Najstarejša klasika: Nov podvig izjemne ekipe in Jungelsa

Najstarejša klasika: Nov podvig izjemne ekipe in Jungelsa
22.04.2018 AVTOR: D. Z.
Bob Jungels, sicer član moštva Quick Step Floors je dobil dirko Liege-Bastogne-Liege. Na startu nobenega Slovenca.

Danes je bila na sporedu še zadnja izmed serije aprilskih klasik. Za konec prihranimo najboljše. Govorimo o 259 kilometrov dolgi dirki Liege-Bastogne-Liege.

Gre za najstarejšo klasiko, rečejo ji tudi La Doyenne. Konča pa se v Ansu. Že na startu je bilo neobičajno toplo. Takoj po startu pa se je v ospredju izoblikovala skupina devetih ubežnikov. Sestavljali so jo Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jér ôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian, Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Paul Ourselin (Direct Énergie), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic) in Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise).

Hitro so si privozili dobrih šest minut prednosti, kar je bila tudi največja prednost. Ko so kolesarji prišli v Bastogne in se pričeli vračati v Liege, je razlika znašala štiri minute. Potem pa se je začel najtežji del dirke in znameniti vzponi. Na znamenitem La Redoute je v ospredju vztrajal samo še Baugnies. V glavnini pa je krepko pospešil Enric Mas – zmagovalec zadnje etape na dirki po Baskiji – ki je tokrat pripravljal teren za kolege pri Quick Stepu. Pred vstopom na vzpon Roche aux Faucons so pobudo prevzeli člani Bahraina Meride.

Pripravljali so teren za napad Vincenza Nibalija. Dokončno se je predal tudi Baugnies. Ob napadu nekdanjega zmagovalca Philippa Gilberta pa je tudi Nibali nepričakovano popustil. Potem pa je sledil odločilen trenutek. Pospešil je Sergio Henao, sledili pa so mu Bob Jungels, Michael Woods in Jakob Fuglsang. Na vrh Roche aux Fauconsa je v ospredju prišel samo še Jungels. Kolesar Quick Stepa je tako odlično udejanil že od začetka sezone uspešno taktiko izjemno močne belgijske ekipe, ki letos na enodnevnih klasikah zares blesti. V ozadju so se favoriti spogledovali.

Še najbolj vztrajna sta bila Tim Wellens in Dan Martin. Ostali pa niso pretirano sodelovali pri tem. Branilec zmage Alejandro Valverde je ostal brez pomočnikov, zmagovalec Valonske puščice Julian Alaphilippe je bil v odličnem položaju, saj je imel v begu klubskega kolego. Tom Dumoulin ni tvegal preveč … Jungels je nadaljeval nadvse hitro in je dokazal, da je eden izmed najmočnejših kolesarjev na dirki. Osem kilometrov do cilja je Dan Martin dobil defekt in je tako ostal brez možnosti za drugo mesto.

Prvo je bilo namreč oddano. Jungels je ciljno črto v Ansu prečkal 37 sekund pred Michaelom Woodsom, ki je v boju za drugo mesto ugnal Romaina Bardeta. Tretji je bil z dvema dodatnima sekundama zaostanka prej omenjeni Alaphilippe. Sledili pa so Domenico Pozzovivo, Enrico Gasparotto, Davide Formolo, Roman Kreuziger, Sergio Henao in Jakob Fuglsang. Valverde je dirko končal na 13. mestu. Jungels je postal tretji Luksemburžan z zmago na tej dirki.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ