Najprej čustven spomin, potem Bernalova končna zmaga

Najprej čustven spomin, potem Bernalova končna zmaga
04.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Benoit Cosnefroy je dobil zadnjo etapo na dirki La Route d’Occitanie. Egan Bernal pa dirko. Ineos se je spomnil na preminulega Nica Portala.

Egan Bernal je po zmagoviti predstavi v tretji etapi, in potem ko so mu tudi kolegi pri Ineosu nudili ogromno pomoči v zadnji preizkušnji dirke La Route d’Occitanie nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Lectoure je gostil start zadnje, 195 kilometrov dolge etape.

Prav na startu je prišlo tudi do čustvenega spomina na preminulega športnega direktorja Ineosa Nicholasa Portala. Ta je bil prisoten pri večini zmag na tritedenskih dirkah, marca pa je umrl zaradi zastoja srca. Na startu je bil tudi glavni mož Ineosa Dave Brailsford, ki se je srečal z Nicholasovo vdovo in dvema sinovoma.Tam so jih pričakali tudi vsi kolesarji, ki so jim namenili aplavz. Med najbolj ganjenimi je bil Chris Froome, saj ga je Portal iz avtomobila spremljal pri največjih uspehih. Potem pa se je etapa začela. Kolesarji so morali premagati sicer vsega dva vzpona tretje kategorije, a v zadnjih 50 kilometrih je bil teren nadvse razgiban.

Rocamadour je gostil cilj. Do tja pa je kolesarje vozil 1,4 km dolg zaključni vzpon z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom. Po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev. V ospredju se jih je zbralo kar 11.A nihče ni ogrožal Egana Bernala, pa čeprav je razlika znašala tudi dobre tri minute in pol in je v virtualni majici vodilnega že vozil ubežnik Fausto Masnada. Ineos je imel vse pod nadzorom. V zadnjih desetih kilometrih se je začela borba za najboljša mesta pred začetkom zadnjega klanca.

Najprej je napadel Omar Fraile, potem pa je največ moči pokazal Cosnefroy. V pravem trenutku je napadel. Fraile pa tudi zadnji ubežnik Masnada sta bila nemočna. Cosnefroy se je lahko veselil zmage:"Ta etapa mi je najbolj ustrezala. Ekipa mi je pomagala do dobrega izhodiščnega položaja. Opravila je izjemno delo." Dve sekundi za njim so ciljno črto prečkali štirje kolesarji. Najprej Bauke Mollema, potem Thibaut Pinot, Egan Bernal in Aleskander Vlasov.

Dodatnih pet sekund je izgubila skupina s Pavlom Sivakovim. Bernal je brez težav ubranil majico vodilnega v skupnem seštevku in je tako na najboljši način začel tekmovalni del priprav na dirko po Franciji. Njegov klubski kolega Pavel Sivakov je dirko končal na drugem mestu.

Zaostal je za 19 sekund. Tretji je bil Aleskander Vlasov iz Astane. Sledili pa so Thibaut Pinot, Bauke Mollema, Richie Porte, Warren Barguil, Romain Bardet, Rafael Valls, Sebastien Reichenbach … Bernal je bil tudi najboljši po točkah in najboljši med mladimi.

Video z zaključka tretje etap, ki jo je prepričljivo dobil Egan Bernal

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ