Nairo Quintana odčital lekcijo ostalim zvezdnikom

Nairo Quintana odčital lekcijo ostalim zvezdnikom
24.03.2016 AVTOR: D. Z.
Thomas De Gendt je dobil kraljevsko etapo na dirki po Kataloniji, Nairo Quintana pa boj zvezdnikov. Kolumbijec vodi v skupnem seštevku.

DIRKA PO KATALONIJI
Kraljevska etapa

Za kolesarji na dirki World Toura po Kataloniji je za kolesarji četrta, kraljevska etapa. Baga je gostila start, cilj pa je bil v Port Ainu. Dolga je bila 172 kilometrov. Govorimo o etapi s štirimi kategoriziranimi gorskimi cilji. Takoj po startu je bil vzpon tretje kategorije. Potem so se kolesarji dolgo rahlo spuščali. Sledil je vzpon ekstra kategorije na 1720 metrov visoki Port de Canto. Sledil je spust in vzpon prve kategorije. Potem pa še ciljih vzpon na 1975 metrov visoki Porte Aine. Že začetek je bil neverjetno hiter in poln napadov.

Potem pa se je izoblikovala manjša skupina kolesarjev. To so sestavljali Philippe Gilbert (BMC Racing), Imanol Erviti (Movistar), Ruben Plaza (Orica GreenEdge), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Laurens Ten Dam (Giant Alpecin), Kristijan Đurasek (Lampre Merida), Pieter Weening (Roompot), Boris Dron (Wanty), Aleksej Cacevič (Katjuša) in Ben Swift (Team Sky). Hitro so se kolesarji dogovorili za složno sodelovanje in po 80 kilometrih dirkanja so imeli že skoraj enajst minut naskoka.

De Gendt do etapne zmage ...
V ozadju so ritem stopnjevali predvsem člani Etixx Quick Stepa, ki so branili majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je nosil Daniel Martin. Na prvem vzponu ekstra kategorije sta v ospredju ostala samo še De Gendt in Everti. Do cilja je bilo še 50 kilometrov, glavnina pa je zaostajala za sedem minut. Ubežnikoma se je na spustu pridružil še Weening, glavnina pa se ubežnikom nikakor ni mogla približati na manj kot šest minut. Tudi zato, ker so se na predzadnjem vzponu pričeli napadi. Wout Poels je hotel v igro za zmago spet postaviti moštvo Sky.

Tako je napadel, vendar pa si večje prednosti ni mogel privoziti. V ozadju je razpadla ekipa Etixx Quick Step, Alberto Contador pa je moral kar sam sodelovati pri lovu za Poelsom. Poelsa je že pošteno razredčena glavnina ujela pet kilometrov pred ciljem. Takrat je napadel njegov klubski kolega Mikel Nieve. Sledili so še napadi Contadorja, Van Garderena, Porte, Quintana … V ospredju je po skoraj petih urah dirkanja dovolj moči za zaključek ohranil Thomas De Gendt, ki se je lahko veselil zaslužene zmage. Med zvezdniki pa se je bil boj za vodstvo v skupnem seštevku.

... Quintana do vodstva
Tokrat je glavno besedo imel Kolumbijec Nairo Quintana. Tokrat je izkoristil dejstvo, da je Contador v zaključku mislil na skupni vrstni red in je želel prevzeti vodstvo.  Quintna pa je Contadorja ostro napadel, ta pa mu v zaključku ni mogel več odgovoriti. Quintana je za zmagovalcem zaostal za minuto in osem sekund. Bolj pomembno pa je, da je ciljno črto prečkal 15 sekund pred Portom in Contadorjem.

Sledili so Van Garderen, Weening, Zakarin in Froome, ki je izgubil kar minuto in 41 sekund. Najboljši Slovenec Primož Roglič je bil 76. Zaostal je za dobrih 14 minut. Do cilja so prišli tudi preostali trije Polanc, Mohorič in Božič. Nairo Quintana je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Alberto Contador zdaj za njim zaostaja za osem sekund. Richie Porte na tretjem mestu zaostaja za 17 sekund. Sledijo Martin, Van Garderen, Bardet, Zakarin, Froome, Carthy in Uran. Primož Roglič je kot najboljši Slovenec na 55. mestu.

COPPI E BARTALI
Začela se je 31. dirka prve kategorije Coppi e Bartali. Na njej poleg treh Slovencev v tujih klubih (Mugerli, Repše in Bole) nastopajo tudi člani Adrie Mobila. Na startu bi moral biti tudi zvezdnik Bradley Wiggins, vendar pa je nekdanji zmagovalec dirke po Franciji nastop v zadnjem trenutku zaradi bolezni odpovedal. Prvi dan so se kolesarji spopadli z dvema preizkušnjama.

Najprej je bila na sporedu sprinterska, 96 km dolga etapa. V ospredju je sicer dolgo vztrajala manjša ubežna skupina, a na koncu so na svoj račun prišli sprinterji. Po dobrih dveh urah dirkanja je v sprintu v kraju Gatteo zmagal Manuel Belletti, ki je premagal Mattea Pelucchija in Mattio Gavazzija. Najboljši Slovenec je bil Matej Mugerli, ki je s tremi sekundami zaostanaka zasedel 28. mesto.

Popoldne pa je bila na sporedu posebnost te dirke. Ekipni kronometer. Vsaka ekipa se je razdelila na pol, tako da sta vsako ekipo sestavljali dve ekipi s po štirimi kolesarji. Kronometer je bil dolg 13,3 km. Najhitrejši pa so bili Rusi. Četverica Serov, Eršov, Ovečkin in Svešnikov so s povprečno hitrostjo 52,385 progo premagali v vsega 15 minutah in 14 sekundah. Druga je bila ekipa Rally Cycling, tretja pa Unieuro Wilier.

Najboljši slovenski predstavnik je bil Matej Mugerli. Skupaj s Kvasino, Pozdnjakovim in Tamouridisom zasedel 14. mesto. Takoj za njimi je bil Bole s tremi sotekmovalci. Po prvem dnevu v skupnem seštevku vodi Artur Eršov pred Artemom Ovečkinom in Davidejem Plebanijem. Najboljša Slovenca sta Grega Bole na 37. Mestu in Matej Mugerli na 38. Mestu. Oba zaostajata za 28 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ