Na trasi svetovnega prvenstva Pinot ubranil vse napade

Na trasi svetovnega prvenstva Pinot ubranil vse napade
20.04.2018 AVTOR: D. Z.
Končala se je dirka tour of the Alps. Dobil jo je Thibaut Pinot. Zadnjo etapo na Mark Padun.

Zadnja etapa na dirki Tour of the Alps je kolesarje popeljala od Rattenberga do Innsbrucka. Dolga je bila 164 kilometrov. Majico vodilnega v skupnem seštevku je branil Thibaut Pinot.

Z moštvom Groupama FDJ ga je čakala težka naloga. Kolesarji so izkusili delček tistega, kar jih čaka na septembrskem svetovnem prvenstvu. Na koncu so morali trikrat premagati vzpon, ki ga bodo morali tudi na prvenstvu. Govorimo o klancu Olympia. Sicer pa so prvi del etape zaznamovali ubežniki. Po dobri uri napadanja se je v ospredju izoblikovala deveterica.

Skupino so sestavljali Guy Niv (Israel Cycling Academy), Simone Andreetta (Bardiani-CSF), Manuel Senni (Bardiani-CSF), Francesco Gavazzi (Androni-Giocattoli), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Igor Anton (Dimension Data), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia) in Francois Bidard (AG2R La Mondiale). Do prvega kategoriziranega vzpona na Alpbach so si privozili že skoraj devet minut prednosti.

Potem pa so kolesarji moštev Groupama FDJ in Sky pospešili in 50 kilometrov pred ciljem, ob vstopu v zaključne kroge, se je razlika zmanjšaka na 2:45. Že na prvem vzponu je napadel David De la Cruz, ki se je hitro preselil do ubežnikov. Favoriti za končno zmago so vse moči hranili za zaključek. Na spustu z drugega vzpona sta napadla Visconti in Lopez, kar je že bil tisti resnejši napad. Ko se je začel še zadnji vzpon je Lopez nadaljeval sam. V lov za njim se je podal vodilni Pinot, sledil mu je Pozzovivo, medtem ko je Froome ostal ujet v ozadju.

V ospredju so moči združili Lopez, Pinot in Pozzovivo. Elissonde je moral počakati Frooma, ki je že kar precej zaostajal, a s skupnimi močmi sta ujela pravi ritem in se pridružila peterici zasledovalcev. Na vrhu zadnjega vzpona je razlika znašala vsega 20 sekund. Po koncu spusta je bila razlika 25 sekund, potem pa Lopez in Pozzovivo nista želela sodelovati. Pinot tudi ni imel interesa, saj so to bili kolesarji, ki so zasedali prva tri mesta v skupnem seštevku. Skupini sta se združili, mesta v skupnem seštevku podeljena, tako da so imeli priložnost tisti kolesarji, ki prvih mest v skupnem seštevku niso ogrožali.

Vse skupaj je izkoristil Padun. Član Bahraina Meride je napadel v pravem trenutku in sam prišel do cilja. Pri 21 letih se je veselil prestižne zmage. Bennett je za njim zaostal za pet sekund, Jan Hirt pa za šest. Skupina z najboljšimi je izgubila devet sekund. V tej skupini so bili Pinot, Lopez, Froome in Pozzovivo. Končne zmage se je veselil Thibaut Pinot, ki je ohranil 15 sekund prednosti pred Domenicom Pozzovivom in Miguelom Angelom Lopezom. Chris Froome je dirko končal na četrtem mestu. Sledili so Bennett, Aru, O’Connor, Sanchez, Ciccone, Hirt … O’Connor je bil najboljši med mladimi kolesarji, Oscar Rodriguez je bil najboljši na gorskih ciljih. Med ekipami pa je bila prepričljivo najmočnejša Astana. Za mnoge kolesarje je to bila generalka pred Girom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ