Nadaljevanje Philipsenovega pohoda ali presenečenje na vrhu?

Nadaljevanje Philipsenovega pohoda ali presenečenje na vrhu?
12.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: TdF

Dirka po Franciji se v vročinskem valu nadaljuje z današnjo 11. etapo, ki bo predvsem pisana na kožo šprinterjem, zato ubežniki ne bi smeli imeti možnosti, da pridejo do cilja.

Po zelo zahtevni 10. etapi, ki je marsikoga presenetila, Tadej Pogačar jo je celo označil za eno najtežjih na Touru doslej, je v 11. etapi priložnost, da si kolesarji v karavani vnovič nekoliko oddahnejo.

Prvih 27 kilometrov etape od štarta v Clermont-Ferrandu je ravnih, tako da bo hitrost najbrž visoka, dokler se ne bo izoblikoval beg. Sledita dva vzpona četrte kategorije, ki sta zelo položna, tako da šprinterji z njima ne bi smeli imeti preveč dela, nato pa se bo cesta zlagoma spuščala proti cilju v Moulinsu po skoraj natanko 180 kilometrih.



Najbrž bodo ubežniki ušli takoj po štartu, spet lahko spredaj pričakujemo Neilsona Powlessa, ki bo želel zbrati še nekaj točk na obeh gorskih ciljih, nato pa bodo šprinterske ekipe prevzele vajeti v svoje roke in nadzorovale potek dirke. To pomeni nekoliko lažji dan tudi za Jumbo Vismo, ne bo jim treba aktivno braniti rumene majice.

Prvi favorit za zmago je nedvomno Jasper Philipsen, ki se je doslej na Touru izkazal za najhitrejšega v karavani. Morda si je po grdem padcu v 4. etapi že opomogel evropski prvak Fabio Jakobsen in se bo tudi on resno vmešal v šprint, za njim pa čaka še nekaj hitrih kolesarjev, denimo Phil Bauhaus, ki je bil že dvakrat blizu ... Zanimivo bo videti, kako si bo po včerajšnjem celodnevnem trpljenju opomogel Caleb Ewan, če je ponoči prišel k sebi, bo tudi Avstralec v igri za etapno zmago.

Za danes so v Franciji napovedani močni sunki vetra, v zadnjem delu, ko se bo smer potovanja karavane spremenila, naj bi pihal veter od strani in v hrbet, kar je idealen scenarijo, da se skupina na vetru pretrga in nastanejo echaloni. Če k temu dodamo še nov dan v temperaturah krepko nad 30 stopinj Celzija, je jasno, da današnja etapa za kolesarje ne bo sprehod v parku.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ