Napadalna van Vleutnova s solo vožnjo do druge zmage v Liegu

Napadalna van Vleutnova s solo vožnjo do druge zmage v Liegu
25.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Tudi na ženski dirki Liege – Bastogne – Liege smo spremljali zelo agresivno dirkanje in zmagovalko, ki je do uspeha prišla s samostojnim pobegom. To je bila neuničljiva Annemiek van Vleuten.

Po slovesu Anne van der Breggen ni dvoma, da je Annemiek van Vleuten trenutno najboljša kolesarka sveta, kljub 37 letom, a letos spomladi se ji stvari niso odvijale povsem po načrtih. Na skoraj vseh klasikah je bila v igri za zmago, na zadnjem dejanju pomladi pa je v svojem slogu, s samostojnim pobegom, prišla do velike zmage.

Ob svojem prejšnjem uspehu na Liege – Bastogne – Liege leta 2019 je van Vleutnova napadla na vzponu na Redoute in se odpeljala tekmicam, tudi letos je, tako kot Evenepoel na moški dirki, poizkušala s podobno taktiko. V njenem zavetrju je uspelo ostati Marlene Reusser in ker ni sodelovala pri narekovanju ritma, so ju tekmice ujele nekaj kilometrov kasneje.

Na zadnjem vzponu na vse ali nič

Van Vleutnova je imela še eno možnost – napad na zadnjem vzponu dneva na Côte de la Roche-aux-Faucons dobrih 10 kilometrov pred ciljem. Tam se je odpeljala zasledovalkam, najprej ujela Grace Brown, ki je bila sama v ospredju, potem pa je pobegnila še njej.

V zadnjih 10 kilometrih jo je četverica zasledovalk lovila z vsemi razpoložljivimi močmi, dobro so sodelovale med seboj, a je prednost van Vleutnove iz kilometra v kilometer naraščala in na koncu se je veselila prepričljive zmage s 43 sekundami naskoka.

Šprint za drugo mesto je dobila Grace Brown, na stopničkah je končala še Demi Vollering.

Na dirki sta bili dve Slovenki, na težki dirki se je izkazala Urša Pintar, ki je na 24. Mestu zaostala manj kot tri minute za zmagovalko. Eugenia Bujak je s slabimi 13 minutami zaostanka dirko končala na 60. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ