Na Vuelti John Degenkolb, v Franciji ob najboljših Pibernik in Korošec

Na Vuelti John Degenkolb, v Franciji ob najboljših Pibernik in Korošec
26.08.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je 4. etapo v sprintu dobil John Degenkolb, medtem ko sta se z najboljšimi v 3. etapi dirke Tour de l'Avenir borila Luka Pibernik in Rok Korošec.

Dirka po Španiji
Na dirki po Španiji je bila na sporedu že četrta etapa. Alcor je gostil start nekaj več kot 160 kilometrov dolge preizkušnje, ki se je končala v Cordobi. Tudi ta etapa ni bila povsem ravninska, tako da so pred zaključnim sprintom številni sprinterji odpadli in se za zmago niso mogli boriti. Kolesarji so morali premagati dva kategoriziranega vzpona.

Po dobrih 110 km dirkanja najprej vzpon tretje kategorije na Alto de San Jeronimo, po 140 kilometrih pa je bil še vrh vzpona druge kategorije na 595 metrov visoki Alto del Catorce por Ciento. Etapo so zaznamovali ubežniki Gert Jõe ä är, Javier Aramendia, Jimmy Engoulvent in Sébastien Turgot. A večjih možnosti za uspeh niso imeli. Na zadnjem vzponu so ritem narekovali kolesarji Movistarja, ki so poskrbeli, da so številni izgubili stik s prvo skupino.

Dobra dva kilometra pod vrhom se je v težavah znašel tudi nosilec rdeče majice Michael Matthews, medtem ko se je v glavnini vseskozi odlično skrival John Degenkolb. Pod vrhom je okrog 25 km pred ciljem sledil napad. Manjši skupinici ubežnikov se je pridružil tudi Alejandro Valverde, tako da so se v ozadju tudi ekipe s favoriti morale hitro organizirati. V tehnično zahtevnem spustu so si ubežniki sicer privozili okrog 20 sekund prednosti, a tudi to ni bilo dovolj. Njihov poskus se je končal dobrih devet kilometrov pred ciljem.

Takrat je bilo jasno, da bomo videli sprint skupine kolesarjev, v kateri pa tistih tipičnih sprinterjev ni bilo. Vicente Reynes je sprint začel prvi, iz njegovega zavetrja pa se je v zaključku izstrelil John Degenkolb. Nemec, član moštva Giant Shimano, je bil prepričljivo najmočnejši, Reynes se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Vodilni v skupnem seštevku Michael Matthews pa je bil tretji in je kljub težavam na vzponu obdržal rdečo majico. Tudi na preostalih mestih se v skupnem seštevku prav veliko ni spremenilo. Avstralcu sledijo Quintana, Valverde, Uran, Caruso, Chaves, Bennett, Zubeldia, Contador, Kelderman ...

Tour de L'Avenir
Na dirki za Pokal narodov Tour de L'Avenir, ki je rezervirana za kategorijo do 23 let nastopa tudi slovenska reprezentanca. Letos je trasa te etapne preizkušnje predvsem v zadnjih dneh zares izjemno zahtevna, saj se bodo kolesarji povzpeli na številne znamenite vzpone, ki jih poznamo predvsem z dirke po Franciji. Za kolesarji so že tri etape. Na prologu Slovenci niso bili v ospredju.

Prvo etapo je zaznamoval uspešen pobeg treh kolesarjev, ki so na cilj prišli več kot dve minuti in 20 sekund pred glavnino. Zmagal je Norvežan Kristoffer Skejrping. Rok Korošec je bil 13. Drugo, že precej bolj razgibano etapo je dobil mladi Avstralec Caleb Ewan, ki je ugnal Magnusa Corta Nielsena. Tretja, 143 km dolga etapa je bila vsaj po profilu sodeč še najlažja. In obenem tudi najuspešnejša za Slovence.

V sprintu glavnine je bil najmočnejši Britanec Daniel McLay. Luka Pibernik je zasedel sedmo mesto, Rok Korošec pa je bil deseti. Tudi Otoničar in Katrašnik sta bila zelo blizu najboljših. V skupnem seštevku vodi Asbj ørn Kragh Andersen. Najboljši Slovenec je Luka Pibernik, ki z dvema minutama in 46 sekundami zaostanka zaseda 55. mesto. Do konca – zadnja etapa se konča na vrhu vzpona La Toussuire – so še štiri etape.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ