Na Učki Riccardo Zoidl najmočnejši, v Italiji izjemna zadnja etapa (VIDEO)

Na Učki Riccardo Zoidl najmočnejši, v Italiji izjemna zadnja etapa (VIDEO)
22.04.2016 AVTOR: D. Z.
Kraljevsko etapo dirke po Hrvaški s ciljem na Učki je dobil Riccardo Zoidl. Matija Kvasina je prevzel vodstvo. Najboljši Slovenec Domen Novak. Na dirki po Trentinu je zadnjo etapo dobil Kangert, končni zmagovalec pa Landa.

DIRKA PO HRVAŠKI
Crikvenica je gostila start s 122 kilometri sicer kratke, a kraljevske etape na dirki po Hrvaški. Kolesarji so se namreč podali na pot proti cilju na Učki. Govorimo o etapi z dvema kategoriziranima gorskima ciljema. Seveda tudi z več kot 25 km dolgim vzponom na Učko. Etapo je zaznamovala osmerica ubežnikov, med  katerimi je bil tudi Domen Novak iz Adrie Mobila. A v ozadju so ritem narekovali predvsem člani Trek Segafreda.

Njihov član Giacomo Nizzolo je po dveh zmagah in drugem mestu nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Italijan je sicer imel že na prvem vzponu težave, a je glavnino ujel. Člani tega moštva pa so tokrat delali predvsem za Riccarda Zoidla. Sicer so mnogi izpostavljali Juliana Arredonda, a Kolumbijec ni v pravi formi. Sledil je vzpon na Učko. Hitro je prišlo do prave selekcije. Ubežniki, tudi Domen Novak so bili ujeti.

V ospredju pa so ostali samo Matija Kvasina, Riccardo Zoidl, Victor De la Parte, Jasper Hansen in Radoslav Rogina. Slednja dva sta prva popustila, medtem ko je Kvasina opravil ogromno dela pri narekovanju ritma. Ko so kolesarji zapeljali na zadnji strmejši odsek – naklon je bil tudi več kot deset odstoten – pa je napadel Zoidl. Avstrijcu ni mogel nihče več slediti in se je na koncu lahko veselil zaslužene zmage. Drugi Matija Kvasina in tretji Victor de la Parte sta zaostala za 28 sekund.

Jesper Hansen na četrtem mestu je zaostal za 34 sekund, peti Radoslav Rogina (Adria Mobil) je zaostal za 48 sekund. Sledila sta Markus Eibegger in Felix Grosschartner. Domen Novak je bil najboljši Slovenec. Bil je osmi, zaostal pa je za 1:21. Pred ekipnim kronometrom ima Matija Kvasina vsega 19 sekund naskoka pred Riccardom Zoidlom in 26 pred Radoslavom Rogino. Sledita De la Parte in Grosschartner. Šesti Domen Novak zaostaja za 57 sekund.
 


DIRKA PO TRENTINU
Na dirki po Trentinu je bila na sporedu zadnja četrta etapa. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. 161 km dolga preizkušnja pa jih je popeljala od kraja Male do kraja Cles. Vodilni v skupnem seštevku je bil član Skya Mikel Landa, ki pa je branil vsega osem sekund naskoka pred Tanelom Kangertom in deset pred Jakobom Fuglsangom. Oba sta člana Astane. Prva deseterica pa je bila vsa strnjena v manj kot minuti. Obetal se je izjemen spektakel v zadnji etapi dirke. Še posebej zato, ker so popoln napad napovedovali pri Astani.

Tudi trije člani Ag2r La Mondiale Pozzovivo, Bardet in Peraud so pokazali odlično pripravljenost in bi lahko bili še kako nevarni. Če zadnji in najtežji vzpon dneva Forcella di Brez je bežal tudi Vincenzo Nibali, ki se pripravlja na dirko po Italiji. A Italijanu pobeg ni uspel. Po spustu s tega vzpona je bilo do cilja še zelo razgibanih dobrih 15 kilometrov. In prav v teh kilometrih smo videli izjemen boj najboljših. Mikel Landa je ostal sam, Jakob Fuglsang pa ga je večkrat napadel. Astana je imela namreč dva kolesarja v ospredju. A Landa je imel vedno pripravljen odgovor.

Pet kilometrov pred ciljem je napadel Stefano Pirazzi, sledil pa mu je Jean Christophe Peraud. Cesta se je vseskozi vzpenjala in hitro sta si privozila nekaj metrov prednosti, a Emanuel Buchmann je poskrbel, da ju je skupinica ujela, saj je hotel pripraviti sprint kolegu pri moštvu Bora Argon 18 Patricku Konradu. Res je prišlo do sprinta te manjše skupine. Zmagovalec pa je prejel deset sekund bonifikacije, tako da je bila tudi končna zmaga Lande še vedno pod vprašajem. V sprintu je bil najmočnejši že včerajšnji zmagovalec Tanel Kangert.

Estonec je tako dobil deset sekund odbitka. Drugi je bil Matteo Busato. A do tretjega mesta se je nekako vendarle dokopal tudi Mikel Landa, ki je po številnih pospeševanjih, ko je pokrival napade konkurentov, očitno ohranil dovolj moči tudi za sprint. Sledili so Fuglsang, Konrad, Firsanov, Pozzovivo, Bardet … Landa je po zaslugi tretjega mesta slavil tudi končno zmago na dirki po Trentinu. Ohranil je dve sekundi prednosti pred Tanelom Kangertom in 14 pred Jakobom Fuglsangom. Sledili so Sergej Firsanov, Patrick Konrad, Romain Bardet, Domenico Pozzovivo in Emanuel Buchmann.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ