Na ženskem Giru le še tri kandidatke za končno zmago

Na ženskem Giru le še tri kandidatke za končno zmago
05.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sprint Cycling Agency

Že tretja etapa ženskega Gira v Ceseni je ponudila veliko odgovorov glede končne zmagovalke, saj so v igri ostale le še vodilna Annemiek van Vleuten, Mavi Garcia in Marta Cavalli. 

Letošnji Giro Donne je na slabi polovici, po ustaljenem kopitu je prvi del namenjen hitrim kolesarkam, nato pa trasa iz dneva v dan postaja težja in razlike v skupnem seštevku se večajo. 

Letos Slovenci svoje predstavnice na štartu nimamo, prolog je pripadel Američanki Kristen Faulkner, nato pa je v prvi etapi na cesti udarila svetovna prvakinja Elisa Balsamo in se veselila zmage v mavrični majici na domačem Giru, ki ji je prinesla tudi skupno vodstvo.

Tega je zadržala tudi naslednji dan, ko je bila v šprintu najhitrejša veteranka Marianne Vos, nato pa je po nedeljskem dnevu odmora v ponedeljek na vrsto prišla razgibana etapa s štartom in ciljem v Ceseni. 

39-letna superzvezdnica že kaže zobe

Tukaj so svojo premoč pokazale veteranka (in prva favoritinja za skupno zmago) Annemiek van Vleuten, španska državna prvakinja na cesti in v kronometru Mavi Garcia in domačinka Marta Cavalli, ki vozi za ekipo FDJ. 

Van Vleutnova je napadla na drugem kategoriziranem vzponu dneva, že 50 kilometrov do cilja, ob Cavallijevi in Mavi Garcia pa je nekaj časa sledila le še Faulknerjeva. Nato sta Cavallijeva in Faulknerjeva zaostali in spremljali smo dvoboj za zmago v etapi.

Dobro je kazalo Španki, ki je napadla 700 metrov pred ciljem, a jo je van Vleutnova na tempo in izkušnje ujela, na koncu pa je 39-letnica dobila še šprint in z zmago prevzela skupno vodstvo. Cavallijeva je zaostala 43 sekund.

»Lani me je zelo bolelo, da nisem bila na štartu Gira Donne, to je moja najljubša dirka, a sem se posebej pripravljala za olimpijski kronometer. Zdaj sem spet nazaj in presrečna sem, da sem lahko prvič v vodstvu tudi kot kolesarka Movistara,« pravi van Vleutnova, ki je pred dnevi napovedala, da se bo po prihodnji sezoni poslovila od kolesarstva. 

Boji v Italiji se šele dobro začenjajo, vse najtežje etape so še pred kolesarkami, a glede na to, da Elisa Longo Borghini na četrtem mestu zaostaja že za okroglih 5 minut, so realno v boju za končno zmago le še tri kolesarke. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ