Na velodromu bodo podirali državni rekord v vožnji na eno uro

Na velodromu bodo podirali državni rekord v vožnji na eno uro
11.05.2016 AVTOR: D. Z.
Kolesarska zveza Slovenije v sodelovanju s Frutabelo in gostiteljem KK Adria Mobil na velodromu v Češči vasi pri Novem mestu 1. junija pripravlja poseben dogodek. Vožnjo na eno uro.

Vožnja na eno uro na velodromu je v zadnjem času zelo popularna disciplina. Rekord z 54,526 km/h drži Bradley Wiggins in njegova znamka bo najbrž še dolgo nedosegljiva. Kaj pa v Sloveniji. Tudi mi imamo državnega rekorderja. 14. septembra 1999 je Boštjan Mervar v eni uri prevozil 45,498 km. Ta znamka ostaja še danes.

Očitno pa so se pri KZS in Adriji Mobilu odločili, da bodo to znamko poskušali izboljšati. Ime kolesarja, pa tudi kolesarke, ki bo ravno tako postavljala rekord bodo izdali na dogodku za medije, ki bo 25. maja. Glavni dogodek pa bo na sporedu 1. junija. Vse skupaj bo potekalo na velodromu v Češči vasi. Velodrom je bil zgrajen leta 1996 in letos praznuje 20-obletnico.

Dolg je 250 metrov, širok pa 7,7 metra. Na krivinah naklon znaša 44 stopinj. Ob odprtju je bil eden izmed redkih velodromov v Evropi, ki ga je delegacija Mednarodne kolesarske zveze uvrstila v najelitnejši razred A. Kasneje ga niso uspeli prekriti in tako je začelo razpadanje. Na velodromu so bili nekateri slovenski reprezentanti, saj so tam posneli tudi spot, ki si ga lahko ogledate pod člankom.

»Predvsem v zimskem obdobju zaradi vremenskih razmer sameva. Poleti se na njem organizira nekaj treningov s kolesarji, predvsem iz ekipe Adrie Mobil, ki so tukaj doma. Ostali ga uporabljajo redko, tudi dirke za državno prvenstvo mlajših kategorij ne organiziramo na tem velodromu, ker je za mlade tekmovalce pretežak za uporabo. Lahko rečemo, da je trenutno bolj ali manj neizkoriščen, zato smo veseli pobude sponzorskega partnerja zveze, da ga z dogodkom 1. junija na nek način skupaj 'oživimo « je dejal športni direktor pri KZS Martin Hvastija.

Dodal je še: »Lesena  površina, ki kljubuje zobu časa, je še relativno dobra in dejansko se tukaj lahko dosegajo velike hitrosti. « Omenimo še, da bo rekord postavljal tudi amaterski kolesar, priložnost za vožnjo po velodromu pa bodo imeli tudi povabljeni in izžrebani v posebni nagradni igri.
 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ