Nairo Quintana očita: "Prej se je napadalo, zdaj se dirka, da se ne izgubi."

Nairo Quintana očita: "Prej se je napadalo, zdaj se dirka, da se ne izgubi."
20.11.2014 AVTOR: D. Z.
Zanimiv komentar glede načina dirkanja v zadnjih letih je podal mladi Nairo Quintana, zmagovalec letošnje dirke po Italiji.

Nairo Quintana je eden izmed najbolj nadarjenih mladih kolesarjev. Lani je bil drugi na dirki po Franciji, oblekel pa je tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih in belo najboljšega med mladimi. Obenem je dobil tudi etapo. Letos je na spektakularen in za mnoge sporen način – napadel je na spustu s Stelvia, ko je močno snežilo – dobil Giro.

Zdaj razmišlja predvsem o dirki po Franciji. Trasa naslednje preizkušnje kolumbijskemu hribolazcu zelo ustreza. »Trasa mi je všeč, a vseeno ne verjamem, da so jo trasirali prav posebej zame. Tu so še drugi kolesarji, kot so na primer Contador, Froome in Nibali, ki imajo podobne karakteristike. Res je. Malo je kilometrov v vožnjah na čas, vendar pa so številne druge pasti, kot so na primer tlakovci, « je priznal Quintana, ki sicer vozi za španski Movistar.

Prav ob vključitev tlakovanih odsekov, teh bo nekaj več kot 13 km, se je najbolj obregnil: »Njihove vključitve na etapnih dirkah ne odobravam. Če gre za klasiko, potem je prav. Na tritedenskih dirkah pa lahko tlakovci preveč vplivajo na izhodišče kakšnega kolesarja. « Kljub vsemu pa Quintana še nima določenega programa za naslednje leto. Niti ni prepričan, da bo res nastopil na Touru.

»Govoril sem z Unzuejem. Predstavil sem mu moje želje, končno odločitev pa bo sprejel on. Zato pravim, da še ne vem, ali bom vozil Vuelto ali Giro. Če mi bo rekel, naj dirkam v Italiji, potem bom to storil, pa čeprav v tako izbiro nisem prepričan. Giro je bil pomemben, saj sem prvo tritedensko dirko odpeljal kot kapetan, vendar v vrnitev na dirko nisem prepričan. «

Za konec pa se je Quintana – v zadnjih sezonah nas je velikokrat navdušil s tem, da je znal napasti tudi prej kot zgolj v zadnjih nekaj kilometrih – nekoliko obregnil tudi ob konkurente in ob način dirkanja v zadnjih sezonah. »Preveč gorskih etap je takih, da se odločajo šele v zadnjem kilometru. Prej se je taktiziralo, se je napadalo in izgubljalo. Zdaj se zdi, da vsi razmišljajo samo o tem, da ne izgubijo. To mi ni preveč všeč. «

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ