Nadzorovana dehidracija za boljše predstave?

Nadzorovana dehidracija za boljše predstave?
06.12.2016 AVTOR: D. Z.
Skyev zdravnik Roger Palfreeman je po pisanju El Paisa dejal, da lahko kolesarji s pravilno in nadzorovano dehidracijo izboljšajo predstave.

Roger Palfreeman na jbi na posebni konferenci o vplivu vločine na kolesarje v Dohi govoril tudi o dehidraciji. Kot zdravnik moštva Sky je izpostavil Christopherja Frooma. Dodal pa je, da lahko s pomočjo “nadzorovane dehidracije ” izboljšamo razmerje vat na kilogram telesne teže.

Podal je še primer. Froome bi lahko na ta način vzpon na Alpe d’Huez odpeljal 47 sekund hitreje. Ko govorimo o dehidraciji, potem ponavadi govorimo o tem, da smo zaradi premajhnega vnosa tekočin brez moči. Posledično naše predstave na kolesu vsekakor niso na ravni, ki bi si jo želeli. A zdaj je Palfreeman odprl očitno novo temo. Pri cyclingnews.com so poudarili, da se pri kolesarjih, ki se borijo za zmago na tritedenskih dirkah vse vrti okrog telesne teže. Froome naj bi leta 2007, ko je debitiral med elito tehtal 75 kilogramov. Leta 2012, ko je bil drugi na Touru pa 67.

“Izgubiti dva kilograma v zgolj dveh urah na gorskih etapah Toura. Froome bi lahko tako Alpe d’Huez premagal 47 sekund hitreje od njegovega najboljšega časa. Kar ni nepomembno. Leta 2015 je Tour dobil z vsega 72 sekundami prednosti, ” je dejal Palfreeman. Potem pa pojasnil: “Tista dva kilograma lahko izgubiš s pomočjo nadzorovane dehidracije. Da pač piješ manj, kot bi bilo sicer logično in pričakovano. ” Palfreeman je dodal, da Froome lahko obrača 6,25 W/kg telesne teže. Če pa bi izgubil dva kilograma, potem bi se to rzmerje izboljšalo na 6,45 W/kg.

Seveda večina strokovnjakov na področju treninga te teze ne podpira, saj so vsi prepričani, da dehidriran športnik ne more nastopati dovolj dobro. Palfreeman pa je poudaril, da je za take stvari potrebna prava priprava. Tudi psihična, saj mora športnik preslepiti telo oziroma ga prepričati, da le ni tako vroče. To lahko poskuša tudi s pomočjo zdravil, ki vsebujejo paracetamol, kot sta Welibutrin. Gre za antidepresiv, ki pa je zdaj že na Wadinem seznamu zdravil, ki jih imajo pod drobnogledom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ