Najmlajši kolesar med elito v Belgiji ugnal vse

Najmlajši kolesar med elito v Belgiji ugnal vse
16.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Deceuninck Quick Step/Luc Claessen/Getty Images

Remco Evenepoel, komaj 19-letni Belgijec je dobil prestižno etapno dirko ekstra kategorije po Belgiji.

Končala se je prestižna, že 89. dirka po Belgiji, ki spada med dirke ekstra kategorije. Na njej pa je tokrat prevladoval najmlajši kolesar v World Touru. Remco Evenepoel je dobil drugo etapo do Zottegema. Po 180 kilometrih dirkanja je za 42 sekund ugnal glavnino in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Sledila je 9,2 km dolga vožnja na čas. Tim Wellens je bil najboljši, Remco Evenepoel pa je za njim zaostal zgolj za tri sekunde in bil četrti.

V soboto je bila na sporedu najtežja etapa. Nadvse razgibana četrta preizkušnja. Na koncu so v ospredju pred ciljem v Seraingu ostali trije najmočnejši. Victor Campenaerts je dobil boj trojice. Drugi je bil Andreas Kron, tretji pa prav Evenepoel, ki je tako prepričljivo ubranil vodstvo v skupnem seštevku. Zadnja etapa je bila po meri sprinterjev. Dobil jo je Bryan Couqard, medtem ko je Evenepoel pet kilometrov pred ciljem padel. Kljub temu je ubranil vodstvo. 19 let in 142 dni.

Toliko je star Evenepoel, ki je bil med mladinci skorajda nepremagljiv. Lani je postal evropski in svetovni prvak tako v vožnji na čas kot na cestni dirki. "Če sem se na tej dirki česa naučil, je to, da sam ne moreš prav veliko doseči. Če želiš doseči zastavljene cilje, potrebuješ ekipo. Jaz sem jo imel ob sebi, tako da sem s tega vidika lahko srečen," je Evenepoel dejal v izjavi za javnost. Bil je tudi najboljši po točkah. Ekipi Deceuninck Quick Step pa je priboril že 37 zmago v tej sezoni.

Seveda je najmlajši zmagovalec te dirke v vsej njeni zgodovini: "Biti najmlajši, ki jo je dobil, je velik dosežek. Vendar pa se tega še ne zavedam. Vesel sem, obenem pa tudi hvaležen celotni ekipi, ki me je branila in poskrbela, da sem lahko majico pripeljal do cilja." Evenepoel bo ta mesec nastopil še na dveh preizkušnjah za naslova državnih prvakov. Najprej v vožnji na čas, potem pa na cestni dirki: "Tam želim pomagati ekipi obdržati majico državnega prvaka."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ