po Franciji. Kolesarji takih etap niso ravno vajeni, smo pa v zadnjih letih spoznali, da prav v kratkih preizkušnjah pride do izredno zanimivega dirkanja, polnega akcije in preobratov. Predvsem pa so take preizkušnje zelo nepredvidljive.

Organizatorji so se zdaj odločili, da bodo že na startu nekoliko popestrili vse skupaj. Ker pričakujejo, da bo takoj prišlo do napadov, pa tudi, da bo prišlo do boja za pozicije, so se odločili, da uvedejo posebne startne bokse oziroma startne položaje. Seveda po vzoru avtomoto športov, pa tudi po vzoru
ciklokros dirk. Kolesarji naj bi bili razvrščeni glede na uvrstitve v skupnem seštevku. Najboljših 20 naj bi imelo tako svoje “bokse” v ospredju. Nosilec rumene majice seveda na “pole position”. Preostali kolesarji naj bi bili razporejeni v štiri skupine na razdalji 70 metrov.

“To bomo uporabili samo v tej etapi. Menimo, da bo pri tako kratki etapi napetost zelo velika in start v slogu formule ena bo zato to napetost še bolj izpostavil,” je dejal tehnični direktor dirke Thierry Gouvenou. Seveda pa le malokdo meni, da bo to imelo kakršenkoli vpliv na potek dirke. Nenazadnje je kolesarstvo povsem drugačen športo od ostalih in položaj na začetku dirke prav veliko ne šteje. “Cenim vsakršen trudi, da bi se dodalo nekaj novega temu športu. Ampak, odkrito, ne vem, kaj naj si mislim ob tem predlogu. Trenutno ne morem kaj veliko povedati,” je dejal izkušeni, legendarni manager Movistarja Eusebio Unzue.

Trener Vincenza Nibalija Paolo Slongo pa je dodal: “Menim, da to ne bo prineslo velikih sprememb. Morda, če bi vodilni napadel in imel ob sebi nekaj klubskih kolegov, potem bi imel nekaj prednosti. Sky bo brez dvoma imel odlično ekipo in bi v tem primeru lahko kaj pridobil.” A do tja je še dolga pot in prav lahko se zdi, da bodo pred to etapo le redki še v igri za rumeno majico. Je pa res, da lahko v tej etapi pričakujemo napade od samega starta. Ker prave ravnine med samimi vzponi ne bo, pa tudi močne ekipe morda ne bodo prišle tako do izraza in se bodo morali kandidati za sam vrh od vsega začetka boriti med sabo. Brez večjega taktiziranja.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ