Napadalni Primož Roglič za konec 17., najboljši Thibaut Pinot

Napadalni Primož Roglič za konec 17., najboljši Thibaut Pinot
13.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirko po Lombardiji je dobil Francoz Thibaut Pinot. Najbojlši Slovenec Primož Roglič je dirko končal na 17. mestu.

Bergamo je gostil start, Como pa cilj 112. dirke po Lombardiji. Na startu so bili številni zvezdniki, tudi lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Rigoberto Uran, Thibaut Pinot … In trije Slovenci. Primož Roglič., Matej Mohorič in Simon Špilak. Dirka je bila letos šest kilometrov krajša kot lani. Kolesarji so morali premagati 241 kilometrov dolgo traso, saj so organizatorji zaradi plazu umaknili sicer po tradiciji zadnji klanec San Fermo della Battaglia. Ostali pa so znameniti in skorajda vedno odločilni Madonna del Ghisallo, Muro di Sormano in Civiglio.

Zadnji vzpon tik pred ciljem pa je bil Monte Olimpino. Kratek vzpon, ki se je končal 3,3 km pred ciljem. Sledil je samo še spust in kilometer dolga ciljna ravnina. Po vsega štirih kilometrih se je v ospredju že izoblikovala skupina ubežnikov. Sestavljali so jo Davide Ballerini (Androni-Sidermec), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (both Bardiani-CSF), Florian Sénéchal (Quick Step Floors), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katjuša-Alpecin), Michael Storer (Team Sunweb) in Marco Marcato (UAE Team Emirates).

Veliko dela so pri narekovanju ritma v glavnini opravili kolesarji Movistarja, ki so pripravljali teren za svetovnega prvaka Valverdeja. Prava akcija pa se je začela na vzponu Madonna del Ghisallo. Vzpon je dolg 8,5 km, povprečni naklon pa znaša 6,2 %. Ritem so pričeli stopnjevati kolesarji Bahraina Meride, tudi Matej Mohorič. Ob prečkanju vzpona 60 kilometrov pred ciljem so v ospredju ostali le redki ubežniki, imeli pa so manj kot dve minuti prednosti. Glavnina se je krepko zmanjšala. Sledil je najtežji vzpon – Muro di Sormano. Kolesarji moštva LottoNL Jumbo so pričeli narekovati hiter ritem.

Primož Roglič je vse skupaj znal izkoristiti in 49 kilometrov pred ciljem je ostro napadel. Sledil mu ni nihče. Vzpon pa je bil nadvse strm. Govorimo o 1,9 km dolgem odseku s 27-odstotnim najstmrejšim delom. Povprečni naklon pa je skoraj 16-odstoten. Roglič je z akcijo nadaljeval. Potem pa sta ga ujela Thibaut Pinot, ki je na zadnjih dirkah kazal odlično pripravljenost in lanski zmagovalec Vincenzo Nibali. Pod vrhom sta ga tudi prehitela. Na spustu pa je Roglič zaostanek nadoknadil, za njimi pa se je pripeljal še Egan Bernal.

Četverica si je na ravninskem odseku pred zadnjima dvema vzponoma privozila več kot 40 sekund prednosti pred manjšo skupino, v kateri pa je hiter ritem narekoval Daniel Martinez, ki je pripravljal teren za Michaela Woodsa in Rigoberta Urana. Tako četverica nikoli ni imela varnejše prednosti. Na vzponu Civiglio – govorimo o 4,2 km dolgem vzponu z 9,7 % naklonom – pa je prišlo do nove selekcija. Kmalu sta popustila Roglič in Bernal. V ospredju sta ostala samo Pinot in Nibali. Pinot pa je bil prepričljivo mončnejši. Otresel se je Nibalija in nadaljeval sam proti cilju. Pred klancem Monte Olimpino si je privozil že 25 sekund prednosti pred Italijanom.

Pinot je drvel prepričljivi zmagi naproti. Zasledovalna skupina pa je po zaslugi napadov Daniela Martina dobre tri kilomtre pred cilje ujela tudi Nibalija. A ta je takoj spet napadel. Pinot je po skoraj šestih urah dirkanja dirko dobil. Nibali pa je z zaostankom 32 sekund prišel do drugega mesta. Sprint šesterice kolesarjev za tretje mesto je s 43 sekundami zaostanka dobil Dylan Teuns. Sledili so Uran, Wellens, Izagirre, Majka in Pozzovivo. Primož Roglič je na cilj prišel sam. Z zaostankom 3:04 je zasedel 17. mesto. Matej Mohorič, ki je popustil na Sormanu je bil 56., Simon Špilak pa 60.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ