Najdaljša etapa in najtesnejša odločitev

Najdaljša etapa in najtesnejša odločitev
05.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tour de France. Marcel Kittel po fotofinišu premagal Bryana Coquarda. Peter Sagan ostaja v rumeni majici.

Razgibana etapa za sprinterje:
Četrta etapa na dirki po Franciji je bila najdaljša letos. Kolesarji so morali prevoziti kar 237 kilometrov. Na kožo pa je bila pisana sprinterjem. Vse skupaj se je začelo v Saumurju. Sledila je dolga pot do cilja v Limogesu. Kolesarji so morali premagati vsega en kategoriziran vzpon. Vrh je bil po prevoženih 182 kilometrih. Govorimo o 283 metrov visokem vzponu četrte kategorije na Cote de la Maison Neuve. Vzpon je dolg 1,2 km, povprečen naklon pa znaša 5,6 %. Na voljo je tako bila zgolj ena točka.

Pobeg dneva:
Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Po prevoženih 15 kilometrih pa so se v pobegu vendarle zbrali štirje kolesarji. To so bili Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo) in Andreas Schillinger (Bora-Argon18). Pred njimi je tako bil dolg dan, poskus skorajda zagotovo obsojen na neuspeh. Njihova največja prednost je znašala dobrih šest minut.

Zmanjševanje razlike:
Ko so si ubežniki privozili več kot šest minut naskoka, so se prebudili tudi v glavnini. V lov za njimi so se podali kolesarji sprinterskih moštev: Lotto Soudal, Etixx-QuickStep in Dimension Data. Razlika se je hitro zmanjšala in 20 kilometrov pred ciljem se je najprej predal Alexis Gougeard, medtem ko je imela preostala trojica vsega pol minute naskoka. Sledil je napad Naesena in Irizarja, ki sta se dolgo upirala glavnina. A tudi njun poskus se je končal. Zdržala sta do sedmih kilometrov pred ciljem.

Sprinterski vlak:
Medtem se je na čelu glavnine pojavil tudi Thomas Voeckler, ki je tako jasno nakazal, da se njegov klubski kolega pri moštvu Direct Energie Bryan Couqard dobro počuti. Sledil je boj za prevlado sprinterskih vlakov. Najprej so člani Lotto Soudala 'iskali ' Andreja Greipla, potem pa se je zdelo, da so se nekoliko izgubili tudi člani Etixx Quick Stepa. A Marcel Kittel je vseskozi ob sebi imel Fabia Sabatinija. Potem pa so člani Lotto Soudala sestavili vlak, vendar pa je bilo vse skupaj prezgodaj. Dober kilometer pred ciljem je imel Greipel pred sabo samo še dva pomočnika.

Sprint in čakanje na zmagovalca:
Sledil je sprint, ki je potekal v rahel vzpon. Andre Greipel ga je začel prezgodaj in je potem povsem popustil. Marcel Kittel se je iz njegovega zavetrja izstrelil proti cilju. Tudi Peter Sagan mu ni mogel slediti. Zdelo se je, da bo Kittel slavil prepričljivo zmago. Potem pa se je iz ozadja s precej višjo hitrostjo prebijal Bryan Coquard. Francoz je imel zares izjemno hitrost in ciljno črto je prečkal skorajda v istem trenutku kot Marcel Kittel. Sledilo je čakanje na fotofiniš. Tudi po predvajanju posnetka, je bilo kar težko določiti zmagovalca. Pa vendarle. Marcel Kittel se je lahko veselil nove zmage. Prve na letošnjem Touru. Tretji je bil Peter Sagan, ki je obdržal rumeno majico.

Marcel Kittel:
»Zelo čustveno doživljam. Kot bi spet prvič zmagal. Sem zelo vesel in ponosen, saj se je ekipa za to zmago resnično borila. V zadnjih dneh je šlo veliko stvari narobe. Vesel pa sem, da sem spet na Touru in sem spet dobil etapo. Ne morem verjeti, « je po zmagi priznal Marcel Kittel, sicer član Etixx Quick Stepa.

Bryan Coquard:
»Res sem verjel, da mi bo uspelo. Videl sem, kako pridobivam, vendar pa tudi to ni bilo dovolj. Zelo sem razočaran, vendar pa ne smem odnehati. Imel bom še veliko priložnosti. V sprintih ni prostora za napako. Najmočnejši zmaga. Tako blizu zmage še nisem bil. Sicer sem mlad, vendar imam zmagovalno miselnost. Na letošnjem Touru želim dobiti etapo, « pa je dejal na koncu drugi Coquard.

Skupni vrstni red in Slovenci:
Najboljši Slovenec v etapi je bil Jan Polanc, ki je v času zmagovalca zasedel 97. mesto. Dve mesti nižje je bil Luka Pibernik. V skupnem seštevku je Peter Sagan obdržal rumeno majico. Zdaj ima 12 sekund naskoka pred Julianom Alaphilippom in 14 pred Alejandrom Valverdejem. Najresnejši kandidati za končno zmago zaostajajo za 18 sekund. Jan Polanc je z zaostankom 53 sekund 47., Luka Pibernik 68., Kristijan Koren 141., Borut Božič pa 149.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ