Na Zeleni gori sprememba na vrhu

Na Zeleni gori sprememba na vrhu
14.02.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Zelena gora oziroma Jabal Al’Akhdhar je pričakala kolesarje na dirki po Omanu. Etapo je dobil Jan Hirt, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Omanu so se kolesarji v peti etapi soočili z najtežjim vzponom na tej preizkušnji. Samail je gostil start, cilja pa Jabl Al Akhdhar oziroma Zelena gora. Etapa je bila dolga 150 kilometrov in po profilu niti ni bila pretirano zahtevna.

Je pa zato zadnji vzpon dolg šest kilometrov. Povprečni naklon pa je kar 10-odstoten. Fausto Masnada je sicer branil lepo prednost v skupnem seštevku, a na tem vzponu se je vedelo, da bi lahko prišlo do večjih razlik. Ubežniki, ki so si sicer privozili dve minuti in pol prednosti niso imeli možnosti za uspeh. Potem pa je prišlo do selekcije v vožnji na veter, pa tudi do nekaterih padcev.

Padel je Mark Cavendish, v ozadju se je znašel Anton Charmig, ki se v teh dneh bori z najboljšimi. Kasneje je uspel ujeti stik z vodilnimi. Na zadnjem vzponu je za največjo selekcijo poskrbela ekipa Intermache in tri kilometre pred ciljem je bilo v ospredju vsega deset kolesarjev. Jan Hirt je dva kilometra pred ciljem odločno napadel, slediti pa mu ni mogel nihče.

Tudi Masnada je postopoma popuščal, dokončno pa se je zlomil v zadnjem kilometru. Hirt se je veselil prepričljive zmage z 39 sekundami prednosti pred Kevinom Vauquelinom in Eliejem Gesbertom. Oba sta člana moštva Arkea Samsic. Masnada je bil 11., a je izgubil kar 1:48. Hirt je dan pred koncem dirke prevzel vodstvo. V jutrišnji sprinterski etapi bo branil minuto prednosti pred Faustom Masnado in 1:16 pred Ruijem Costo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ