Napadalni Contador, Mohorič spet bežal in "večni" ubežnik do zmage

Napadalni Contador, Mohorič spet bežal in "večni" ubežnik do zmage
08.09.2017 AVTOR: D. Z.
Pestra 19. etapa na dirki po Španiji. Thomas De Gendt dobil boj ubežnikov, med katerimi je bil spet Matej Mohorič. Chris Froome z izjemnimi pomočniki ubranil rdečo majico.

Na dirki po Španiji je bila na sporedu razgibana 19. etapa, dolga 150 kilometrov. Končala se je v Gijonu. Kolesrji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone.

Najprej vzpon prve kategorije na Alto de la Colladona. Potem pa tri vzpone tretje kategorije. Po 134 kilometrih je bil vrh vzpona Alto de San Martin de Huerces. Sledil je samo še spust proti cilju. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom. In v ospredju se jih je zbralo kar 19. Spet je bil v tej skupini tudi Matej Mohorič (UAE Team Emirates). Pridružili pa so se mu še njegov klubski kolega Rui Costa.

Potem pa še Bob Jungels, Matteo Trentin (oba Quick-Step Floors), Nicolas Roche (BMC), Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R La Mondiale), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Floris De Tier, Juanjo Lobato (oba LottoNL-Jumbo), Laurens De Vreese (Astana), Edward Theuns, Jarlinson Pantano (oba Trek-Segafredo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ivan Garcia (Bahrain-Merida), Dani Navarro, Kenneth Vanbilsen (oba Cofidis), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Felipe Osorio (Manzana-Postobon).

Tej skupini se je po napadu na vzponu prve kategorije 30 kilometrov kasneje pridružil še Romain Bardet. Pri Skyju so imeli vse pod nadzorom, tako da so ubežnikom dovolili, da so si privozili večjo prednost. Na prvih dveh vzponih je bil najboljši Villella, ki tako vse bolj prepričljivo nosi majico najboljšega na gorskih ciljih. Na naslednjem vzponu so prvi zasledovalci Villello ujeli, napadala pa sta predvsem Bardet in De Gendt. Sicer sta poskrbela za selekcijo, a potem je sledil daljši bolj ali manj ravninski del do vznožja zadnjega vzpona.

Ubežniki so se spet združili, pred glavnino pa so imeli več kot 18 minut prednosti. 30 kilometrov pred ciljem je napadel Ivan Garcia. Preostali so taktizirali in kolesar Bahraina Meride si je hitro privozil dobro minuto prednosti. Potem pa se je začel še zadnji vzpon dneva Alto de San Martin de Huerces. Pričakovano se je v lov za vodilnim podal Bardet. Francoz je na spustu Garcio ujel, vendar pa so se jima pred ciljem uspeli pridružiti še Roche, Rui Costa, Jungels, De Gendt, Pantano, De Tier in Navarro.

Sledil je dolg sprint in najmočnejši je bil Thomas De Gendt, ki je letos na dirki po Franciji opozarjal nase z rednim sodelovanjem v dolgih pobegih. Tokrat je prišel do zmage. Drugi je bil Jarlinson Pantano, tretji pa Ivan Garcia Cortina.Matej Mohorič je na cilj prišel z dvema minutama in 40 sekundami zaostanka in je zasedel 17. mesto. Tudi v glavnini je na zadnjem vzponu prišlo do akcije. Alberto Contador je spet napadel na strmem odseku. Moštvo Sky pa je imelo vse pod nadzorom.

Sicer si je Španec privozil več kot pol minute prednosti, vendar pa v ozadju niso zagnali panike. Na pomoč pri narekovanju ritma so prišli še kolesarji Sunweba. Froome pa je imel ob sebi kar pet pomočnikov, tako da je prav Sky poskrbel, da so Contadorja še pred ciljem ujeli. V tej skupini okrog rdeče majice so prišli vsi kandidati za vrh v skupnem seštevku. Froome dan pred ključno etapo do Angliruja vodi. Pred Nibalijem ima 1:37 prednosti. Sledijo Kelderman, Zakarin, Contador, Lopez, Woods, Aru, Poels, Kruijswijk, De la Cruz, Chaves, Van Garderen, Meintjes in Roche. Matej Mohorič je kot najboljši Slovenec v skupnem seštevku 31.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ