Najdaljša etapa ubežnkom ... ogrevanje pred Pireneji

Najdaljša etapa ubežnkom ... ogrevanje pred Pireneji
02.09.2016 AVTOR: D. Z.
Na Vuelti najdaljša etapa. Po 213 kilometrih zmagal ubežnik Valerio Conti. Tokrat počasnejši ritem najboljši. Nairo Quintana v rdečem.

Dan za ubežnike
Na dirki po Španiji je za kolesarji že 13. etapa. Tokrat z 213,4 km tudi najdaljša na dirki. Obenem je potekala po hriboviti Baskiji. Etapa se je začela v Bilbau in končala v Urdaxu Dantyarineji. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane gorske cilje.

Prav vse tretje kategorije. A tokrat so na svoj račun vendarle prišli ubežniki. Favoriti za končno zmago pa so hranili moči za pirenejske preizkušnje v naslednjih dneh. Takoj po startu je prišlo do napadov. Prvi je začel Tiago Machado, potem Daniele Bennati. Michael Gogl (Tinkoff) pa je bil prvi, ki si je privozil občutnejšo prednosti.

Glavnina tokrat 'turistično '
Kmalu so se Goglu pridružili še Yves Lampaert (Etixx-QuickStep), Gatis Smukulis (Astana), Tom Stamsnijder (Team Giant-Alpecin), Sergej Lagutin (Katjuša), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Danilo Wyss (BMC), Vegard Stake Laengen (IAM Cycling), Valerio Conti (Lampre-Merida), Stephane Rossetto (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) in Romain Cardis (Direct Energie).

V lov za to ubežno skupino so se podali kolesarji Trek Segafreda in FDJ, ki med ubežniki niso imeli predstavnikov. Nekaj časa so pri lovu sicer vztrajali, a so potem kmalu popustili. Ubežniki so bili zelo složni in po 40 kilometrih dirkanja so imeli že skoraj pet minut prednosti. 30 kilometrov kasneje pa je njihova prednost znašala že neverjetnih 15 minut. Jasno je bilo, da se bodo borili za zmago, saj so v glavnini ritem, ki je očitno ustrezal vsem, narekovali samo člani Movistarja.

50 km pred ciljem konec sloge
Ti pa niso želeli potrošiti preveč moči pred zelo pomembnimi etapami za končni vrstni red. In tako se je razlika samo še povečevala. Največ težav s tem so imeli organizatorji in policija, ki so morali ceste zapirati za precej dlje časa od sprva predvidenega.

Dobrih 50 kilometrov pred ciljem pa je bilo složnosti med ubežniki konec. Z napadi je začel Smukulis, naslednji gorski cilj je pobral Lagutin, ki je tako prevzel vodstvo v točkovanju za najboljšega kolesarja na gorskih ciljih. Ker ubežniki niso bili v skrbeh, da bi jih glavnina ujela, smo videli nove napade.

Conti do zmage, glavnina več kot pol ure za njim
19 km pred ciljem je napadel Wyss, sledili pa so mu Gogl, Lampaert, Lagutin, Conti in Laenge. Preostali so popustili in kmalu zatem je mladi Valerio Conti izpeljal odločilen napad. Mnoge je presenetil, a Italijan je bil zelo močan. Hitro si je privozil pol minute prednosti, v ozadju pa so se prepozno organizirali.

Conti je zmagal, sprint za drugo mesto pa je dobil Wyss, ki je zaostal za 55 sekund. Sledili so mu Lagutin, Gogl, Laengen in Lampaert. Glavnina pa je za zmagovalcem zaostala za kar 33 minut in 54 sekund. Tu so bili vsi najboljši kolesarji. Nairo Quintana je tako obdržal rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku in ima še vedno 54 sekund prednosti pred Froomom. V soboto kolesarje čaka zahtevna pirenejska etapa s tremi vzponi prve kategorije in zaključnim ekstra kategorije. Ta je znameniti Col d'Aubisque.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ