Najkrajši zadnjih let, tlakovci Alpe d'Huez ...

Najkrajši zadnjih let, tlakovci Alpe d'Huez ...
17.10.2017 AVTOR: D. Z.
21 etap, ekipni in posamični kronometer. Alpe d'Huez, tlakovci, Roubaix, makadam, trije ciljni vzponi ... vse to je Tour de France 2018.

Organizatorji dirke po Franciji so že predstavili traso za leto 2018. Dirka se bo začela 7. julija in končala 29. julija. Spet bomo očitno priča zelo pisani, razgibani trasi.

Organizatorji vsekakor poskušajo narediti dirko bolj pestro. Govorimo o že 105. dirki po Franciji. Letos bo dolga 3329 kilometrov, kar pomeni, da bo ena izmed krajših v zadnjih letih. Zadnja krajša dirka je bila leta 2002, ko so morali kolesarji prevoziti 3282 kilometrov. Tudi tokrat bo na sporedu 21 etap, dva prosta dneva in dve vožnji na čas.

A prva bo ekipna vožnja na čas, dolga 35 kilometrov. Šele predzadnji dan bo na sporedu edina prava posamična vožnja na čas. Ta bo dolga 31 kilometrov in bo potekala po nadvse razgibani trasi s strmimi vzponi. Vrača se Alpe d'Huez, vračajo se tlakovci, zaključek v Pirenejih … Prva gorska etapa bo na sporedu šele po prvem odmoru in dolgem transferju. Govorimo o deseti etapi, v kateri se bodo kolesarji prvič podali v gore in se soočili tudi z makadamskim odsekom.

Precej manj priložnosti naj bi imeli sprinterji. Sicer je kar osem ravninskih etap, a v nekaterih lahko pričakujemo selekcijo ob vožnji na veter, deveta pa bo prav posebna. Ta bo potekala od Arrasa do Roubaixa in kolesarji bodo morali premagati tudi kar 15 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 21,7 km. Med odseki bodo tudi Mont en Pevele, Pont Thibaut, Templeuve, Cysoing in Camphin en Pevele. Vse skupaj se bo začelo v pokrajini Vendee.

Tokrat z običajno etapo, a brez znamenitega odseka Passage du Gois. Noirmoutier-en-l ’Ile bo gostil začetek Toura, cilj prve etape pa Fontenay-le-Comte. Etapa bo zaradi velike verjetnosti vetra ob obali in zavitih cest nepredvidljiva. Že v tretji etapi bo na sporedu ekipni kronometer. Cilj četrte etape bo gostilo mesto Sarzeau, rojstno mesto novega predsednika UCI Davida Lappartienta. Potem je tu šesta etapa s ciljem na Mur de Bretagne. Govorimo o dva kilometra dolgem strmem vzponu, ki ga bodo morali kolesarji prečkati dvakrat. Na vrhu je bil cilj že dvakrat. Leta 2011 je etapo dobil Cadel Evans, leta 2015 pa Alexis Vuillermoz.

V deseti, prvi gorski etapi se bodo kolesarji podali čez štiri kategorizirane vzpone. Najprej na Col de la Croix Fry, takoj zatem na Montee du Plateau des Glieres. Ta je sicer od cilja oddaljen kar sto kilometrov, a kolesarji bodo po šestih kilometrih vzpenjanja prišli na dva kilometra dolg 11-odstotni makadamski odsek. Sledil bo spust, krajši vzpon in spet spust. Potem pa Col de Romme in še Col de la Colombiere. Sledil bo samo še spust do cilja v Le Grand Bornandu. To bo prva izmed serije treh pomembnih alpskih preizkušenj.

Naslednja bo 108 kilometrov dolga preizkušnja ravno tako polna vzponov. Takoj po startu v Albertvillu se bodo kolesarji povzpeli na Montee de Bisanne. Po spustu pa še na Col du Pre in Cormet de Roseland. Sledil bo spust in zaključni vzpon na La Rosiere. 12. etapa bo vsekakor kraljevska. Kolesarji bodo morali premagati kar okrog pet tisoč metrov nadmorske višine. Bourg Saint Maurice bo gostil start. Po prelazih Col de la Madeleine, Lacets de Montvernier in Col de la Croix de Fer bo po 175 kilometrih dirkanja cilj na znamenitem Alpe d'Huezu.

Na poti proti Pirenejem bo zanimiva etapa s ciljem na Mendeju. Drugi dan premora bo v Carcassonu. Potem pa dnevi v Pirenejih. 16. etapa bo dolga 218 kilometrov, vsi trije prelazi se bodo zvrstili v zadnjih 80 kilometrih. Vzponi pa Portet d'Aspet, Col de Mente in Col du Portillon. Sledil bo še spust do cilja v Bagneres de Luchonu. Tam se bo začela s 65 kilometri najkrajša etapa čez Peyragudes, Val Louron Azet do cilja na vrhu prelaza Portet, oziroma v Saint Lary Soulanu. 18. etapa bo sicer razgibana, a ne preveč in se bo končala v Pauju.

Potem pa se bodo kolesarji podali še na 200 km dolgo preizkušnjo z vzponi Col d'Aspin, Col du Tourmalet, Col des Borderes in Col d'Aubisque. Sledil bo še spust do cilja v Larunsu. Dokončnega zmagovalca bomo dobili v 20. etapi. Govorimo o 31 km dolgem posamičnem kronometru do Espeletta v »francoski Baskiji «. To pove vse. Kronometer bo nadvse razgiban in tehnično zahteven. Naslednji dan bo Houilles gostil začetek zadnje etape do Pariza.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ