Napadalni in odlični Slovenci ter neulovljivi Alaphilippe (FOTO)

Napadalni in odlični Slovenci ter neulovljivi Alaphilippe (FOTO)
28.09.2020 AVTOR: DZ, foto sirotti

Primož Roglič 6., Tadej Pogačar v dolgem samostojnem pobegu in odlična celotna reprezentancav Imoli. Prvak pa Alaphilippe.

258 kilometrov in več kot pet tisoč metrov nadmorske višine. Pred kolesarji na cestni dirki na svetovnem prvenstvu je bila vsekakor zahtevna preizkušnja v Imoli in okolici. Kar osem Slovencev je bilo na startu, glavna aduta pa brez dvoma Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Poleg dveh zvezdnikov so nastopili še Luka Pibernik, Domen Novak, Jani Brajkovič, Luka Mezgec, Jan Tratnik in Jan Polanc. Kmalu po startu se je izoblikovala ubežna skupina dneva, ki so jo sestavljali:

Jonas Koch (Nemčija), Torstein Traeen (Norveška), Marco Friedrich (Avstrija), Damiil Fominkh (Kazahstan), Yukiya Arashiro (Japonska), Eduard Grosu (Romunija) in Ulises Castillo (Mehika). Kolesarji so morali premagati osem 28 kilometrov dolgih krogov.V vsakem pa še dva vzpona. Ubežniki so si privozili skoraj šest minut prednosti in takrat je tudi glavnina pospešila. V njej so bili Slovenci, ki so prevzeli tudi pobudo, predvsem pa so na varnem vozili Pogačarja in Rogliča. Belgijci in Francozi s prvima favoritoma so se pripravljali na napad.

Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je imel težave s kolesom Pogačar, ki je lahko opravil hitro menjavo, saj je imela Slovenija številko ena v vrsti spremljevalnih avtomobilov. Pogačar se je hitro vrnil v glavnino in v ospredje.

Sicer še daleč do cilja, a 42 kilometrov do konca je napadel prav Pogačar. Nihče ni pokril napada, Belgijci pa so se zbrali in narekovali ritem, medtem ko si je Pogačar v ospredju uspel privoziti 25 sekund prednosti.Selekcija je bila velika in za Pogačarjem, ki je na dirkališču kot prvi vstopil v zadnji krog je ostalo vsega okrog 30 kolesarjev. Ko so se v lov podali še Španci, je z napadom 22 kilometrov pred ciljem poskušal Tom Dumoulin.

Kilometer kasneje je bil ujet tudi Pogačar. Sledili so novi napadi. Tudi Wout Van Aert je poskušal skupaj z Nibalijem, Lando in Uranom. Tudi Jan Polanc je bil aktiven, tako da je dokazal, da je po Touru ohrnail odlično formo.

Potem pa zadnji vzpon dirke Cima Gallisterna in najprej oster ritem Grega Van Avermaeta, potem pa pospeševanje Michala Kwiatkowskega. Selekcija je že bila narejena in sledil je odločilni napad Juliana Alaphilippa.Na to pospeševanje 12 kilometrov pred ciljem nihče ni imel odgovora. Za njim se je zbrala peterica najmočnejših zasledovalcev: Primož Roglič, Wout Van Aert, Marc Hirschi, Jakob Fuglsang in Michal Kwiatkowski.

Alaphilippa niso mogli več ujeti, tako da je Franciji privozil prvi naslov prvaka po letu 1997. Na dirkališču smo 24 sekund za njim videli boj za srebrno medaljo. Prepričljivo ga je dobil Wout Van Aert, tretji pa je bil Marc Hirschi. Sledila sta Michal Kwiatkowski in Jakob Fuglsang ter na šestem mestu Primož Roglič.

Naslednja skupina kolesarjev je zaostala za 53 sekund. Sprint je dobil Michael Matthews. Jan Polanc je bil 27., Tadej Pogačar 33. Preostali so po opravljenih dolžnostih odstopili.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ