Naelektreni Shimano Deore XT Di2 in SLX s prestavo več

Naelektreni Shimano Deore XT Di2 in SLX s prestavo več
14.04.2016 AVTOR: Švigelj Uroš
Shimano predstavlja Di2 tehnologijo za dostopnejšo skupino Deore XT, katere glavna novost je možnost brezžičnih nastavitev delovanja. SLX pa doživlja temeljito prenovo, ima prestavo več in še nekaj sladkorčkov višjih skupin.

Za vse zagrizene gorske kolesarje željnih elektronskih prestav je Shimano ravnokar uradno predstavil novo skupino XT Di2 M8050, ki je povsem združljiva z nekoliko starejšo mehansko skupino M8000 in razred višjo XTR Di2. Za kompatibilnost navzdol je poskrbljeno in že letos poleti navoljo cenejše skupina Deore SLX M7000, ki se tudi oblikovno povsem sklada z zadnjima generacijama skupin XTR in XT.

Dve leti po Shimanovi naelektritvi pregrešno drage skupine XTR, se smo tradicionalno ugledali dostopnejši sistem elektronskih prestav, ki poleg obstoječih tehnologij prinaša tudi možnost brezžične povezave (Bluetooth) z njihovim programom E-tube. Ta je v času predstavitve še vedno na voljo le za namizno okolje MS Windows, a z novo povezljivostjo se obetajo tudi uporabnejše aplikacije za pametne telefone. Razvija se tudi D-FLY protokol, ki se bo povezoval z drugimi pametnimi napravami in kolesarskimi računalniki, s katerimi bomo lahko spremljali stanje komponent. Lastniki XTR Di2 bodo za brezžično nadgradnjo morali kupiti nadzorno enoto SC-MT800 ali SCM9051 ter novo baterijo. 

Ergonomsko oblikovane ročice Firebolt imajo nastavljiv položaj gumbov, kot mehanska skupina, le da je prestavljanje vedno natančno in lažje. Če uporabljate prednji menjalnik, lahko pozabite na levo ročico in zaupate tehnologiji Synchronized Shift, kjer sistem sam pravočasno prestavlja med prednjimi zobniki. Avtomatizacija dopušča osredotočanje na kolesarjenje, med tem ko sistem skrbi, za optimalne korake med prestavnimi razmerji in potekom verige (chainline). Možgani se skrivajo v enoti SC-MT800 s prikazovalnikom in že omenjeno novo brezžično povezavo, preko katere lahko seveda prilagodimo logiko samodejnega prestavljanja prednjega in zadnjega menjalnika. 

Tako kot zadnji menjalnik M8000, je tudi v M8050 nameščena sklopka kletka, ki preprečuje opletanje verige. Motorji v menjalnikih so še enkrat močnejši kot pri cestnih Dura-Ace in Ultegra Di2, baterija jih lahko napaja več sto kilometrov in se popolnoma napolni v uri in pol. 

Skupino lahko uporabljamo z različni 11-stopenjskimi verižniki, ki imajo razpone vse do 11-42, ki  je namenjen uporabi z enim prednjim zobnikom. Za kombinacije 2x11 in 3x11 pa lahko izberemo kompaktnejše zadnje verižnike. Cena nove skupine še ni jasna, saj pride na police šele letošnjo jesen.

Shimano Deore  SLX 2017

Razširitev skupine Shimano Deore SLX 2017

SLX je vedno veljal za delovnega konja rednih kolesarjev, ki je v času razcveta enostavnejših in čedalje dostopnejših sistemov z enim prednjim zobnikom, krvavo potreboval nadgradnjo zadnjega verižnika ter jo tudi dobil. Enajst stopenjski verižnik 11-40 tehta 467 gramov in je namenjen sistemom 1x11 in 2x11. Za sisteme 1x11 so pripravili  kaseto 11-42, ki je še vedno zdržljiva s standardnimi Shimanovimi ragljami. Za nežnejše noge in pristaši »tripel « bodo še vedno lahko posegli po klasiki z 10-koračnim razponom 11-34 ali 11-36.

Gonilke so doživele oblikovalsko osvežitev podobno zadnjim generacijam dražjih skupi in z novim standardom namestitve verižnika 96BCD in so združljive s širšim standardom Boost (148x12). Vse več novih okvirjev opušča možnost namestitve prednjih menjalnikov in pri nakupu gonilke bo potrebno razmisliti o izbiri 30-, 32-, ali 34-zobnega verižnika. Gonilke se bodo še naprej vrtele na 24-milimetrski osi, le novi ležaji so bolje zaščiteni pred vdorom vlaga in umazanije.

Zadnji menjalnik SL-M7000 deluje z 11 ali 10-stopenjskimi verižniki. Nadzirajo ga prilagodljive ročice, v katerih se je končno uporabila tehnologija Rapidfire Plus, ki omogoča tudi tristopenjsko hkratno prestavljanje navzdol (starejši modeli so tako prestavljali le navzgor). Prednji menjalniki so še vedno na voljo v treh izvedbah za različne načine montaže (vhod bovdna od zgoraj, spodaj in s strani). Po besedah Shimana rokovanje z njimi nekoliko lažje. 

Pesta imajo bolje zatesnjene konuse in ragljo s 36 blokadnimi točkami in so na voljo tudi za nove Boost formate (110x15 in 148x12 zadaj). 

Skupina bo na voljo že v Juniju in z izjemo 3x10 sitema zdržljiva z višje rangiranimi skupinami. 
Več na:cycle.shimano-eu.com/

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ