Nairo Quintana z odlično predstavo do rdeče majice

Nairo Quintana z odlično predstavo do rdeče majice
27.08.2016 AVTOR: D. Z.
Sergej Lagutin dobil etapo s strmimi zaključnim vzponom. Nairo Quintana dobil boj 'velikih' in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Ravnina z izjemnim zaključkom
Osma etapa na dirki po Španiji je poskrbela za velike spremembe pri samem vrhu. Sicer je bila etapa ravninska, a z zelo zahtevnim zaključnim vzponom. 181 km dolga pot se je začela v Villalpandu. Cilj pa je gostila La Camperona (Valle de Sabero).

Zaključni vzpon je bil dolg dobrih osem kilometrov. Prvi trije kilometri si bili položnejši. Sledil je krajši 25-odstotni odsek. Potem spet dober kilometer položnejši odsek in nov, 20-odstotni odsek, poimenovan Sotillos de Sabero. Od tu naprej časa za počitek ni bilo več. Cesta se je vseskozi vzpenjala in zadnja dobra dva kilometra sta bila praktično ves čas strmejša od 15-odstotkov, celo dvajsetih.

11 ubežnikov
Na startu je bil v rdeči majici oblečen Darwin Atapuma, medtem ko se je zaradi včerajšnjega padca povit s povoji na startu pojavil Alberto Contador, ki je priznal, da je bila za njim neprespana noč. Po desetih kilometrih je prišlo do pobega dneva, saj se je v ospredju izoblikovala skupina enajstih kolesarjev.

To skupino so sestavljali Zico Waeytens (Giant-Alpecin), Pieter Serry (Etixx-QuickStep), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Sergej Lagutin, Jonathan Restrepo (oba Katjuša), Gatis Smukulis (Astana), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Loic Chetout (Cofidis), Scott Thwaits (Bora-Argon 18) in Perrig Quemeneur (Direct Energie). 50 kilometrov pred ciljem so imeli že deset minut prednosti, tako da je kmalu postalo jasno, da se bodo lahko borili za etapno zmago.

Lagutinu zmaga, potem pa čas za najmočnejše
Ubežniki so tako imeli svojo dirko in tik pred začetkom vzpona je napadel Waeytens, ki je tako samo sprožil akcije. Najdlje je v ospredju vztrajal Restrespo, ki pa je davek plačal na najstrmejšem odseku slaba dva kilometra pred ciljem. Sicer pa je zgolj pripravljal teren za Lagutina. V zadnjih dveh kilometrih so se za zmago borili samo še Domont, Serry in Lagutin.

Lagutin je v zadnjem kilometru napadel, nihče pa mu ni mogel več slediti. Kolesar Katjuše se je tako lahko veselil izjemne zmage na zelo zahtevnem vzponu. Deset sekund za njim je drugo mesto zasedel Axel Domont, tretji pa je bil Perrig Quemeneur. Dobrih devet minut za ubežniki so se z zaključnim vzponom soočili še preostali kolesarji. Pričakovali smo hud boj in ga tudi dobili. Za prevlado sta se borila Sky in Movistar.

Nairo Quintana najmočnejši
Kolesarji teh dveh moštev so poskrbeli, da je popustil vodilni Atapuma. Froome je na enem izmed strmejših odsekov poskusil z napadom, a je zgolj pripravil teren za Naira Quintano. Kolumbijec je potrpežljivo čakal na zaključne kilometre in z napadom nadaljeval vse do cilja. Zasedel je 12. mesto in za zmagovalcem zaostal za 4:41. A pomembnejša je razlika do konkurentov.

Na koncu se mu je izmed favoritov še najbolj približal Alberto Contador, ki je zaostal za 25 sekund. Chris Froome je izgubil 33 sekund. S Froomom je ciljno črto prečkal tudi Alejandro Valverde. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Nairo Quintana, ki ima zdaj 19 sekund naskoka pred klubskim kolego pri Movistarju Alejandrom Valverdejem. Chris Froome zaostaja za 27 sekund. Za manj kot minuto, natančneje za 57 sekund zaostaja še Esteban Chaves. Sledijo Konig, Atapuma, Contador, Moreno, Brambilla in Sanchez.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ