Na zadnji dan dirke po Alpah je Romain Bardet prišel do prve skupne zmage po 9 letih

Na zadnji dan dirke po Alpah je Romain Bardet prišel do prve skupne zmage po 9 letih
23.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V dežju in z agresivnim dirkanjem se je zaključila dirka po Alpah. Kljub dobrem delu Bahrain Victoriousa Pello Bilbao ni uspel ubraniti vodstva, etapni uspeh pa je po četrtkovem razočaranju za konec uspel Thibautu Pinotu.

Letošnja dirka po Alpah je bila pričakovano razgibana, trasa v nobeni etapi ni bila ravna in zato smo vseh pet dni spremljali boje za končno skupno zmago. Zelo dobro je kazalo Pellu Bilbau, ki je z zmago v drugi etapi oblekel zeleno majico vodilnega (prevzel jo je Geoffreyju Bouchardu, zmagovalcu 1. etape), ob sebi pa je imel Bilbao zelo močno ekipo Bahrain Victoriousa.

Tretja etapa je minila brez posebnosti zanj, četrta pa se je končala na Kals am Grossglocknerju, najtežjem vzponu letošnje dirke. V pobeg dneva se je vključil Thibaut Pinot, ki se je na zadnjem vzponu otresel vseh zasledovalcev in se peljal naproti prvi zmagi po katastrofalnih treh letih, polnih poškodb. A se mu tudi v četrtek sreča še ni nasmehnila, v zadnjem kilometru ga je ujel Miguel Angel Lopez, ki je napadel iz glavnine, in se ga hitro otresel, Pinot pa je bil v cilju kljub drugemu mestu neutolažljiv.

Bardet pripravil teren za dramatičen zadnji dan

Šprint za tretje mesto je dobil Romain Bardet, ki se je v skupnem seštevku Bilbau približal na le dve sekundi zaostanka, zato je bilo jasno, da bo zadnja etapa dinamična, čeprav se ni končala na vzponu.

V hudem nalivu, vreme je bilo podobno kot dopoldne v Sloveniji, je bil Pinot spet v ubežni skupini, na zadnjem vzponu dneva je spet napadel sam, a ga je na spustu ujel David de la Cruz in zdelo se je, da ga še drugič zapored čaka razočaranje. A je tokrat v zadnjih 200 metrih Francoz uspel zbrati dovolj moči, da je v šprintu prišel mimo Španca in se veselil res zaslužene zmage, ki mu jo privošči vsak kolesarski navdušenec, saj je spremljanje njegovih čustvenih porazov včasih res srce parajoče.

V skupini z zeleno majico se je na zadnjem vzponu dneva, dobrih 1000 metrov visokem Stronachu (2. kat), ki se je končal 10 km pred ciljem, začel boj na vse ali nič, ko je na čelo skupine prišel Richie Porte. Avstralski veteran je zdesetkal skupino, med drugim je odpadel tudi njegov ekipni kolega Pavel Sivakov, sekunde pa je začel izgubljati tudi Bilbao.

Spust ni bil dovolj zahteven, da bi Bilbao ujel priključek

Romain Bardet je začutil svojo priložnost in z ekipnim kolegom Thymenom Arensmanom sta do vrha vzpona naredila dobrih 20 sekund naskoka. Takrat je imel Bilbao še možnosti, saj je eden najboljših spustašev v karavani, a je spust potekal po širokih cestah, kjer ni mogel nadoknaditi toliko, kot bi sicer.

Na koncu so mu pošle moči in zaostal je skoraj 40 sekund, tako da se je Romain Bardet veselil prepričljive skupne zmage. Šele njegove druge v karieri, prvo je dosegel že daljnega leta 2013 na dirki Tour de'l Ain. Drugi je bil Michael Storer, tretji pa prej omenjeni Arensman, ki je bil tudi najboljši mladi kolesar na dirki.

Novak se je izkazal v vlogi pomočnika

Omenimo še Domna Novaka, ki je v minulem tednu dni opravljal izvrstno delo v ekipi Bahrain Victoriousa. Na hribovitem terenu je Novak dolge kilometre preživel na čelu glavnine in narekoval tempo za Bilbaa in čeprav Basku na koncu ni uspelo zmagati, si Novak za opravljeno delo zasluži vse pohvale. Dirke žal ni končal, saj je ciljno črto v Lienzu prečkal za časovno zaporo, a tudi to zanj ne bo preveliko razočaranje.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ