Najprej uspavanka, zatem festival padcev, na koncu pa slavje Philipsena

Najprej uspavanka, zatem festival padcev, na koncu pa slavje Philipsena
04.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Četrta etapa na dirki po Franciji je bila zelo ravna, pihal je veter v hrbet, povprečna hitrost pa kljub temu "le" 40 km/h. Po uspavanki je bil v šprintu spet najboljši Jasper Philipsen.

Vsake toliko časa na tritedenskih dirkah spremljamo etapo, ko si karavana soglasno vzame neuradni dan za odmor. Ker sta bili prvi etapi v Baskiji težki in ker jih že jutri čakajo Pireneji, so kolesarji danes zakopali bojno sekiro in uživali v zelo umirjeni etapi. Kljub temu, da so v 180 kilometrih premagali le 1400 višinskih metrov in da je pihal veter v hrbet, je na koncu povprečna hitrost znašala le 40 km/h.

Nihče se niti ni podal v beg, le Anthony Delaplace in Benoit Cosnefroy sta poizkusila 80 km pred ciljem, a sta bila 50 kilometrov kasneje brez hudega truda v glavnini ujeta. Vsi so le čakali na šprint, ki je bil na dirkališču v mestu Nogaro.

Zaradi širokih cest naj bi bil šprint bolj varen, a se je izkazalo, da je bilo padcev precej več kot v minulih dneh. Pred vstopom na avtodrom in v prvem kilometru na dirkališču, dva kilometra pred ciljem, je ogromno dela opravil Matej Mohorič, ki je navil ritem in tako pomagal obdržati Phila Bauhausa v dobrem položaju. Takrat je prišlo do prvega padca, grdo je na tleh pristal Fabio Jakobsen, evropski prvak je izgubil precej kože, a je pokazal, da bo z njim vse v redu. Nekoliko slabše je izgledal Jacopo Guarnieri, a je tudi on prišel v cilj.

Profil 5. etape, ko bo karavana zavila v Pireneje. FOTO: PCS

V zadnjem kilometru je Luka Mezgec spet želel pripeljati Dylana Groenewegna na čelo dirke, a se Nizozemec spet ni znašel in ni uspel ostati v zavetrju Mezgeca, zato je šla akcija Slovenca v nič. Groenewegen je zapravil možnost za šprint, Mezgec pa je takrat že postrelil nekaj nabojev in je na koncu lahko prišel le do osmega mesta. V ozadju je prišlo do še enega padca, na tleh je bil tudi Matej Mohorič, a se je spretno ujel in preprečil hujše poškodbe.

V samem zaključku je bil znova najboljši vlak Alpecin Deceunincka, Mathieu van der Poel je opravil odlično delo za Jasperja Philipsena, Belgijec pa je bil dovolj močan, da je še drugič zapored prvi prečkal ciljno črto. "Bilo je tesno in srečen sem, ker so tokrat hitro potrdili rezultate. To je bila lahka etapa, saj so vsi želeli varčevati moči pred Pireneji in dnevi zatem. Slišal sem, da je prišlo do nekaj padcev. Upam, da je z vsemi vse v redu. Zaključek je bil kar stresen, tudi izgubil sem svojo ekipo v sprintu. Na zadnji ravnini pa sem le našel kolo Mathieuja van der Poela, ki je opravil sijajno delo. Grabili so me že krči, Caleb pa se je vse bolj približeval, a sem ga uspel zadržati za sabo," je še po drugi zaporedni etapni zmagi povedal Philipsen.

Tokrat je bil zelo blizu Caleb Ewan, če bi se namesto za met kolesa naprej odločil še za en obrat pedal, bi morda zmagal, tako pa je bil nekaj centimetrov prekratek. Tretji je bil Phil Bauhaus.

Jutri bo karavana zavila v Pireneje, čakajo jih trije vzponi ekstra, tretje in prve kategorije in nato spust do cilja v Larunsu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ