Najdaljše prvenstvo po 35 letih

Najdaljše prvenstvo po 35 letih
25.01.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Avstralci se pripravljajo na organizacijo svetovnega prvenstva v kolesarstvo. Govori pa se, da naj bi bila članska cestna dirka nadvse dolg. Najdaljša v zadnjih letih.

Letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo v Avstraliji. Gostil ga bo Wollongong. Na sporedu bo od 18. do 25. septembra. Sicer še ni povsem znano, kakšne bodo trase za posamezne kategorije - z njimi se ukvarja nekdanji športni direktor pri moštvu Sky Scott Sunderland - je pa že jasno, da trasa ne bo namenjena sprinterjem, kot se je sprva zdelo.

Pri L’Equipe so razkrili, da naj bi bila moška članska dirka nadvse dolga. Kolesarji naj bi morali prevoziti kar 275 kilometrov. To pomeni, da bi v tem primeru šlo za najdaljšo dirko svetovnega prvenstva po letu 1987. Takrat je bilo prvenstvo v Avstriji. Po prevoženih 276 kilometrih se je zmage veselil Stephen Roche. Tudi lanska preizkušnja v Flandriji je bila zelo dolga.

Po 268 kilometrih dirkanja je drugič zapored zmagal Julian Alaphilippe. Letošnja trasa bo vsebovala tudi 8,7 km dolg vzpon na Mount Keira. Ta je v povprečju 5-odstoten, najstrmejši del je 15-odstoten.

"Če bi govoril z organizatorji in bi me poslušali, potem ne bi naredili take trase. Ampak, jasno je, da ne morejo upoštevati kolesarjevega nasveta, saj bi bilo pristransko. Če se že dirka v Avstraliji in imaš kolesarja, ki lahko na določeni trasi zmaga, potem bi bilo pametno, če traso prilagodiš domačemu kolesarju. Ampak, menim da to ni avstralski način razmišljanja," je glede trase dejal sprinter Caleb Ewan: "Slišal sem, da so si pri UCI želeli sprintersko prvenstvo, Wollongong pa ne. Sem nekoliko razočaran. Vseeno pa bom poskušal zmagati."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ