Napadalni Simon Špilak in uspešen povratek Chrisa Frooma

Napadalni Simon Špilak in uspešen povratek Chrisa Frooma
30.04.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Romandiji je kraljevsko etapo dobil Chris Froome. Z napadalno vožnjo v dežju se je izkazal Simon Špilak, ki ostaja sedmi. Vodstvo je obdržal Nairo Quintana.

DIRKA PO ROMANDIJI
Trije Slovenci še vedno na dirki

Na dirki po Romandiji je za kolesarji kraljevska četrta etapa. V 173 kilometrih so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Takoj po startu je bil vzpon tretje kategorije. Po 90 kilometrih so kolesarji prečkali vzpon prve kategorije Col des Planches. Sledil je spust in nov vzpon tretje kategorije. Potem pa še zaključni vzpon na Barboleusaz, ki so ga morali prevoziti dvakrat. Cilj je bil v Villarsu na 1252 metrih nadmorske višine.

Na startu so bili še vsi trije Slovenci. Jan Polanc, Matej Mohorič in Simon Špilak, ki je bil pred etapo na sedmem mestu v skupnem seštevku. Vodstvo je branil Nairo Quintana, ki ima ob sebi očitno nadvse močno ekipo Movistar. Kolesarje je dodatno motil še dež. Etapo sta zaznamovala predvsem Jungels in Kočetkov. Najprej sta bežala sama, potem v večji skupini kolesarjev, na predzadnjem vzponu pa sta spet ostala sama v ospredju.

Froome in Van Garderen napadla
Kolesarji Movistarja pa so imeli vse pod nadzorom. Pravi boj za etapno zmago, pa tudi za rumeno majico pa se je pričel odvijati prav na predzadnjem vzponu dneva. Iz skupine z najboljšimi se je najprej v lov podal Simon Špilak, a so ga favoriti ujeli. Sledil je napad Chrisa Frooma in Van Garderena. Prvi ni imel več možnosti za končno zmago, Američan pa je za Quintano zaostajal za minuto in 22 sekund.

Na vrh vzpona sta prišla z 20 sekundami zaostanka za preostalima ubežnikoma, na spustu pa sta ju že ujela. Sledil je zaključni vzpon. V ospredju sta hitro ostala samo še Frooem in Kočetkov. V skupini z rumeno majico je večkrat napadel prav Simon Špilak, ki se je vodilnima sicer že zelo približal, a ujeti ju ni mogel, tako da ga je potem skupina s Quintano in preostalimi favoriti uspela ujeti. Sledili so novi napadi. Angel Lopez, Bardet, Rui Costa …

Froome napadel sedem km pred ciljem
Tudi lanski zmagovalec Ilnur Zakarin je poskusil, a ga je ujela Quintanin pomočnik Ion Izaggire. Večkrat je poskusil tudi Thibaut Pinot. A prav na vse napade je imel Quintana odgovor, predvsem pa je vedel, da imata vodilna premalo prednosti, da bi ga lahko Van Garderen ogrozil v skupnem seštevku. Američan je celo popustil in Froome se je sam podal proti etapni zmagi. V ozadju je tri kilometre pred ciljem pravo moč pokazal prav Quintana.

A je bil neuspešen. Predvsem Thibaut je pokazal, da lahko odgovori na vsak napad. Na spustu proti cilju je bil Froome tako zelo previden, da je na koncu imel že zares malo prednosti. Zmage se je veselil, prvi zasledovalci pa so se mu na koncu približali na vsega štiri sekunde. Drugo mesto in s tem odbitne sekunde je zasedel Ion Izagirre. Tretji je bil Thibaut Pinot. V tej skupini so končali še Zakarin, Quintana, Mollema, Costa in Uran.

Špilak ostaja sedmi
Van Garderen in Špilak sta izgubila devet sekund. Špilak je bil 10. Jan Polanc je bil 26., Matej Mohorič pa 67. Nairo Quintana je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.  Pred zadnjo etapo ima 19 sekund naskoka pred Thibautom Pinotom. Na tretje mesto se je zavihtel še en kolesar Movistarja Izagirre, ki za klubskim kolegom zaostaja za 23 sekund.

S tega položaja pa je izrinil Ilnurja Zakarina. Sledita Dumoulin in Costa. Simon Špilak je obdržal sedmo mesto, zaostaja pa za 1:16. Za njim so Frank, Mollema, Van Garderen, Reichenbach, Uran, Latoru, Caruso, Majka … Jan Polanc je 25., Matej Mohorič pa 74. Dirka se konča jutri. Ollon bo gostil start, Ženeva pa cilj. Dolga bo 177 km. Na sporedu bosta dva vzpona tretje kategorije.

DIRKA PO YORKSHIRU
Na dirki po Yorkshiru je za kolesarji druga etapa od Otleyja do Doncastra. Tudi v tej so se za zmago pomerili sprinterji. Na dirki nastopata dva Slovenca. Luka Mezgec in Primož Roglič. Prav Rogličev klubski kolega pri moštvu LottoNL Jumbo Groenewegen je po zaslugi zmage v prvi etapi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Dan je zaznamovala šesterica kolesarjev, ki pa si ni privozila več kot dve minuti naskoka.

Glavnina je bila preveč odločna in deset kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec. Dvesto metrov pred ciljem sta sprint začela Groenewegen in Danny Van Poppel. Obračun je bil zelo napet in na koncu je zmagovalca določil fotofiiniš. Van Poppel je Skyu priboril zmago. Roglič je bil 59., Luka Mezgec 105. Dylan Groenewegen je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Pred zadnjo etapo, ki pa bo zelo razgibana ima šest sekund prednosti pred Van Popplom in osem pred Nikiasom Arndtom. Roglič je 44., Mezgec pa 86.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ