Najboljši pomočniki leta?

Najboljši pomočniki leta?
29.12.2016 AVTOR: D. Z.
Kaj bi kolesarski zvezdniki brez pomočnikov? Težko rečemo. Pri cyclingnews.com so našteli, po njihovem mnenju najboljše pomočnike.

Kdo gara, preden na dirkah na sceno stopijo najmočnejši kolesarji, kapetani? Pomočniki. In ti so v kolesarstvu zelo pomembni, pa tudi zelo cenjeni.

Tudi nekaj Slovencev se je v vlogah pomočnikov v največjih ekipah letos še kako izkazalo. Kristijan Koren je že vrsto let cenjen pomočnik, ki je v preteklosti pomagal Petru Saganu, Vincenzu Nibaliju … Letos je veliko dela v vlogi pomočnika, pa tudi pomembnega člana sprinterskega vlaka opravil Luka Mezgec. Matej Mohorič je na primer na italijanskem Giru nudil ogromno pomoči tako sprinterjem kot hribolazcem pri Lampreju Meridi. Luka Pibernik in Jan Polanc sta se v tej vlogi izkazala tudi na dirki po Franciji. Pa Borut Božič kot pomočnik Nacerja Bouhannija … Še bi lahko naštevali. Kateri kolesarji pa so na svetovni ravni padli v oči novinarjev cyclingnews.com? Tu so našteti.

Wout Poels (Team Sky):
Wout Poels bi lahko v večini ekip imel vlogo kapetana, pri Skyu pa je nepogrešljiv pomočnik. Vseeno je izkoristili ponujeno priložnost in v peklensko težkih razmerah dobil klasiko Liege-Bastogne-Liege. Na Touru pa je bil v zadnjem tednu celo eden izmed najmočnejših kolesarjev, predvsem pa je ogromno pomoči nudil Chrisu Froomu, ki je Tour tudi dobil. Pri Skyu se zavedajo, kako močan je in so že podpisali triletno pogodbo.

Sebastien Reichenbach (FDJ):
Švicar na delu v francoski ekipi. Celo glavni mož ekipe Marc Madiot je poudaril, da je bil to za ekipo eden izmed najpomembnejpih nakupov do zdaj. Seveda je v ekipo prišel s posebno nalogo. Da v gorah pomaga Thibautu Pinotu. Tudi sam je bil zelo uspešen, nenazadnje je bil četrti na dirki Tirreno-Adriatico. Pinot je našel pravega pomočnika v gorah, Madiot pa je Švicarju takoj ponudil dveletno pogodbo. Potem, ko je Pinot zaradi bolezni odstopil s Toura, ga je Reichenbach končal na 14. mestu.

Jasper Stuyven (Trek Segafredo):
Fabian Cancellara na klasikah ni dosegel željenih rezultatov, pa čeprav je imel ob sebi zelo močno ekipo. Eden izmed ključnih pomočnikov je bil vsekakor mladi, komaj 23-letni Jasper Stuyven. Najprej je dobil dirko Kuurne-Bruselj-Kuurne. Potem pa se je podredil Cancellari. Večkrat je lovil ubežnike, dolgo vztrajal ob Švicarju … Vsekakor je to kolesar, ki bo že v naslednji sezoni, čeprav bo Trek Segafredo okrepil tudi John Degenkolb, prevzel pomembnejšo vlogo. Na klasikah po vsej verjetnosti ne bo več pomočnik.

Damien Howson (Orica BikeExchange):
Je nekdanji svetovni prvak v kronometru med mlajšimi člani. Prvič se je kot pomočnik izkazal na dirki po Španiji leta 2014, ko je Estebanu Chavesu pomagal do petega mesta. Letos je bil član ekipe za dirko po Italiji in poleg Plaze in Txurruke je nudil ogromno pomoči Chavesu, ki je dirko končal na drugem mestu. Howson je nastopil tudi na Vuelti. V 20. etapi je bil član ubežne skupine in je potem po izjemni akciji celotnega moštva Orica BikeExchange Chavesu pomagal do končnega tretjega mesta.

Maciej Bodnar (Tinkoff): Maciej Bodnar je vseskozi eden izmed zvestih pomočnikov Petra Sagana, saj sta v istiih moštvih že vse od leta 2010. Nič čudnega, da je Poljak s Slovakom odšel tudi v ekipo Bora Hansgrohe. Bodnar se je kot pomočnik vsekakor najbolj izkazal v 11. etapi dirke po Franciji. Ob močnem vetru so v zaključku napadli Bodnar, Geraint Thomas, zelena majica Peter Sagan in rumena majica Christopher Froome. Bodnar je bil ključni mož, Sagan pa je etapo prepričljivo dobil. Bodnar je bil tretji.

Adam Hansen (Lotto Soudal):
Odpeljal je že 16. tritedensko dirko zapored. Torej, že od leta 2011 vsako sezono odpelje tako Giro, kot Tour in Vuelto. Pri 35 letih mu ni težko dirkati za druge, predvsem za sprinterja Andreja Greipla. Kako vsestranski je Avstralec, ki živi na Češkem in dirka za belgijsko ekipo ste lahko spoznali tudi v eni izmed preteklih številk revije Bicikel.com.

Gianluca Brambilla (Etixx Quick Step):
Med profesionalnimi kolesarji je že od leta 2010, a letošnja sezona je bila vsekakor posebna. Na Giru je oblekel rožnato majico in dobil tudi etapo. Obenem je v deseti etapi kljub temu nesebično pomagal kolegu Bobu Jungelsu. “Tega se v kolesarstvu ne vidi prav pogosto, ” je to dejanje opisal Jungels. Brambilla se je namreč z nudenjem pomoči odpovedal rožnati majici. V 18. etapi je Brambilla do etapne zmage pomagal Matteu Trentinu. Brambilla se je izkazal tudi s pobegi. Prav po dolgem pobegu je dobil tudi 15. etapo na dirki po Španiji. Prav tisto etapo, v kateri je Nairo Quintana – zasedel je drugo mesto – naredil velik korak proti končni zmagi.

Diego Rosa (Astana):
Nekdanji gorski kolesar se je letos izkazal kot pomočnik Fabia Aruja. Tudi na dirki po Franciji mu je stal ob strani, pa čeprav Aruju ni šlo vse po željah. Zato pa je slabo formo Aruja znal tudi izkoristiti. Na dirki po Lombardiji je vozil kot pomočnik. To je bilo jasno videti. Potem pa mu je Aru dal zeleno luč in Rosa je ujel najboljše. Na koncu je zasedel drugo mesto. Očitno je z vlogo pomočnika zadovoljen, saj bo zdaj vozil za Sky, kjer bo verjetno dobil zelo malo priložnosti.

Michael Schar (BMC):
Je eden izmed kolesarjev, ki jih zelo pogosto videvamo v ospredju. Takrat, ko je glavnina sicer še velika, a vseeno se ritem počasi stopnjuje. Gre za kolesarja, ki se kot pomočnik dobro znajde tako na klasikah kot tritedenskih dirkah. Leta 2011 je Cadelu Evansu pomagal do zmage na Touru, letos pa Richieju Portu do petega mesta.

Tanel Kangert (Astana):
Tanel Kangert je Vincenzu Nibaliju nudil ogromno pomoči pri zmagi na dirki po Italiji leta 2013 in tudi pri zmagi na Touru 2014. Letos pa je bil eden izmed redkih kolesarjev, ki je prav na Giru ostal zvest Nibaliju in mu je potem celo pomagal do izjemne zmage. Letos pa je celo lahko dirkal zase. Dirko po Trentinu je končal na drugo mesto, na koncu sezone pa sta z Nibalijem zamenjala vlogi. Kangert pa je potem dobil dirko po Abu Dabiju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ