Nairo Quintana: "V božjih rokah"

Nairo Quintana: "V božjih rokah"
12.06.2016 AVTOR: D. Z.
Ko govorimo o favoritih za zmago na dirki po Franciji, ne moremo mimo Naira Quintane, ki pa v zadnjem času v nasprotju s konkurenco ne nastopa.

Raje dlje časa doma
Christopher Froome, Alberto Contador, Joaquim Rodriguez, Thibaut Pinot, Fabio Aru, Romain Bardet … še bi lahko naštevali. To so kolesarji, ki formo za Tour de France stopnjujejo na dirki Criterium du Dauphine. Začela se je tudi dirka po Švici. Tam nastopajo Van Garderen, Rui Costa, Geraint Thomas, Warren Barguil … Vsi z mislijo na dirko po Franciji.

Le Naira Quintane, ki je bil že dvakrat drugi na Touru, v zadnjem času ni na dirkah. Bo pa naslednji teden nastopil na krajši etapni dirki Route du Sud. Letos je odlično odpeljal prvi del sezone, saj je dobil dirko po Romandiji in dirko po Kataloniji. Na stopničkah pa je bil tudi na dirko po Baskiji in na dirki po San Luisu. Po odpeljani Romandiji pa se je umaknil. Odšel je domov v Kolumbijo in dolgo treniral na visoki nadmorski višini.

'V božjih rokah '
»Za mano je dobra priprava. Zdrav sem, pa še z družino sem bil. Zaenkrat vse poteka dobro. Vedno pravim, da sem profesionalec. Stoodstotno sem treniral, da dosežem zastavljeni cilj. Potem pa je vse v božjih rokah, « je Nairo Quintana med drugim dejal na novinarski konferenci v Kolumbiji, tik pred odhodom v Evropo. Quintana je bil že leta 2013 drugi na Touru. Naslednje leto je dobil Giro, lani pa se je vrnil na Tour in spet zasedel drugo mesto.

Prav v zadnjih etapah pa je pokazal, da je bil tudi Chris Froome premagljiv. Vse možnosti za zmago je zapravil v eni izmed ravninskih etap, ko je ostal ujet v ozadju, in v prvi gorski preizkušnji. »Letos sem bolj spočit.Dobro sem treniral, tudi spomladanske dirke sem bolje odpeljal kot lani. Dobil sem dve, na preostalih dveh pa sem bil tretji. Moja raven je bila višja in menim, da se z leti razvijam. Sem isti kot lani, le izkušenejši in mirnejši, saj vem, da bom imel ob sebi močno ekipo, ki mi bo lahko pomagala, « je še prepričan Quintana.

Zmagati Tour? Otroške sanje ...
In, zakaj se v juniju ni raje odločil za nastop na eni izmed World Tour dirk, podobno kot večina njegovih konkurentov? Raje bo namreč nastopil na Route du Sud: »To mi omogoča, da v tekmovalni ritem pridem, ne da bi moral svoje telo gnati v skrajnosti. Zadnjo dirko sem odpeljal ped dobrim mesecem, Tour pa bo tudi zel ozahteven. Dirko Route du Sud sem odpeljal že večkrat. Leta 2012 sem jo dobil, lani pa sem bil drugi. Tam je dovolj francoskih vzponov in je dovolj zahtevna zaključno pripravo na Tour. «

Sicer pa je najtežja etapa na tej dirki četrta. Kolesarji bodo morali čez znameniti Tourmalet, cilj pa bo na vzponu Col du Coraduque. »Po Route du Sud pa samo še hrana, spane in trening. In čakanje na Tour, « se je še pošalil Quintana. 26-letni Kolumbijec pa ima očitno dovolj drugi mest. Želi postati prvi Kolumbijec, ki bo dobil Tour de France. »Hočem zmagati in želim razveseliti Kolumbijce. Dobiti Tour so vedno bile moje sanje. Ko sem začel kolesariti in sem prijateljem povedal, da želim nekoč dobiti Tour in zmagovati v etapah, so se mi smejali. Smejte se, vendar pa bom tja odšel in vsaj poskusil. Sem jim odgovoril, « se je spomnil Quintana.

Spet na Ventoux, kjer se je leta 2013 sesedel
Obenem se je zahvalil še ekipi Movistar. Brez njih vse to ne bi bilo mogoče, je poudaril. Obenem je dejal, da si je ogledal večino vzponov, ki jih bo moral prevoziti na Touru. »Vrnitev Ventouxa me navdaja z dobrimi občutki. Leta 2013 sem na vrh prišel na pol mrtev in sem komaj še dihal, saj sem napadel prezgodaj. Zato bom tudi letos napadel zgodaj, da bom videl, kako bodo odgovorili konkurenti, « se je še pošalil Quintana. Takrat je zasedel drugo mesto. Po izjemnih napadih je etapo dobil Chris Froome. Quintani ustreza tudi manjše število kilometrov v vožnji na čas.

Samo en pravi kronometer bo. Pa še ta bo dolg samo 37 kilometrov. Govorimo o 13. etapi. V 18. etapi bo tudi kronometer, ki pa bo bolj ali manj gorski. Quintana je govoril tudi o ekipi. Na širšem seznamu je 12 kolesarjev, a  nekateri, kot je Alejandro Valverde imajo nastop zagotovoljen. Kaj pa je z drugimi? »Včasih mi govorijo, naj vzamem na dirko najmočnejše kolesarjev. Sam pa imam raje morda nekoliko slabše, vendar take, ki bodo zame dali vse od sebe. Nočem najmočnejših, ki bi potem nekaj energije hranili še zase. Pri izboru ekipe povem svoje mnenje. Sicer pa je odločitev težka, saj so zdaj vsi odlično pripravljeni. Odločitev bo padla po Dauphineju in Švici. «

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ