Nagrada za domačo zmago - prisilne "počitnice"

Nagrada za domačo zmago - prisilne "počitnice"
03.03.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Minuli teden dni je bil za slovenske kolesarske navdušence spet nekaj posebnega zaradi Tadeja Pogačarja, ki je zmagoviti niz nadaljeval v ZAE. Uvodni vikend v Belgiji (pričakovano) v znamenju QuickStepa.

Tadej Pogačar je letos v šprintu po zunanji strani že premagal Alejandra Valverdeja, tokrat je bil njegova "žrtev" Aleksej Lucenko. FOTO: UAE Team Emirates/Bettini

Z uvodnim vikendom na kockah, ki ga sestavljata dirki Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne - Bruselj - Kurne, se je za marsikoga sezona šele zares začela. Med njimi pa zagotovo ni bil Tadej Pogačar, ki je tudi na domači dirki ekipe UAE Emirates pustil zelo dober vtis in dosegel etapno zmago, skupna zmaga pa je bila tokrat, žal, nedosegljiva.

V tokratni izvedbi Hudičevega jezika smo zbrali šest dogodkov, ki so zaznamovali minuli teden dni.

Najprej zmaga na Jebel Hafeetu …

Pred začetkom sezone je Pogačar razkril, da bo na dirki po Združenih arabskih emiratih kapetan ekipe in da vodstvo na domači dirki od njega pričakuje veliko. Apetiti so po zmagi v Valencii še narasli, zvezdniška zasedba v ZAE pa je moči dvakrat merila na vzponu na Jebel Hafeet, edinem resnem vzponu v okolici.

V prvem poizkusu je v močni vročini, temperature so se približale 40 stopinjam Celzija, od favoritov najprej napadel Adam Yates, Pogačar pa ni šel takoj za njim. V ekipi so kasneje priznali, da jih je bilo napada Yatesa strah, a so pričakovali, da bo Pogačar lahko nadoknadil zamujeno. Res je z novim izjemnim pospeškom že skoraj ujel Yatesa, nato pa je bila kombinacija vročine in težkega vzpona preveč in povsem izmučen je izgubil minuto, a vseeno končal na drugem mestu.


Tri dni kasneje so tekmeci vajo ponovili, le da je bilo tokrat razmerje moči drugačno. Pogačar je poizkušal z napadi, lomil je Yatesa na različne načine, a je bilo že precej pred vrhom vzpona jasno, da bo Britanca težko spravil v težave. Ostal mu je še boj za etapno zmago, tudi ta se ni začel dobro, saj je v zadnji ovinek v najboljšem položaju pripeljal Aleksej Lucenko, a ga je Pogačar po zunanji strani na ciljni črti skorajda čudežno prehitel za nekaj centimetrov in vodstvo arabske ekipe je dobilo, po kar je prišlo na domača tla.

»Vsaka zmaga je pomembna, težko rečem, da je bila ta najlepša v karieri, je pa bila zagotovo nekaj posebnega, ker sem jo dosegel na dirki, kjer so vsi od mene pričakovali veliko. Sem brez besed, fenomenalno je,« je za Val 202 po dirki strnil misli Pogačar, nesporno prvo slovensko ime začetka sezone.

… potem pa prisilne »počitnice« v puščavi

Dirka UAE Tour je bila s Pogačarjevo etapno zmago odločena, skupno slavje je šlo v roke Yatesa, do konca pa bi morali biti na sporedu še dve šprinterski etapi. A je tudi ZAE zajel preplah zaradi koronavirusa, zaradi dveh domnevnih primerov okužbe pri dveh Italijanih, ki delata za eno od ekip, so hotel, v katerem so bivale ekipe, izolirali.

Nihče ni točno vedel, kaj se dogaja, zadnji dve etapi so odpovedali, vse kolesarje in člane ekip ter osebja organizatorja RCS Sport pa so testirali za koronavirus. Kolesarji so v karanteni precej nejevoljno čakali rezultate, večina jih je po nekaj dneh lahko odšla domov, v Pogačarjevi ekipi pa so se odločili, da bodo za vsak slučaj še nekaj časa ostali na domačih tleh.

Tako je v vodo padlo tudi proslavljanje zmage Pogačarja v domačem krogu, a glede na prikazano na začetku sezone Pogija lahko tolaži vsaj to, da bo imel priložnosti za to očitno še dovolj.

Belgijski uvod spet v znamenju QuickStepa

Nikakor ne smemo spregledati izvrstne zmage Jasperja Stuyvena na Omloop Het Nieuwsbladu, pri 27 letih belgijski up Treka vendarle dozoreva v pravega specialista za klasike. Njegov talent nikoli ni bil sporen, zdaj pa je tudi psihološka priprava pri Stuyvenu očitno na dovolj visokem nivoju, da lahko dobi tako nepredvidljivo dirko, kot je Omloop.

Jasper Stuyven in Yves Lampaert v boju na tlakovcih. Prizor, ki so ga ljubitelji klasik nestrpno pričakovali. FOTO: Sirotti

A morda še bolj kot ciljni šprint Belgijca je bilo fascinantno, kako je vnovič pomlajeni Deceuninck QuickStep uspel nadzorovati dirko. »Traktor« Tim Declercq je blestel, taktično so izvrstno izpeljali dirko in v zaključek se je Yves Lampaert pripeljal v idealnem položaju, manjkala je le še zmaga. »Ko ekipa opravi tako dobro delo zate, je vedno težko, če ne uspeš zmagati. Vedel sem, da bo proti Jasperju težko, ker odlično šprinta, zato sem ga želel napasti že prej, a je bil na to pripravljen. Ko je nato na »kontro« napadel še on, sem pokuril precej streliva, da sem ga ujel, to pa mi je na koncu zmanjkalo v šprintu. Težko bi odpeljal bolje, tokrat je bil enostavno boljši,« se je Lampaert sprijaznil, da bo na zmago na Omloopu moral še nekoliko počakati.

Asgreen nov dragulj zasedbe Lefevreja

Kuurne - Bruselj - Kuurne dan kasneje je bila precej drugačna dirka, slika pa spet zelo podobna. Pri Deceunincku so na svoje karte odigrali izvrstno, solo akcija mladega Danca Kasperja Asgreena v zaključku pa je bila dih jemajoča.

Lansko drugo mesto na dirki po Flandriji nikakor ni bilo slučaj, številke tokratne vožnje Asgreena v zaključku pa so neverjetne - zadnjih 15 kilometrov je prevozil s povprečno hitrostjo 50 km/h, čeprav je v ospredju ostal sam, in brez težav zadržal peloton na varni razdalji, čeprav sta Ineos in Sunweb naredila vse, da bi Danca ujela.

Odhod Philippa Gilberta se tako Deceunincku očitno ne bo preveč poznal, po uvodnem vikendu pa je jasno, da ima belgijska ekipa v svojih vrstah spet vsaj dva kolesarja, ki lahko tudi na največjih dirkah pomladi sežeta na sam vrh. O mestu Asgreena med elito na klasikah po Kuurneju ne bi smelo biti nobenega dvoma več.

Kasper Asgreen je navdušil na nedeljski klasiki. FOTO: Sirotti

Volk dlako menja, kože nikoli

Gianni Moscon ostaja črna ovca profesionalnega pelotona. V karieri Italijana, ki nosi dres Ineosa, se je nabralo za celo vrsto incidentov, od pretepov do rasističnih opazk in žaljivk, tudi tokrat pa je na dirki Kuurne - Bruselj - Kuurne nase opozoril z izpadom, ne zaradi dobrih predstav.

Okrog 70 kilometrov pred ciljem se je Moscon zapletel v skupinski padec, ko se je pobiral iz jarka, je eno od koles z vso silo zalučal proti nič hudega slutečemu Jensu Debusschereju, ki se je prav tako pobiral iz jarka, in dobil je nekaj ureznin.

»Nabralo se je za celo vrsto incidentov in vedno je udeležen prav on. Vame je zalučal kolo, ki niti moje ni bilo, če ga ne bi odbil z roko, bi mi priletel v glavo. To je šlo čez vse meje dobrega okusa, prav bi bilo, da je kaznovan. Če vprašate po pelotonu o njem, bo imelo 90 odstotkov kolesarjev negativno mnenje, z vsakim se je že vsaj kdaj zapletel,« je bil jezen Belgijec.

Z njim se je strinjal tudi športni direktor Ineosa Gabriel Rasch, ki je dejal, da je bila izključitev z dirke povsem upravičena, nekdanji kolesar in zdaj boksar Zico Waytens pa je Mosconu prek Twitterja sporočil, da se bo naslednjič srečal z njim, če misli še kdaj v koga od prijateljev zalučati kolo.

Koliko časa še bodo pri Inesu še tolerirali njegove izpade?

Van Vleutnovi leta ne pridejo do živega, odlične tudi kolesarke Ale BTC Ljubljana

S klasikami so začele tudi ženske, še naprej pa izstopa svetovna prvakinja Annemiek van Vleuten. Lani v Yorkshiru se je poigrala s konkurenco in pol dirke bežala sama za mavrično majico, kljub že 37 letom pa iz sezone v sezono kolesarka Mitchelton Scotta, ki je pozimi trenirala tudi z Luko Mezgecem, dirka vse bolje in bolje.

Tokrat je na ženskem Omloopu s 40 sekundami naskoka prišla do prepričljive zmage, šprint za drugo mesto pa je dobila Italijanka Marta Bastianelli, članica Ale BTC Ljubljana. Italijanka je nadaljevala dobro spomladansko formo italijansko-ljubljanske zasedbe, zelo visoko so bile tudi slovenske barve, saj je Eugenia Bujak končala na odličnem sedmem mestu.

Annemiek van Vleuten blesti v barvah svetovne prvakinje. FOTO: Mitchelton Scott

Sezona svetovne serije bi se morala nadaljevati v soboto na makadamskih cestah dirke Strade Bianche. Kdo bo polnil časopisne stolpce v Toskani, kolesarji ali koronavirus, pa lahko izveste na spletni strani Bicikel.com in v Hudičevem jeziku prihodnji torek.

Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ