Nairo Quintana potresel Frooma, Alberto Contador popustil! (foto)

Nairo Quintana potresel Frooma, Alberto Contador popustil! (foto)
20.07.2013 AVTOR: D. Z.
Nairo Quintana je v zaključku 20. etape na dirki po Franciji ugnal Christopherja Frooma, ki je brez težav obdržal rumeno majico. Popustil je Alberto Contador, saj je padel na skupno 4. mesto.

Šest kategoriziranih vzponov
Start 20. etape na dirki po Franciji je gostil Annecy. Kolesarji so se morali dan pred koncem Toura soočiti samo s 125 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki pa je bil zelo zahtevna. Do cilja na Mont Semnozu so morali namreč premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Tri tretje kategorije, po enega druge in prve kategorije ter zaključnega ekstra kategorije.

Najprej je bil na sporedu vzpon druge kategorije na Cote du Puget. Dolg je 5,4 km, povprečen naklon znaša 5,9 odstotka, vrh pa je bil po prevoženih vsega 12 kilometrih. Potem so bili na sporedu trije vzponi tretje kategorije. Najprej Col de Leschaux. Vrh tega 3,6 km dolgega vzpona je bil po prevoženih 17 kilometrih. Povprečni naklon pa je znašal 6,1 odstotka.

Ekstra kategorija za konec
Na 43 kilometru je bil vrh Cote d'Aillon le Vieux, 6 km dolgega in v povprečju 4-odstotnega vzpona. Zadnji vzpon tretje kategorije je bil Col des Pres. Vrh tega 1142 metrov visokega prelaza je bil na 51 kilometru. Sicer pa govorimo o 3,4 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 6,9 %. Potem pa še dva najtežja klanca dneva. Najprej na 78 km vrh vzpona prve kategorije na Mont Revard. Ta je dolg 15,9 km, povprečni naklon pa znaša 5,6 odstotka.

Sledil je spust in ravnina. Vse do zaključnega, 10,7 kilometrov dolgega ciljnega vzpona na Mont Semnoz, katerega povprečni naklon znaša 8,5 odstotka. Christopher Froome je branil dve majici. Rumeno in pikčasto najboljšega na gorskih ciljih. Nairo Quintana je bil kot najboljši mlad kolesar v beli majici, Peter Sagan pa v zeleni, ki označuje najboljšega po točkah.

Pierre Rolland lovil točke na gorskih ciljih
Po pričakovanjih so se kmalu po startu zvrstili številni napadi in hitro se je v ospredju izoblikovala manjša skupina kolesarjev, med katerimi je bil pričakovano tudi Francoz Pierre Rolland, ki je lovil pikčasto majico. Skupaj z Igorjem Antonom pa sta se vseskozi borila za tako želene točke na gorskih ciljih.

Ubežniki pa si nikakor niso mogli privoziti več kot dobre minute prednosti. V ozadju so ritem večino etape narekovali kar kolesarji Movistarja. Tako se je tudi zmagovalec dveh etap Rui Costa prelevil v zvestega pomočnika. Na predzadnjem vzponu v etapi, torej na skoraj 16 kilometrov dolgem klancu na Mont Revard, pa smo videli napad Jensa Voigta, ravno tako enega izmed članov ubežne skupine.

Alejandro Valverde začel z napadi
Najstarejši kolesar v kolesarski karavani je nadaljeval v samostojnem pobegu, saj mu nihče ni mogel slediti in privozil si je več kot tri minute prednosti pred glavnino. Nemec je prvi prečkal gorski cilj, a do cilja je bilo še dolgih 50 kilometrov. Med njim in glavnino je bilo še devet kolesarjev. A Voigt ni popuščal.

Na zadnjem vzponu dneva pa so najboljši v skupnem seštevku postavili stvari na svoje mesto. Ritem so še vedno narekovali predvsem člani Movistarja. Potem je devet kilometrov pred ciljem najprej napadel Alejandro Valverde in poskrbel, da so ujeli še zadnjega ubežnika, torej Voigta. Tudi med najboljšimi je hitro prišlo do selekcije.

Trojica najmočnejših spredaj, Contador popustil
Sledil je napad Joaquima Rodrigueza. Sledil mu je Nairo Quintana. Froome je nekaj sekund še počakal, ko pa se mu je Richie Porte umaknil, je uprizoril enega izmed zdaj že znamenitih napadov. Rodrigueza in Quintano je hitro ujel in se ju poskušal tudi otresti, vendar sta mu lahko sledila.

Tako se je v ospredju izoblikovala trojica kolesarjev, ki je skupaj nadaljeval proti cilju. Večji del klanca je kasneje ritem narekoval predvsem Rodriguez, ki je vedel, da je v ozadju Alberto Contador popustil in je tako upal, da se bo zavihtel med najboljše tri v skupnem seštevku. In res je Contador ostal brez moči. Tudi njegov pomočnik Roman Kreuziger je popustil.

Nairo Quintana v zaključku najmočnejši
Saxo Tinkoff je tako kljub napadalni vožnji ostal brez kolesarja med prvimi tremi v skupnem seštevku. V ospredju se je vnel boj za etapno zmago. Dober kilometer pred ciljem je skočil Froome, a tokrat je imel dostojnega nasprotnika. Nairo Quintana ga je ujel in ga potem tudi napadel. 23-letni Kolumbijec je zaključne metre odpeljal v samostojni vožnji. To je bil zanj zares popoln dan.

Veselil se je prve etapne zmage na dirki po Franciji, povzpel se je na drugo mesto v skupnem seštevku, potrdil premoč v boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja, obenem pa je prevzel tudi pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. Quintana bo prvi kolesar v zgodovini, ki bo v Parizu oblekel tako belo kot pikčasto majico.

Froomovo tretje mesto za potrditev premoči
V zadnjih metrih je Frooma prehitel še Rodriguez, ki se je zavihtel na tretje mesto v skupnem seštevku. Tretji v etapi, vendar prvi v skupnem seštevku pa je Christopher Froome, ki si je lahko oddahnil. Britanec se bo v nedeljo lahko razveselil zmage na stotem Touru. Jasno je že, da bo za najboljšo ekipo razglašen Saxo Tinkoff, Peter Sagan pa bo ostal v zeleni majici. Kristjan Koren je kljub poškodbam končal etapo in bo v nedeljo zaključil že njegov četrti Tour zapored.

Dirka po Franciji, 20. etapa
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 3:39:04
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 0:18
3. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 0:29
4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:42
5. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 2:17
6. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 2:27
7. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 2:28
8. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 2:48
9. Jesus Hernandez Blazquez (Špa) Team Saxo-Tinkoff 2:55
10. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 80:49:33
2. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:03
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:47
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 7:10
5. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 8:10
6. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 12:25
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 13:00
8. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 16:09
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 16:35
10. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 18:22
11. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 19:42
12. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 20:44
13. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 22:22
14. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 24:21
15. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 27:25
16. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 27:34
17. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 33:17
18. Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 36:34
19. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 39:41
20. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 42:29

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ